Jan Slagter pleit voor ontslag Evert Santegoeds

Omroep MAX-baas Jan Slagter vindt dat De Telegraaf Evert Santegoeds moet ontslaan als hoofdredacteur van de Privé. Dat heeft hij vanochtend gezegd in het Mediaforum op Radio 1. Santegoeds rectificeerde afgelopen weekend zijn artikelen over Rachel Hazes. “Ze zou een zelfmoordpoging hebben gedaan, met de ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht, haar maag zou zijn leeggepompt en dat zou ze allemaal hebben gedaan om weer in contact te komen met haar zoon.”

De advocaat van de familie heeft de berichtgeving van Santegoeds ontkracht en eiste een rectificatie. Slagter: “De Telegraaf heeft twee dagen lang vier pagina’s vol leugens verspreid en ze komen weg met een heel kleine rectificatie van twee alinea’s. Dat is het.”

De Telegraaf moet dit niet willen, aldus Slagter. “Wat me steekt is dat in een krant als De Telegraaf twee dagen lang vier pagina’s vol met leugens staan. Dat moet Paul Jansen, de hoofdredacteur van De Telegraaf die niets over deze twee pagina’s te zeggen heeft, een doorn in het oog zijn. Je probeert een heel goede krant te maken en dan heb je een meneer Santegoeds, die de vrijheid heeft om in die krant te zeggen wat hij wil.

Dan heb ik nog niet over het rioolblaadje Privé, waar ze ook twee nummers lang vol over mevrouw Hazes zijn gegaan met dit soort insinuaties. Het werd echt verkondigd als nieuws. Ook meneer Santegoeds zou informatie moeten checken. Hoor en wederhoor. Dat doet hij niet, want hij wil blaadjes verkopen.

Santegoeds moet gewoon de laan uit, vindt Slagter. “Als het zou gebeuren bij Omroep MAX, als bij mij iemand dat willens en wetens doet, dan zou dat voor mij aanleiding zijn voor ontslag.”

De straffen voor showmedia zijn volgens Slagter veel te laag. “We hebben het ook gezien met Wendy van Dijk. Quote zei dat ze cocaïne heeft gebruikt en zo’n blad komt weg met een boete van 5.000 euro.

Radio 1-presentatrice Ghislaine Plag: “Heeft hij jou ook misschien een keer wat aangedaan dat je zo fel bent erover?

Slagter:  “Zeker ook, maar dat heeft hier niets mee te maken. Maar dit schaadt zo veel mensen. Als het om het leed gaat van de familie Hazes – er ligt iemand in het ziekenhuis – en je vertelt dit soort dingen terwijl je weet dat het niet zo is, dan is het een grote schande. Deze meneer zou moeten worden ontslagen.”

Het kán anders, aldus Slagter. “We hebben Wilma Nanninga en Henk van der Meijden gehad. Zij schreven over de filmsterren waarmee ze spraken. Nu is het riooljournalistiek geworden en dat moet je bestrijden met rattengif. Dat betekent dat je hoge boetes moet geven.”

Slagter stond in februari vorig jaar drie dagen op rij paginagroot op de pagina Privé vanwege zijn vermeende affaire met de dertig jaar jongere Lilian Marijnissen.

Foto: MAX

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen