’Stoppen met kijkcijfers is Hilversumse wraak op Angela de Jong’

Het medium televisie is een stukje minder urgent geworden nu de Hilversumse bobo’s hebben besloten om te stoppen met de dagelijkse kijkcijfers. “Het is hun wraak op Angela de Jong.”

Angela de Jong © RTL

De dagelijkse publicatie van de kijkcijfers van de avond ervoor zorgt al sinds jaar en dag voor flink wat buzz rond het medium televisie, maar over een paar weken is dat definitief verleden tijd. Dan krijgen we pas na een week te horen hoeveel mensen er hebben gekeken, als de resultaten kunnen worden opgefluft met scores van uitgesteld kijken.

Wraak op Angela

Waarom Hilversum dit doet? Ze vinden het niet leuk als een programma flopt en daar gelijk artikeltjes over in de media verschijnen. Maar volgens mediakenner Victor Vlam is er nóg een reden. “Ik denk dat voor heel veel mensen in de omroepwereld en heel veel mensen in de tv-wereld dit wel een soort van wraak is op Angela de Jong.”

Hoezo dan? “Er is heel veel kritiek op haar”, legt hij uit in de podcast De Communicado’s. “Wat mij betreft vaak ook onterecht. Er zijn heel veel mensen die vinden dat ze te hard is in haar oordeel en dan denk ik altijd van: jongens, jullie verdienen ontzettend veel geld met televisie maken, als iemand daar kritiek op heeft, moet je daar tegen kunnen.”

Dikke huid

Tv-makers moeten een dikke huid hebben, vindt Victor. “Maar er is één punt waar ik wel denk dat tv-makers terechte kritiek hebben op Angela de Jong en dat is dat ze vaak de neiging heeft om haar oordeel over een programma af te laten hangen van de kijkcijfers. Dus als het goed gescoord heeft, dan krijgt het een pluim van Angela.”

En als het slecht gescoord heeft? “Dan vindt zij het maar niks. En dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat de meeste recensenten doen, want die proberen het zoveel mogelijk op de merites te beoordelen, wat zij er zelf van vinden, ongeacht de kijkcijfers.”

Afzeiken

Co-host Lars Duursma: “Dus eigenlijk hoe Angela De Jong te werk gaat… Waarschijnlijk kijkt zij ’s ochtends naar de kijkcijfers en als dan een programma heel goed of juist heel slecht gescoord heeft, dan gaat ze dát programma kijken, misschien juist wel ook op zoek naar munitie om zo’n programma af te kunnen zeiken.”

Victor: “Ze zal het wel allemaal hebben gezien hoor. Ik denk wel dat ze de hele avond gewoon televisie zit te kijken, maar ik denk inderdaad dat ze haar column pas schrijft in de ochtend. En de kijkcijfers komen om 7.34 uur en meestal komt de column van Angela tussen twaalf en één online.”

Spiekbriefje

Door dat jarenlange tv-kijken doorziet Angela alle tv-trucjes en kan ze er niet meer naar kijken zoals haar naïeve lezers, aldus Victor. “Zij heeft die kijkcijfers nodig als spiekbriefje om haar dagelijkse column te schrijven. Maar ja, daar zit wel het nadeel aan dat zij vervolgens dus een column schrijft, waarbij de kijkcijfers altijd bepalend zijn voor de toon.”

Nu worden de kijkcijfers haar dus afgepakt, schetst Victor. “Angela de Jong wordt gewoon vanaf volgende maand gedwongen om haar column te schrijven op basis van de merites.”

Doorspelen

Lars verwacht niet dat Angela daar heel veel last van krijgt. “Er zijn nog steeds een paar honderd mensen die wél toegang hebben tot die cijfers. Hoe groot is de kans dat één van die paar honderd mensen toch wel wat cijfers wil doorspelen aan Angela de Jong?”

Victor: “Het kan zijn dat ze inderdaad gewoon een vast contactje heeft, maar het wordt wel net wat ingewikkelder allemaal. En je hebt denk ik een minder goed overzicht van het hele veld. Die informatie heb je nu makkelijker.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat het stoppen met de kijkcijfers is bedoeld als wraak op Angela de Jong?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen