Tom Egbers-medelijden zorgt voor ergernis: ‘Dit is echt himpathy’

Het medelijden met Tom Egbers dat her en der wordt geuit, onder anderen door Marcel van Roosmalen, zorgt voor ergernis. “Er is hier sprake van himpathy”, stelt journaliste Marieke Kuypers.

Tom Egbers © NOS

Tom Egbers heeft zich volgens de Volkskrant ernstig misdragen op de redactie van NOS Sport, bijvoorbeeld door een 26 jaar jongere stagiaire te pesten en intimideren totdat ze vertrok. Het was volgens de krant zelfs zo erg dat hij tegen haar handgebaren maakte ‘alsof hij iemands keel doorsnijdt‘.

Roestige mes

Een andere collega, Aïcha Marghadi, vroeg aan de hoofdredactie of ze Tom als haar mentor mocht vragen, maar dat werd haar min of meer verboden. De reden? “Hij heeft nogal moeite met mooie vrouwen.”

Vanwege alle ophef heeft Tom besloten om zich voorlopig terug te trekken als presentator. Het levert her en der medelijden op, bijvoorbeeld van Johan Derksen en Marcel van Roosmalen. “Het roestige mes gaat er wel heel diep in”, meent Marcel bijvoorbeeld.

Himpathy

Pointer-journaliste Marieke Kuypers ergert zich aan dit soort commentaren. “Mooi voorbeeld van wat filosoof Kate Manne ‘himpathy’ noemt – minimaliseren en overwegend empathiseren met de man in plaats van de vrouw die zijn seksisme en pesterijen moest ondergaan”, twittert ze.

Ze deelt vervolgens de definitie van himpathy: “Himpathy means worrying about his bright future and not her suffering.”

Cult

Wat vindt ze van Marcels mening? “Ik vind de levendige fantasie en het ongegeneerde geklaag van Marcel ook wel ‘cult’ zoals hij zelf zou zeggen, maar het is wel opvallend dat hij zich vaak als outsider presenteert in de mediawereld maar toch als het hierop aankomt helemaal de gemiddelde mediaman-mening heeft.”

Ze wijst ook op een item van RTL Boulevard met de titel: ‘Gaat de ‘karaktermoord’ van Tom Egbers te ver?”

Marieke: “Is het karaktermoord of heeft hij dingen gedaan waar mensen nu iets van vinden? 🙃”

Ideal victim

Ene Remco vindt dat Marieke het te zwart-wit ziet. “Als klopt wat er wordt geschreven dan is dat niet acceptabel, punt. Geen discussie, grensoverschrijdend gedrag, intimideren, pesten doe je niet. Tegelijkertijd heb ik er ook moeite mee om iemand die een relatie aangaat met een oudere getrouwde man alleen als slachtoffer te zien.”

Marieke daarop: “Mooi dat je dat eerlijk zegt, maar ik denk wel dat dit juist een onderliggend probleem is. Het idee van de ‘ideal victim’ is een beeld wat mensen hebben bij wie écht een zogenaamd ‘onschuldig’ slachtoffer is. Terwijl vrijwel geen een slachtoffer volledig aan dat idee voldoet.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft u medelijden met Tom Egbers?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen