Giel Beelen in voetsporen Lexmond-zusjes: afgeslacht door Radar

Giel Beelen treedt in de voetsporen van de warrige Lexmond-zusjes. De radiomaker verkoopt kleine flesjes van 40 euro met druppels ‘om je hart te openen’. Volgens Radar is het gevaarlijke rommel.

Giel Beelen © Radar

Enige tijd geleden heeft Giel Beelen zijn eigen spirituele platform Kukuru opgericht en in de webshop bevinden zich tegenwoordig onder meer flesjes ‘Shambala‘: je betaalt 40 euro voor nog geen vijf milliliter. “Goed voor zeven druppels per dag, veertien dagen lang”, staat erbij. “Met als doel je hart te openen en verbinding te vinden met het al.”

Antoinette valt Giel aan

Hebben we net de helende edelstenen van Lieke van Lexmond gehad, krijgen we dit weer. Wat zit er in die Giel-druppels? Vijftig procent alcohol en verder water, caapi en bobinsana, in onbekende verhoudingen. Presentatrice Antoinette Hertsenberg heeft haar hulpje Fons Hendriks aan het werk gezet om te onderzoeken of dit wel zuivere koffie is.

Gisteren zat er een heel item over Giel en zijn Shambala-flesjes in Radar (895.000 kijkers). “Je innerlijke guru vinden, weten wat je missie op aarde is en meer in het nu leven: het klinkt als het boek van een of andere wijsgeer, maar dit zijn claims van een kruidenpreparaat dat aan de man wordt gebracht door radiomaker Giel Beelen”, aldus Antoinette.

Tikkende tijdbom

Deskundigen spreken bij Radar hun zorgen uit over Giel en zijn druppeltjes. Thomas Dorlo, farmacoloog bij het Nederlands Kankerinstituut, onderschrijft dat dit product ‘een tikkende tijdbom’ is. “Dat is een goede beschrijving vind ik.” Volgens hem kan gebruik van Giels druppels een serotonineshock veroorzaken, een vergiftiging met serotonine.

Renger Witkamp, hoogleraar Voeding, zegt: “Bobinsana en caapi zijn de populaire namen. Potentieel is deze combinatie gevaarlijk, want je hersens ontsporen als het ware. Als het aan mij zou liggen, zou je zo’n product moeten verbieden. Misschien moeten er eerst ongelukken gebeuren. Ik zou zeggen: koop dit niet, want dit is geld-uit-de-zak-klopperij.”

Giel reageert

Giel geeft vervolgens een reactie voor de camera van Radar, samen met zijn zakenpartner Jesse van der Velde van Superfoodies. “Ik vind het echt tof dat jullie hier aandacht aan besteden, maar wat denk je? Dat ik een product ga ondersteunen wat echt gevaarlijk is? Natuurlijk niet”, zegt hij enigszins gepikeerd.

De vraag hoeveel caapi – in meerdere landen een verboden middel – er precies in het flesje zit, kan Giel niet beantwoorden. De radiomaker boos: “Dat staat er toch op Fons? Ik snap het probleem niet zo. Bobinsana, caapi, water en alcohol. Alcohol is vijftig procent, dus de rest is ook vijftig procent. Ja, ik weet niet precies hoeveel takjes erin gaan.”

Tikkeltje gênant

De spanningen lopen hoog op tijdens het interview. Volgens Giel klopt er niets van de beweringen die wetenschappers doen in Radar. “Ik vind het wel een tikkeltje gênant dat ik dan degene moet zijn die moet zeggen: ‘Hallo, meneer de wetenschapper, u haalt even twee dingen door elkaar.’ Want dat cheese-effect waar jij het over hebt is niet bij deze MAO-remmer.”

Radar-verslaggever Fons: “Of is het een beetje gênant dat jij er nu tegenin gaat? Jij hebt geen wetenschappelijke achtergrond en ik neem aan dat die farmacologen wel weten waar ze het over hebben.”

Giel: “Ik denk het niet.”

Kort fragment

Een kort fragment op Twitter:

Hele fragment

Het hele fragment uit Radar:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Waar is Giel Beelen op uit?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen