Eberhard van der Laan doet Zomergasten niet live

De aflevering van Zomergasten met Eberhard van der Laan zal niet live zijn in verband met zijn gezondheidstoestand. Dat heeft hij gezegd in Het Gesprek met de Burgemeester op AT5. Van der Laan onthulde in januari dat hij ongeneeslijk ziek is: er is uitgezaaide longkanker bij hem geconstateerd. Hoewel hij steeds zwakker wordt, is hij op 30 juli toch te zien als gast in het avondvullende NPO 2-programma. “Ik mag het opnemen in de week ervoor. Dat vind ik wel belangrijk“, geeft hij aan.

De Amsterdamse burgemeester wil niet het risico lopen dat zijn ziekte de uitzending verpest. “Als mijn ziekte dan even opspeelt is het geen beletsel voor een live-programma.

Waar gaat hij de uitzending kijken? “Ik zit dan gewoon thuis met mijn familie een beetje zenuwachtig te wezen of het allemaal wel goed overkomt.”

In Amsterdam zijn er initiatieven tot stand gekomen om de uitzending in publieke ruimten te bekijken. “Laat ze vooral genieten op een mooie zomeravond van de parken of De Balie. Daar moet ik me niet mee bemoeien. Ik hoop dat ze veel plezier hebben waar ze ook kijken.

Van der Laan maakte zijn ernstige gezondheidssituatie in januari bekend in een open brief. “Ik heb vele duizenden reacties gehad. Sorry dat ik nog niet iedereen heb kunnen beantwoorden, want het was te veel. Iedereen die een brief of bloemen heeft gestuurd krijgt een berichtje. Ik kan niet op Facebookdingen reageren, maar briefschrijvers krijgen uiteindelijk allemaal een briefje.

Hoe gaat het nu met hem? “Ik word behandeld in het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Dat is een verschrikkelijk goed ziekenhuis. Het gaat moeilijk. Het is een rotziekte in een vergevorderd stadium. Ik voel me de ene dag beter dan de andere dag. Ik ben er nog onder behandeling. Ik houd het zo lang mogelijk vol. Ik word geweldig geholpen en alle briefjes en bloemen zijn heel ondersteunend.

Het Gesprek met de Burgemeester kunt u bekijken op de website van AT5.

Foto: Merlijn Doomernik/VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen