Goedele Liekens aangepakt na leeg gekwek in HLF8: ‘Lieve schat…’

Goedele Liekens wordt stevig aangepakt na haar lege gekwek in de talkshow HLF8. Ze riep daar dat gevallen van grensoverschrijdend gedrag buiten de media gehouden moeten worden.

Hélène Hendriks en Goedele Liekens © SBS 6

Het is volgens Goedele Liekens erg belangrijk dat er meer aandacht is voor een veilige werkcultuur, maar ze vindt tegelijkertijd dat gevallen van grensoverschrijdend gedrag vooral buiten de media moeten blijven. Lekker tegenstrijdig: júist door de media-aandacht voor wangedrag bewegen we immers toe naar een veiligere werkomgeving.

Goedele in de bres

Goedele deed haar uitspraken maandagavond in HLF8, waar ze aan tafel zat naast Jack van Gelder, die zich twijfelachtig heeft gedragen in zijn tijd bij NOS Sport. Zij sprong erg opzichtig in de bres voor haar collega: “Ik heb het gevoel dat Jack zich nu moet verantwoorden en dat draait het vermoeden van onschuld om.”

Vreselijk, vindt ze dat. “Nu is het: Jack is schuldig en nu moet hij even uitleggen dat hij daarom, daarom en daarom niet schuldig is. Dat is net hetzelfde als wat Tom Egbers moet doen en ik vind het zó erg dat we dit soort zaken die heel belangrijk zijn voor onze maatschappij via de media spelen.”

‘Wie zijn wij?’

Zaken die heel belangrijk zijn voor onze maatschappij wil Goedele dus buiten het zicht van de maatschappij behandelen. “Niemand heeft er een voordeel aan. Niet de slachtoffers of de mogelijke slachtoffers en zeker niet de mogelijke daders, dus laat ons daarmee stoppen om dat via de media te spelen. Echt, dat brengt ons tot niets, alleen maar slachtoffers.”

Goedele vindt het verschrikkelijk voor mannen als Jack en Tom. “Een affaire die slecht afloopt: wie zijn wij om te oordelen wat er gebeurd is? Wij weten het niet.”

‘Lieve schat’

AD-opiniediva Angela de Jong vindt het dommig. “Zij vindt dat het hele verhaal niet naar buiten mocht. Dat moest intern worden opgelost. Dan denk ik: ja, dat is nou net de crux, lieve schat. Dat er al vijftien jaar aan de bel wordt getrokken of twintig jaar, maar dat niemand dat oppakt en er pas iets gebeurt op het moment dat het in de media is.”

Ze vervolgt in de AD Mediapodcast: “Op de een of andere manier heb ik het idee dat je bij SBS alleen nog maar mag werken op het moment dat je vindt dat het allemaal onwijs overtrokken wordt, dat niemand meer veilig is en dat je niet moet klagen als er een cake is gebakken en dat collega’s dat niet willen. Zo wordt het afgehandeld.”

Himpathy

Het lijkt er volgens Angela op dat ook Goedele een zogeheten pick-me girl is, waar ook Hélène Hendriks van beschuldigd wordt. “Ze is heel erg op de hand van de mannen. Van: dit was allemaal heel normaal en je moet gewoon niet zeiken.”

Goedele vertoont in elk geval himpathy, aldus NRC-columniste Rinskje Koelewijn. “Goedele, die vaak bij Nederlandse talkshows aan tafel zit, vraag me niet waarom, zat te popelen om wat te zeggen. Toen zij dan eindelijk het woord kreeg, begreep ik in één klap het nieuwe woord dat ik had geleerd: himpathy.”

‘Lijkt me gek’

Himpathy betekent het overwegend empathiseren met de man in plaats van de vrouw die zijn seksisme en pesterijen moest ondergaan, aldus Pointer-journaliste Marieke Kuypers. Dat gaat ook op voor Goedele, aldus Rinskje: “Zij vond het belachelijk dat Jack van Gelder zich daar aan tafel moest verantwoorden.”

Ze vervolgt: “Als er al vragen werden gesteld over de kwestie, vond zij, dan ‘alstublieft’ niet in ‘de media’. Lijkt me gek. Dit is een mediakwestie over mediapersonen, waarbij een van die mediapersonen besluit, na een week tv-stilte, weer in de media te verschijnen. Dan mag je toch gewoon iets vragen?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Goedele Liekens wil grensoverschrijdend gedrag uit de media houden. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen