Frits Barend: ‘VPRO doet aan Joodje pesten’

Frits Barend vindt het schandalig dat Abou Jahjah zondag te gast is in de seizoensopener van VPRO Zomergasten. Dat zegt de presentator op Jonet. Onder andere veel Joden zien Jahjah als antisemiet en vinden het belachelijk dat hij een podium krijgt op het veel bekeken NPO 2. Dat vindt ook Barend. “Ik weiger me te verlagen tot generaliseren over moslims. Ik denk niet in groepen, ik denk in mensen. Maar ik kan er niets aan doen, ik voel de eerste Zomergast als ouderwets Joodje Pesten.

Barend was zelf ooit te gast in Zomergasten. Hij behoort daarmee tot een relatief select gezelschap. “We waren vereerd met de uitnodiging en dat was ook de bedoeling.

Nu voegt Jahjah zich bij dat gezelschap. Hij is te gast in het eerste seizoen met Jurgen van Uden als eindredacteur. Een saillant detail is dat hij ooit redacteur was van Barend & Van Dorp.

Barend vindt Van Udens verdediging om Jahjah uit te nodigen (‘Hij heeft interessante ideeën heeft over stad en samenleving, over wat ons allemaal aangaat, hij heeft een rijk visueel geheugen en hij is een vlotte prater’) belachelijk. “De uitspraak is een platitude die geldt voor elke boerenlul met een mening.

Volgens Van Uden kan een gast ook interessant zijn als je het niet met hem eens bent. Barend: “Allemaal populistische lulkoek, de VPRO onwaardig.

Het zou tien jaar geleden ondenkbaar zijn, een militante extremist die Zomergast is. Maar in 2016 kan het”, aldus Barend. “Ik voel me voor het eerst niet meer echt veilig in Nederland, met dank aan de VPRO.

Lees ook STER weigert anti-Zomergasten-reclamespotje (vandaag) en alle andere artikelen over Jahjah in Zomergasten.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen