VI-ruzie: Wilfred tikt Johan op vingers om bagatelliseren Jodenhaat

Het is lang geleden dat de spanning zó erg om te snijden was in Vandaag Inside: het botste gisterenavond flink tussen Wilfred Genee en Johan Derksen. Het twistpunt? Jodenhaat.

Wilfred Genee, Barbara Barend en Johan Derksen © SBS, BNR

De Joodse gemeenschap is al een half jaar he-le-maal klaar met Johan Derksen. Zijn uitspraak dat ‘de Joden hebben gevraagd‘ om de gruwelijke aanval van Hamas op Israël zijn ze niet vergeten, ook al heeft hij zich later gecorrigeerd. Nog altijd vertoont hij volgens sommige critici een antisemitische houding, en ook nu ligt hij weer onder vuur.

‘Ach, grapjes’

Barbara Barend is in de radioshow van Wilfred Genee emotioneel geworden over de angst die zij en andere Joden vallen nu het antisemitisme in ons land weer sterk toeneemt. “Er zit angst in ons DNA, omdat we wel vaker onze koffer hebben moeten pakken. Het gevoel bij heel veel Joden is dat je altijd een koffertje klaar moet hebben staan”, zegt ze.

De angst zit er bij haar goed in, maar volgens Wilfred wordt dat door zijn collega’s bij Vandaag Inside gebagatelliseerd. Voorafgaand aan de uitzending van gisterenavond maakten zowel Johan als René van der Gijp al gemene opmerkingen over de emotionele Barbara, verklapt de presentator. “Ach, grapjes…”, werpt René tegen.

‘Hysterisch wijf’

Wilfred vertelt echt geschrokken te zijn van Barbara’s ervaringen, maar Johan noemt haar een aansteller. “Ik ken haar goed, want ik heb hier twee jaar met haar gezeten, maar het viel mij wel altijd op: het was een wijf dat nergens bang voor was, een stoer wijf was het, maar als het over Israël en jodenproblemen ging, dan werd het plotseling een hysterica.”

Dan sloeg ze door, aldus Johan. “Want zij heeft nog nooit haar koffertje hoeven pakken hoor. Dat heeft zij allemaal niet meegemaakt. Het wordt allemaal een beetje theatraal gebracht. Ik stel er echt mijn vraagtekens bij. Jij bent onder de indruk, maar ik verwacht van Barbara ook zo’n reactie.”

Theatraal

Zowel Wilfred als studiogast Tijs van den Brink roepen Johan tot de orde, maar de VI-ster volhardt: “Ik ken haar en als het over Joden of Israël gaat, dan wordt het voor de familie – want het geldt ook voor haar vader – al snel emotioneel.”

Hélène Hendriks geeft aan dat Barbara haar angst niet acteert en Tijs zegt: “Het is ook heftig, toch? In Amsterdam kun je echt niet met een keppeltje over straat op dit moment hoor.”

Johan wil de ernst van het antisemitisme niet herkennen. “Nee, het zal best en dat betreur ik zeer, want er is geen enkele reden om Joodse mensen dwars te zitten, maar ik heb bij Barbara en Frits altijd de neiging dat ze wat theatraal overdrijven.”

Wilfred: “Nou, ik denk het niet.”

Flinke botsing

Het stoort Wilfred ontzettend hoe Johan dit wegzet. “Nou goed, dat is de vrijheid die we allebei hebben, maar ik vind het wel iets te kort door de bocht omdat je zelf niet weet hoe het is, om er zó makkelijk over te oordelen. Als ik zo zag wat het met haar deed, dan geloof ik ook wel dat het meer is dan wij hier aan tafel snappen.”

Dan spreekt hij Johan direct aan: “We moeten ook snappen dat als wij het alleen maar bagatelliseren aan deze tafel, dat dat gevoel alleen maar groter wordt daardoor. Maar dat gevoel heb jij zelf niet, heb ik het idee? Dat jij het daarmee ook een beetje bagatelliseert en aanwakkert?”

Twee tegen één

Als Wilfred erop wijst dat Tijs en hij er hetzelfde over denken, roept Johan: “Dat vind je wel lekker, hè? Twee tegen één. Dat vind je wel lekker, denk ik.”

Wilfred: “Ja, het is ook wel eens lekker om een redelijk mens in de studio te hebben in dat opzicht.”

Johan: “Je weet: ik heb een mening, en daarom zit ik hier.”

Wilfred: “En of die nou altijd even gefundeerd is, dat is natuurlijk een tweede.”

Johan: “Ja, maar als jij er anders over denkt, dan is het niet gefundeerd.”

Laten inpakken

Het zit Johan duidelijk niet lekker. “Laat jij je nou maar een middagje daar gezellig in een radiocabine inpakken door Barbara.”

Wilfred: “O, ik laat me inpakken? Jij vindt het niet een serieus probleem in Nederland, antisemitisme? Je vindt het eigenlijk van: laten we er niet over lullen. Het is een zeer serieus probleem, volgens mij, waar we niet zo bagatelliserend over hoeven te praten. Lijkt mij althans.”

Johan: “Nee, maar ik vind dat ze uit de Joodse gemeenschap een tikje overdrijven.”

Jodenhater

De uitspraken van Johan worden uitgebreid besproken op X; veel mensen noemen hem een ‘Jodenhater’. “Stuitend hoe Derksen het antisemitisme bagatelliseert”, zegt ene Mark.

Geertje: “Eindelijk respect voor Genee, wat een dweil is die Derksen zeg, antisemitisme druipt er van af…”

En Peter: “Lul Derksen vliegt met zijn Jodenhaat WEER volledig uit de bocht. Haal dat hele antisemitische programma van de buis en snel. Gewoon niet meer te harden die vent.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen