Alexander Klöpping naar huis Matthijs van Nieuwkerk: ‘Zó ging het!’

Alexander Klöpping is naar de woonboerderij van Matthijs van Nieuwkerk in het Gelderse Eefde gereden. Wat trof hij daar aan? “Een heel modderige situatie, waarbij dingen ook heel lelijk zijn.”

Alexander Klöpping en Matthijs van Nieuwkerk © RTL

Van elke week één miljoen kijkers naar DWDD’tje spelen aan zijn eigen keukentafel: het is tegenwoordig de nieuwe realiteit voor Matthijs van Nieuwkerk. De presentator bedient dan wel geen massapubliek meer, maar zijn vroegere tv-vrienden laten hem niet in de steek. Alexander Klöpping is onlangs bij hem op visite geweest in Eefde.

Op visite bij Matthijs

Matthijs bewoont in dit Gelderse dorpje een woonboerderij, waar hij een half jaar geleden nog werd betrapt door een Story-paparazzo terwijl hij door de tuin liep als een soort zwerver. En daar is Alexander nu op visite geweest, blijkt uit de nieuwste aflevering van de hitpodcast De Communicado’s.

Alexander begint: “Het is op menselijk niveau heel erg. Als ik naar hem kijk nu, dan zie ik gewoon iemand die heel erg tot rust is gekomen, omdat hij ook wel echt uit een tijd komt waarin alles heel hectisch was en dat het hem, denk ik, een beetje boven het hoofd was gegroeid allemaal. En iemand die heel graag wil leren. En dat is volgens mij precies wat je moet hopen van zo’n man in zo’n situatie.”

Dan vraagt mediacriticus Victor Vlam hem: “Heb je hem gesproken sindsdien?”

Alexander: “Jazeker.”

Victor: “Je hebt hem aan de telefoon gehad of?”

Alexander: “Ik ben langs geweest. Jazeker. Je vindt het heel gek.”

Zelf uitgenodigd

Victor: “Ik had het niet verwacht inderdaad. Heeft hij je uitgenodigd dan ofzo?”

Alexander: “Ik heb mezelf uitgenodigd, maar ik ben zeer begaan met ehh…”

Victor: “Maar je hebt gewoon contact met hem opgenomen en je zei van: ‘Ik heb gezien wat er allemaal gebeurd is en dat vind ik eigenlijk wel erg.'”

Alexander: “Ja. Dus op menselijk niveau ben ik gewoon heel nieuwsgierig hoe het met hem gaat. Maar ik ben ook heel gefascineerd door de mediadynamiek, want er zit ook een soort… Ik zit daar dan ook met heel veel interesse te luisteren naar de achtergronden van alles. Dus ik ben ook gewoon heel nieuwsgierig.”

‘Wat viel je op?’

Victor: “Wat viel je daar nou op?”

Alexander: “Dat ga ik niet nu zeggen. Hahahaha. Nee, dat zijn gesprekken onder elkaar. Dat zou ik ook niet op de podcast zeggen als wij zo’n gesprek zouden hebben. Maar ja.”

Victor: “Ja, maar je zegt hij komt dus rustiger over. Iemand die misschien geleerd heeft van de dingen die gebeurd zijn.”

Alexander: “Ik denk dat dit is wat hij… Ik denk dat hij ook wel heeft ontdekt dat er een wereld is buiten televisie die heel fraai is. En wil echt… Ja, is gewoon heel erg bezig met dit proces. Is er gewoon heel erg mee bezig.”

Victor: “Verbitterd?”

Alexander: “Nee, ik vind hem helemaal niet verbitterd.”

Groot interview

Victor: “Kan hij terugkomen?”

Alexander: “Of ik dat vind? Ja, ik vind van wel, ja zeker. Het ligt allemaal voor de hand wat er moet gebeuren. Er moet een interview komen en daarin moeten wij als volk met z’n allen gaan geloven dat hij ervan geleerd heeft. Dat zeg ik even heel cynisch. Maar ik denk dat als hij gewoon eerlijk is en vertelt wat hij ervaren heeft…”

Hij vervolgt: “Dan denk ik dat mensen ook begrip voor zijn kant van het verhaal gaan krijgen. Want tot nu toe is het alleen maar over de andere kant van het verhaal gaan, wat ook heel wezenlijk is en ook heel belangrijk is. Maar shit is complex.”

Enorme stress

Victor: “En dan zeg je van begrip voor zijn kant dat er ook heel veel druk op hem stond misschien wel, dat hij ook wel moest presteren en dat er misschien enorme stress bij kwam kijken.”

Alexander: “Er is bij hem ook een kant van het verhaal. Maar ik spreek ook redacteuren van het televisieprogramma en dat vind ik ook extreem heftig om te horen. Volgens mij doet het er ook niet zo heel veel toe aan wiens kant je staat. Het is gewoon: dit is een heel modderige situatie, waarbij dingen ook heel lelijk zijn, maar die wel, ja, gaan zoals ze in de echte wereld gaan en zijn complex…”

Nederig

Victor: “Vind je dat de Nederlanders te snel oordelen over mensen?”

Alexander: “Nou, ik gun iedereen wel een keer in zo’n mediashitstorm terechtkomen, want dat is echt niet heel leuk. Ik heb bij Blendle wel eens situaties gehad die op mediastormen leken. Ik gun iedere journalist om dat eens mee te maken, want het is wel… Je wordt er wel nederig van.”

De Communicado’s

De nieuwste aflevering van De Communicado’s:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen