Giel Beelen moet stoppen met verkoop levensgevaarlijke druppels

Giel Beelen moet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) per direct stoppen met de verkoop van zijn levensgevaarlijke Shambala-druppels. “Er kan zelfs verlamming optreden.”

Giel Beelen © Radar

De strenge Radar-mevrouw Antoinette Hertsenberg ging begin oktober helemaal los op Giel Beelen. Ze stuurde een kritische verslaggever op de radiomaker af om hem te confronteren met de Shambala-druppeltjes die hij verkoopt à 40 euro per flesje ‘om je hart te openen’. “Jij hebt geen wetenschappelijke achtergrond!”, werd hem toegebeten.

Uit de handel

Giel werd na die Radar-uitzending van alle kanten gesloopt: van Angela de Jong tot haar aartsrivaal Marcel van Roosmalen. En BNNVARA? Die bleef gewoon pal achter Giel staan. “En dat is nota bene de omroep die Kassa uitzendt!”

Nu, een paar maanden later, laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een uitgebreid onderzoek weten dat de Shambala-druppeltjes direct uit de handel gehaald moeten worden. Het bevat ‘ingrediënten die een risico vormen voor de volksgezondheid’.

Verlamming

De NVWA heeft onderzoek gedaan na een melding van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. “Shambala en OPEN UP bevatten harmine, harmaline en tetrahydroharmine. Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden.”

Al bij eenmalig gebruik, in dosering zoals vermeld op de verpakking, kunnen ‘schadelijke effecten optreden op het centrale zenuwstelsel’. “Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk.”

Niet kopen

De NVWA adviseert consumenten om Shambala niet te kopen en, als zij het al in huis hebben, niet te gebruiken. “Consumenten die dergelijke producten nog aantreffen op de Nederlandse markt kunnen dit melden bij de NVWA. Mocht je het product gebruikt hebben en bijwerkingen ervaren, raadpleeg dan een arts.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat BN'ers per direct moeten stoppen met het aanprijzen van louche druppels en kruidenmengsels?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen