Paul de Leeuw: ‘Lager salarisplafond? Minder werken!’

Paul de Leeuw is geenszins van plan om even hard te werken als zijn salaris bij BNN-VARA straks gekort wordt vanwege de nieuwe regels bij de NPO. Daarvoor heeft de presentator gewaarschuwd in De Coen & Sander Show op Radio 538. De NPO heeft besloten dat na bestuurders ook presentatoren straks geen topsalaris meer mogen hebben. Iedereen die een nieuw contract sluit moet straks voldoen aan de bovengrens van 181.000 euro. “Dat is een feit. Als het zo is, dan is het zo.

De Leeuw gaat er niet tegen protesteren met collega’s als Matthijs van Nieuwkerk. “Ik kan moeilijk zeggen: ‘Ik pik het niet en ik ga weg.’ Het is een feit. Nogmaals: ik kan ook andere dingen. Ik kan nog het theater in, ik word weleens gevraagd voor een film of een tv-serie. Maar ik was een paar weken geleden ook gevraagd voor een commercieel project en toen heb ik gelijk ‘nee’ gezegd. Ik zei: ‘Ik heb gewoon een contract bij de VARA.’ Ik vind het wel jammer dat ik dat nu afgezegd heb. Het is niet anders, zo is het leven.

Het contract van De Leeuw bij BNN-VARA verloopt bijna en dat betekent dat hij al snel aan het nieuwe salarisplafond moet voldoen. “We hebben contractbesprekingen, dus het wordt spannend.

Hij weet nu al dat hij niet hoeft te rekenen op meer dan 181.000 euro. “Dat zal het wel zijn, ja. Het is voor mij geen kwestie. Als je bij de VARA of NPO werkt, kan ik me voorstellen dat je ook gaat praten over wat je gaat maken. Het gaat dan om prioriteit en wat je het leukst vindt om te maken. Ik maak zo veel programma’s en ik verdien echt heel goed – al zijn het niet die bedragen die steeds genoemd worden van vier of vijf ton, dat is alleen Giel Beelen – maar je moet nu wel kijken naar wat je gaat maken voor dat geld.”

Het is loon naar werken, aldus De Leeuw. “Ik denk het. Ik ga denk ik wel minder maken. Wat de VARA en BNN willen is ook nog de vraag. We zouden nog wat dingen gaan maken zoals een comedy, maar ik weet helemaal niet of daar wel geld en zin voor is.”

De tv-ster blijft in elk geval De Kwis doen. “Zolang ze mij willen, blijf ik bij De Kwis. Sint & De Leeuw blijft ook en ik hoop natuurlijk dat dit programma Lekker Laat ook door kan gaan.”

Het is een turbulente tijd, vindt De Leeuw. “Ik weet nog niet wat ze gaan doen. Ze zijn zelf ook verrast door deze mededeling van de NPO dat presentatoren per direct niet meer mogen verdienen dan 181.000 euro.”

Toch naar RTL?

Zijn uitstapje naar RTL van een paar jaar geleden krijgt geen definitief vervolg nu de NPO dit salarisplafond heeft ingesteld. “Ik denk dat het niet goed voor mij is als ik dat zou doen. Ik heb wel Wie Ben Ik gedaan voor RTL omdat ik dat heel leuk vond om te doen en als er een project voorbijkomt, kan ik dat overwegen. Maar nu heb ik nog exclusiviteit met de VARA.”

Hij vreest voor het Jack Spijkerman-effect. “Als er een leuk project of radioprogramma op mijn pad komt, kan ik dat wel doen, maar ik ga niet permanent over. Ik kan dat niet maken, want dat wordt absoluut niet geaccepteerd door de kijker. Dan krijg ik een enorm gedonder, van: ‘Hij gaat weer voor het geld.’”

Daarbij heb ik het zo naar mijn zin bij BNN-VARA en de NPO, dat ik enorm in mijn eigen vlees zou snijden. Het is ook de vraag of commerciële omroepen het wel willen, want aan mij kleeft zo’n VARA-sticker. En mensen zeggen ook: ‘Hij heeft zijn langste tijd gehad.’ Ik moet dus goed nadenken wat mijn volgende stappen zijn.”

Omweg

Critici roepen altijd dat het salarisplafond toch niets uitmaakt, omdat de sterren via een bv’tje alsnog hun tonnen zouden opstrijken. “Mensen gaan denken dat ik mijn geld wel via een omweg zal krijgen, maar dat zit er niet in. Het wordt vrij streng gecontroleerd.”

Foto: BNN-VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen