Sylvana ondanks pietverbod nog steeds kritisch op RTL

Sylvana Simons, oud-presentatrice van RTL 4 en tegenwoordig boegbeeld van de politieke partij DENK, is ondanks het feit dat RTL Nederland stopt met Zwarte Piet nog steeds kritisch op de tv-zendergroep. Dat laat ze weten in een open brief aan RTL 7-ster Johan Derksen. RTL is volgens Simons nog steeds niet racismevrij. “Dat blijkt wel uit het feit dat datzelfde bedrijf het blijkbaar prima vindt dat jij uitspraken doet die haaks staan op wat RTL met dit besluit wenst uit te stralen.

Simons noemt het besluit van RTL dan ook ‘zowel groots als marginaal’. “Groots, omdat het een belangrijk signaal uitzendt naar alle Nederlanders. Marginaal, omdat het waarborgen van de veiligheid van onze kinderen en kleinkinderen niet (enkel) kan worden overgelaten aan ‘de samenleving’ en commerciële partijen.”

Ze doelt erop dat er ook een verantwoordelijkheid is voor de overheid, aangezien Derksen op hetzelfde RTL nog steeds roept wat hij roept. Hij heeft in Voetbal Inside in reactie op het Zwarte Piet-besluit uitgehaald naar Simons. “Het enige nadeel aan het besluit is dat dat hysterische juffrouwtje Simons zo trots als een aapje door het land rent”, zei hij.

De presentatrice denkt dat de door DENK verzonnen Educatieve Maatregel Discriminatie wel iets is voor Derksen. “Geïnspireerd door het principe zoals we dat kennen wanneer mensen zich in het verkeer misdragen, word je uitgedaagd om je discriminerende gedrag te toetsen aan de werkelijkheid.”

In contact met de mensen die jij doorgaans als apen kwalificeert, zul je zien en beleven wat je nou eigenlijk zegt en welk effect dat heeft. In het kader van deze maatregel nodig ik je dan ook graag uit om een dagje mee te lopen met mijn partij in het hart van de Nederlandse democratie. Zodat je met eigen ogen kunt zien hoe ‘eng’ we nou eigenlijk zijn.

Je bent van harte welkom. En omdat jij het bent, zal ik dan bij wijze van toenadering en uitzondering als een braaf meisje, zwart ook nog, koffie voor je halen.”

De open brief van Simons kunt u onder meer lezen via NU.nl.

Foto: DENK

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen