Maureen du Toit wil zich niet mengen in racismedebat

Maureen du Toit heeft er geen behoefte aan om zich als donkere tv-vrouw te mengen in het racismedebat, dat door Sylvana Simons op gang is gebracht. Dat heeft de presentatrice gezegd in het WNL-programma ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2. Du Toit heeft geen zin om zich druk te maken over racisme. “Ik heb een onwijs gevoel voor rechtvaardigheid en ik vind dingen heel snel oneerlijk, maar ik kan me er niet snel in verliezen. Dat is wat veel mensen wel doen: die verliezen zich er helemaal in.

Je moet er niet zo in op gaan, vindt Du Toit. “Dan denk ik: leef gewoon je eigen leven, maak je niet zo druk. Je mag je wel opwinden, maar laat dat niet je koers bepalen in het leven. Ik laat me er niet door meeslepen. Dat moet niemand doen.”

Heeft ze zelf nooit iets racistisch meegemaakt? “Ik kan me één ding echt voor de geest halen en dat was toen we een keertje gingen zwemmen in het zwembad Brandburg in Bilthoven. Dat bestaat nog steeds. Er was toen een vijf-guldenmunt gestolen. Althans, een meisje was het kwijtgeraakt. Ik werd ervan beschuldigd. Ik dacht: huh, hoezo? Ik zag mezelf niet anders. Ik zie er nu misschien iets witter uit, maar ik had toen echt kroeshaar en ook nog eens een bril op. Ik was duidelijk anders en ik viel op.”

Haar broers waren woest over de verdachtmaking van hun uit Lesotho geadopteerde zusje. “Mijn broers Gijs en Jaap zijn mijn beste vrienden en het zijn gevoelige jongens. Ze vonden het zo oneerlijk. Ik was meer verontwaardigd dan boos. Ik weet nog goed dat ik verontwaardigd thuiskwam en toen kwam mijn vader naar me toe en hij zei: ‘Maureen, even eerlijk, waar heb je nou die vijf gulden gelaten?’ Dat is zo goed geweest, want dat is gewoon humor.

Ik heb zo goed geleerd dat je dat soort dingen met humor moet bestrijden. Je moet het luchtig houden en dat hebben mijn ouders mij meegegeven. Hou het luchtig, lekker belangrijk en door.”

Al met al vindt Du Toit dat mensen zich iets te druk maken om racisme. “Je moet altijd oppassen wat je zegt, want voor je het weet word je bedreigd: ik denk dat we met te veel mensen op een kleine kluit zitten. Ik denk dat als we gewoon iets meer het platteland opzoeken, het bos ingaan en gaan genieten van een merel die je hoort fluiten, dan kun je je niet druk maken om dat soort dingen.”

Foto: SBS/Elvin

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen