RTL komt tot inkeer, Matthijs niet terug: ‘Die zien we nóóit meer!’

RTL 4-baas Peter van der Vorst komt tot inkeer. Hij krabbelt terug en laat Matthijs van Nieuwkerk voorlopig tóch niet terugkeren op televisie. “Waarschijnlijk zien we hem nooit meer.”

Peter van der Vorst en Matthijs van Nieuwkerk © RTL

Peter van der Vorst, de tv-baas van RTL, kiest eieren voor zijn geld en laat Matthijs van Nieuwkerk tóch niet van start gaan op RTL 4. Er is een streep gezet door zijn nieuwe zondagshow die in april zou beginnen én door de dagelijkse show die hij zou maken tijdens de Olympische Spelen. De reden? De druk van buitenaf.

RTL krabbelt terug

Er is nieuwe informatie over Matthijs naar buiten gekomen – over fysiek én seksueel grensoverschrijdend gedrag – dat eerst goed moet worden uitgezocht. Zelf ontkent de presentator het in een lange persoonlijke brief (zie onderstaand), maar hij is natuurlijk niet de meest betrouwbare partij in dit hele verhaal.

“We dachten dat Matthijs dit voorjaar een nieuwe start kon maken”, zegt Peter. “De timing hebben we verkeerd ingeschat. Dit is niet het moment voor Matthijs om terug te keren op tv. Tot die conclusie zijn we gekomen na intensieve gesprekken dit weekend. Publiekelijke beschuldigingen en discussies over grensoverschrijdend gedrag zijn complex en gevoelig.”

Uitstel of afstel?

Peter spreekt van ‘het uitstellen van de samenwerking’. “Dat brengt rust. Het is nu eerst van groot belang dat de nadruk ligt op de verwerking van de ervaringen van de melders en de opvolging van de aanbevelingen in het rapport. We bepalen op een later moment hoe en wanneer RTL en Matthijs met elkaar verder gaan.”

Victor Vlam, de mediacriticus die regelmatig te zien is in RTL Boulevard, denkt dat het afstel wordt. “Of Matthijs ooit bij RTL te zien zal zijn betwijfel ik. De imagoschade is echt gigantisch. En de publieke ontkenning van Matthijs van de fysieke intimidatie suggereert dat hij dit niet heeft opgebiecht bij Peter van der Vorst. Hoe kun je dan Matthijs nog vertrouwen?”

Verstandig besluit

Het is goed dat Peter tot inkeer is gekomen, vindt Victor. “Verstandig besluit van RTL. Het nieuwe programma van Matthijs zou al over een dikke twee maanden van start gaan. Dan zitten de nieuwe onthullingen uit het rapport van Van Rijn nog te vers in het geheugen”, schrijft hij op X. “Ik betwijfel of we Matthijs ooit nog zullen terugzien op tv.”

Hij vervolgt: “Ook is Peter van der Vorst hiermee allerminst zijn baan zeker. Het was altijd een gok om met Matthijs in zee te gaan. Intern bij RTL zullen er veel vragen zijn of Peter niet te gretig was. Verhalen over fysieke intimidatie gingen al rond, ook al stonden ze niet in de Volkskrant.”

‘Het zegt genoeg’

Ton F. van Dijk, journalist en oud-zenderbaas van Nederland 1, denkt dat we Matthijs ook niet meer op tv zien. “Verstandig en vermoedelijk afstel.”

De Hofbar-journalist Gershon Osnabrugge vindt de gang van zaken veelzeggend. “Het feit dat RTL deze beslissing nu pas maakt, zegt genoeg. Er wordt pas actie ondernomen als de druk te hoog wordt.”

Journaliste Kim van Keken: “Jan Slagter rijdt as we speak richting Almen met een vet contract onder zijn arm. Want al ‘dat woke-gedoe’ tegenwoordig.”

Brief van Matthijs

De brief van Matthijs:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Matthijs van Nieuwkerk beter kan nadenken over een carrière buiten de televisie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen