Claudia de Breij door de mangel na rechtse uitspraken

Claudia de Breij wordt door links Nederland door de mangel gehaald omdat ze het maandagavond in De Wereld Draait Door opnam voor de boute koppen van De Telegraaf. Dat is te lezen op sociale media. Linkse types zijn woest omdat De Telegraaf boven een artikel over criminele illegalen sprak van een ‘asielplaag’. Daarover werd in DWDD gedebatteerd door de linkse Dolf Jansen en de rechtse Marianne Zwagerman. Opvallend genoeg trok De Breij partij voor Zwagerman.

Zwagerman vindt de koppen van De Telegraaf goed beschrijven waar het artikel over gaat. Het artikel gaat niet over vluchtelingen, maar over illegale criminelen. “Ze noemen die mensen wat ze zijn: tuig. Het woord asiel erbij is al erg genoeg, want ze horen niet in de asielprocedure, want het is tuig wat hier niet hoort.

De Breij gaf aan dat ze het ook belangrijk vindt dat het beestje bij de naam genoemd wordt en vindt de criminele illegalen uit landen als Marokko en Algerije ook ’tuig’. “Ik schrok niet zo van die kop, want waar het artikel over gaat, dat zijn ook mensen die voor grote problemen zorgen.

Volgens Jansen blijft alleen het woord ‘asielplaag’ steken, omdat mensen het artikel niet zouden lezen. De Breij: “De Telegraaf-lezer is niet zo stom. Die leest dat artikel ook wel.

Het komt De Breij op veel kritiek te staan. De Correspondent-journalist Rutger Bregman, die eerder opriep tot een adverteerdersboycot van De Telegraaf, twittert bijvoorbeeld: “Nederland gaat verder en verder naar rechts. In DWDD zegt zelfs Claudia de Breij de ‘asielplaag’ kop van de Telegraaf prima te vinden.

De Breij denkt dat velen haar niet goed begrijpen, laat ze weten op Twitter: “Ik heb denk ik mijn doel gisteravond voorbij geschoten en me niet goed uitgedrukt. Mijn zorg over vluchtelingen en hun lot is veel belangrijker en maak ik nu niet duidelijk, denk ik. Dat vind ik erg.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen