STER weigert anti-Zomergasten-reclamespotje

Geplaatst op vr 29 jul 2016 om 10:06

De STER heeft een anti-Zomergasten-reclamespotje van Federatief Joods Nederland geweigerd. Dat meldt de belangenorganisatie in een advertentie in Trouw. De Joodse actiegroep ageert in de Trouw-advertentie tegen de keuze van Zomergasten voor Dyab Abou Jahjah (foto) als gast. “Het is een gevaarlijke keuze van de VPRO om de militante en antisemitische Abou Jahjah ruimte te geven zich te profileren als gevestigde opiniemaker in het programma Zomergasten.

Er is al genoeg ellende op tv in de vorm van haat, intolerantie en aanslagen, vindt de organisatie. “Jahjah kan begrip opbrengen voor de terroristische aanslagen op onschuldige burgers. Kortom, Jahah heeft Nederland niets goeds te bieden.

De Joodse organisatie benadrukt dat VPRO’s Zomergasten geen debatprogramma is. “Het is een marathonuitzending waar opinieleiders uit onder meer literatuur, politiek en wetenschap gelegenheid krijgen om zich drie uur lang te presenteren aan Nederland. Slechts een kleine groep iconen is deze eer ten deel gevallen.

Straks hoort ook Jahjah tot dit gezelschap, aldus de organisatie. “Met hartelijk dank aan de huidige makers van Zomergasten die blijkbaar niet in staat zijn om onderscheid te maken tussen interessante inzichten en wanstaltig gedachtegoed.

Dit geluid wilde Federatief Joods Nederland ook laten horen in een tv-spotje bij de STER, maar die weigerde. “De belastingbetaler betaalt nu ongevraagd mee aan de ophitserij van Abou Jahjah. Tegelijkertijd mogen bezorgde Nederlanders hun weerwoord niet laten horen.

De STER meende deze reclameboodschap te moeten weren van de tv, terwijl gezond verstand, nuance en intelligentie juist nu zo noodzakelijk zijn.

Lees ook: Aangifte tegen Zomergasten wegens gast Abou Jahjah (Trouw, vandaag)
11 Reacties op “STER weigert anti-Zomergasten-reclamespotje”


 1. snuifje

  Mensen worden doodgereden tijdens een feestelijke vuurwerkshow, met bijlen aangevallen in de trein, onthoofd in de plaatselijke kerk… Maar volgens het NRC moeten wij het intellectuele debat voeren met personen die zich als doel hebben gesteld onze samenleving te ontwrichten. De VPRO doet hier nog een schepje bovenop door urenlang een podium te bieden aan een persoon met sterke antisemitische opvattingen die juichend rondliep toen de Twin Towers ineen stortten.

  Hoe kunt u dit verantwoorden in deze tijd waarin velen al spreken over een oorlog. Een select intellectueel gezelschap zal het ongetwijfeld boeiend vinden en de nuance zien. Voor de overgrote meerderheid is dit echter volstrekt onbegrijpelijk en zal als provocatief worden ervaren.

  Wordt wakker, toon lef en skip de uitzending van Zomergasten komende zondag.

  Al is het alleen maar uit respect voor alle onschuldige slachtoffers en de mensen die zich veel zorgen maken.

 2. Mijnmening

  Welke authoriteit meet de STER zich aan om commercials te weigeren?

 3. Jasper

  @Mijnmening

  Wat denk je zelf? Gebruik je hersens eens.

 4. Jan S.

  Heeft FJN het budget om een dure commercial in Prime Time te bekostigen?
  Doe net alsof je een commercial wilt kopen, en houdt ruggespraak met je vriendjes bij de STER, dat ze moeten weigeren.
  En voilá…Gratis publiciteit met veel meer impact dan een STER spotje.
  Ik beweer hier niet dat het ook zo gegaan is…in ieder geval heeft FJN een punt gemaakt wat overgekomen is…

 5. Anoniem

  @ Jasper heb jij die dan ?

 6. Anoniem

  Mijnmening
  vrijdag 29 juli 2016 om 10:23

  Ze mogen wapenreclames en haatzaaiende reclames weigeren als ze in strijd zijn met de wet. Hier hebben ze daar geen grond voor. Al zullen ze het hier gooien op dat ze geen antireclames voor eigen programma”s uitzenden en dat mogen ze weigeren . Je ziet bijv. geen reclame voor GTST op de publieken om 19:55 .

 7. c. van Meel

  Lees mijn antwoord bij het vorige artikel.

  Ook ik ben het niet eens met deze man, maar het moet wel op TV kunnen.

  Israel doet ook wat ze wil en hoge bomen vangen veel wind, dus ze moeten niet zeuren.

 8. Opaultje

  FJN IS -NET ALS jAHJAH- HEEL ENG.
  Zoeken dag in, dag uit op internet naar aandachtspuntjes…maar vandaag niet, toch? Sjabath of zoeits…;)

 9. Al Mijn Reacties Worden Vastgehouden enz...

  We leven niet in Turkije.

 10. Herald

  Nederland is een land met veel Jodenhaat. Weer kijkt men weg, Nederlanders zijn een laf volk, dat was zo, dat is zo en dat blijft zo.

 11. c. van Meel

  @herald,

  Ja al weer kijkt de wereld weg, maar op een andere manier.
  Ik haat geen joden of mensen met wat voor religie dan ook.
  Maar door de sterke joodse lobby en de schaamte van Nederland, procentueel zouden hier de meeste joden gedeporteerd zijn, kan israel maar doorgaan met kolonies te stichten in een gebied waar zij wettelijk niets te zoeken hebben.
  Arabieren die mochten blijven na 1948, zijn vijfde rang bewoners die daar al eeuwen wonen.
  Palestijnen, Koerden ook, maar dan in Turkije, Syrië, Irak en Iran zijn geen terroristen, maar vrijheid strijders.
  Of waren de Nederlanders in WO II die tegen de Duitsers vochten misschien ook terroristen, nee dus.
  Dit zijn/waren mensen die opkomen voor hun rechten en meer dan dat is het niet.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.