Oh Oh hoeft niet van de buis van Peter van der Vorst

Peter van der Vorst, presentator van het programma Verslaafd, vindt het verzoek van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) aan RTL 5 om na één aflevering te stoppen met het Oh Oh Daar Gaan We Weer: The Next Generation! een beetje te ver gaan. Dat heeft hij donderdagavond gezegd in RTL Boulevard. STIVA vindt het onbegrijpelijk dat op RTL 5 comazuipers in beeld worden gebracht, terwijl RTL 4 op exact hetzelfde moment de afkickshow Verslaafd uitzendt. 

Van der Vorst begrijpt de kritiek. “Ik vind het lastig, moet ik eerlijk zeggen. Als je het programma kijkt, ligt de focus wel heel erg op het zuipen en het feestvieren. Je ziet kotsende mensen. Dat is niet per se reclame voor zuipen als je ziet wat er met die mensen gebeurt.”

Toch zijn er andere oplossingen denkbaar, zegt hij. “Het gaat me te ver om dan te zeggen dat je het programma gaat verbieden. Ik kan me wel voorstellen dat je je iets minder focust op het drinken in het programma. RTL wil wel degelijk in gesprek met STIVA en ik kan me voorstellen dat RTL bijvoorbeeld rond het programma gaat waarschuwen voor de gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Met een logo of een spotje.”

RTL brengt nou eenmaal in beeld hoe jongeren feestvieren, aldus Van der Vorst. “Het verschil is wel dat het alcohol met het geld van RTL gekocht wordt. Ik vind dus wel dat RTL zijn verantwoordelijkheid iets meer zou kunnen nemen, maar om het nou helemaal af te schaffen, vind ik onzin.”

Misschien moet STIVA eerst eens naar zichzelf kijken, zet hij. “Ik vind dat de alcoholbranche zélf veel meer zou moeten doen. Ik maak het programma Verslaafd en daar zie ik wat voor ellende alcoholverslaving kan aanrichten.”

Het enige wat de alcoholbranche doet is wat kleine logootjes op een bierblikje. Bij pakjes sigaretten staan er verschrikkelijke foto’s op. Dat moet je dan ook bij bier en wijn doen.”

Lees ook: STIVA boos: ‘Op RTL 5 zuip je je rot, op RTL 4 kick je af’ (gisteren)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen