Ellie Lust wil meer vliegschaamte: ‘Verbied vluchten naar Parijs!’

Ellie Lust vindt dat er niet genoeg vliegschaamte heerst in Nederland. Ze pleit voor een onmiddellijk verbod op vluchten naar Europese steden als Parijs en Berlijn. “Die moeten er gewoon uit!”

Ellie Lust © Roland J Reinders

BN’ers roepen aan de lopende band dat goedkope vliegtickets en korte vluchten verboden moeten worden, terwijl ze zelf bovengemiddeld veel in het vliegtuig zitten. Linda de Mol maakte het helemaal bont; die wil goedkope stedentrips verbieden, terwijl ze zelf continu in haar privéjet zit en haar tijdschrift ondertussen allerlei citytrips aanbiedt.

Koffie in Barcelona

Nu komt Ellie Lust met een klimaatpleidooi. “Waar we eigenlijk zouden moeten gaan beslissen om níet meer koffie te gaan drinken in Barcelona, denk ik dat die discipline nog ver te zoeken is”, zegt de oud-politievrouw die graag een tv-ster wil zijn in de podcast De Leeuw Lult Verder.

Gastheer Paul de Leeuw: “Je bedoelt dat we niet meer het vliegtuig moeten nemen om even anderhalve dag naar Barcelona te gaan?”

Ellie: “Ja, ik denk dat de grote boodschap die we volgens mij hebben gekregen is dat we beter voor onze planeet zouden moeten zorgen, omdat we anders geconfronteerd worden met dit soort pandemieën (corona, red.).”

Oude patronen

Het stoort Ellie mateloos. “Ik hoop dat heel veel mensen daar iets van geleerd hebben [van de pandemie], maar ik hoor toch ook nog veel te vaak dat we weer heel erg terugvallen in onze oude patronen en dat er dus inderdaad vliegtickets worden geboekt voor een paar dagen naar een Europese stad voor een citytrip.”

Ze vervolgt: “Ik gun dat iedereen, maar ik denk dat, als het dan gaat om discipline, dat we daar wel iets gedisciplineerden in zouden mogen zijn.”

‘Verbied Parijs!’

Co-host Hans Kesting: “Je kunt toch niet voor een citytrip met de trein gaan?!”

Ellie: “Waarom niet?”

Hans: “Nou, ik ga je daarop antwoorden: omdat je dan heel lang in de trein zit heen en terug naar Barcelona. Dan is het weekend alweer voorbij.”

Ellie: “Ja, maar als je naar Parijs of Berlijn zou willen… Ik denk dat die vluchten er gewoon uit zouden moeten gaan. Dat gewoon de trein het alternatief zou moeten worden. En ja, dan ga je niet drie dagen, maar dan ga je er vijf.”

Geld

Hans vindt dat BN’ers als Ellie er te snel aan voorbijgaan dat veel mensen helemaal geen geld hebben voor een langere citytrip of dure treintickets. “Ja, daar hebben mensen geen geld voor. Stel je voor dat je met het gezin naar Barcelona wil een weekend met twee kinderen.”

Ellie: “Ja, maar als je geld genoeg hebt om drie dagen naar Barcelona te gaan, dan denk ik ook dat het alternatief best kan.”

Instagram

Zelf reisde Ellie deze maand af naar Zuid-Frankrijk om daar wat wijntjes te drinken – zie onderstaand. Ze ging daar ook nog op de foto met een groepje fietsers.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u ook dat vluchten naar Berlijn en Parijs moeten worden verboden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen