Tijs van den Brink plotseling weg bij vrijdag-Op1: ‘Ruzie met Sven?’

Tijs van den Brink is sinds jaar plotseling niet meer te zien in de vrijdagse uitzending van Op1, terwijl hij daar tot voor kort een duo vormde met Sven Kockelmann. “Is er sprake van ruzie?”

Tijs van den Brink en Sven Kockelmann © Op1

Er is plotseling een einde gekomen aan het duoschap van Sven Kockelmann en Tijs van den Brink bij hun talkshow Op1. Ze deden samen de politieke uitzendingen op vrijdag, maar die maakt Sven nu in zijn eentje. “Dit is een HEEL raar en vaag verhaal. Hebben Sven en Tijs ruzie gekregen?”, vraagt tv-autoriteit Tina Nijkamp zich af op haar analysekanaal.

‘Lijkt op onenigheid’

Het is volgens Tina opmerkelijk dat Sven nu ook echt helemaal in z’n eentje presenteert. “Waarom één iemand op de vrijdag? Het format is toch twee presentatoren? De officiële woordvoering zal wel weer zijn: agenda Tijs was te druk bla bla, maar dit lijkt op onenigheid. Heel raar”, zegt ze.

Mediacriticus Victor Vlam vindt het ook heel bizar, zegt hij in de podcast De Communicado’s. “Er is niks over naar buiten toe gecommuniceerd en dat is toch wel wonderlijk, want in het verleden werd er juist met een groot persbericht aangekondigd dat Sven en Thijs een duo zouden gaan vormen voor de politieke vrijdag.”

Iets met budget

Een woordvoerder van Tijs’ omroep EO laat aan Tina weten: “Vanwege de verkiezingen hebben we voor het najaar aanvullend budget gekregen om een politieke vrijdag voor Op1 te maken. Dat hebben WNL en EO samen gedaan en eind december 2023 afgerond. De verkiezingen zijn achter de rug, de formatie loopt en de urgentie rond politiek is nu een andere.”

Maar de vrijdaguitzending is nu toch nog steeds politiek gekleurd? “Op1 is een geprofileerde journalistieke talkshow en als er een actuele aanleiding is om over politiek te praten dan is daarvoor op alle dagen ruimte. Als WNL op vrijdag alsnog een politieke uitzending maakt is dat aan hen.”

‘Niet veel wijzer’

Volgens Tijs zelf is er een ‘nieuwe indeling’ gemaakt bij Op1, waarbij EO, WNL en MAX de uitzendingen anders verdelen. Victor: “Om heel eerlijk te zijn, daar word ik niet echt heel veel wijzer van, want dat roept natuurlijk nog steeds de vraag op van: ja, maar waarom is die indeling dan niet zo gemaakt dat jullie samen presenteren?”

Wat denkt Victor dat er aan de hand is? “Ik denk eerlijk gezegd gewoon dat het experiment niet is geslaagd. Het zijn mensen die ook wel een hele vergelijkbare stijl hebben. Ze zijn beide vrij dominant en ik denk dat ze gewoon eigenlijk vonden dat ze te veel van hetzelfde waren, elkaar niet voldoende aanvulden en elkaar soms meer in de weg zaten.”

Niet eerlijk

Waarom zeggen ze dat niet gewoon eerlijk? “Ik begrijp dat ze dat niet naar buiten toe gaan communiceren. Dat doe je normaal gesproken niet. Je probeert er een beetje een positieve draai aan te geven. Maar dat lijkt mij als kijker van dat programma een zeer logische verklaring.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen