Hanneke Groenteman betreurt kapot schrijven Margriet van der Linden

Hanneke Groenteman vindt het achteraf gezien heel erg vervelend dat ze in 2009 zo’n vernietigende column heeft geschreven over Margriet van der Linden. Het was té ongefilterd, zegt ze nu.

Hanneke Groenteman en Margriet van der Linden © NPO

Tegenwoordig heeft Margriet van der Linden haar dagelijkse talkshow M, maar vroeger was ze te zien als presentatrice van Zomergasten. In een van de afleveringen interviewde ze Carice van Houten. Na die uitzending ging oud-Zomergasten-ster Hanneke Groenteman thuis op haar computer echt he-le-maal los.

Publieke afslachting

Het stukje dat Hanneke op haar weblog schreef was meedogenloos: “De hele mooie avond sloeg dood als een slecht getapt glas bier. Dat kwam niet door jou (tegen Carice, red.), dat kwam voor honderd procent door de totaal humorloze, formele, oninteressante en onbekwame manier waarop Margriet van der Linden je door de avond loodste.”

Hanneke vervolgde de publieke afslachting van Margriet: “Elke mogelijkheid om jou te laten sprankelen, elke kans om jouw persoonlijkheid te laten zien, elk glimpje emotie sloeg ze dood door slecht interviewen.”

Hufterige Hanneke

Joost Zwagerman, tevens oud-presentator van Zomergasten, reageerde destijds woest. “Wat Hanneke Groenteman heeft uitgevreten is absoluut not done. Als ex-presentator moet je een opvolger alle ruimte geven. Natuurlijk ging Connie Palmen anders te werk dan ik. Ik vind dit zo ontzettend onbeschaafd.”

De in 2015 overleden Joost liet niets heel van Hanneke. “Dit is een echt een voorbeeld van de vergroving en verhuftering in de samenleving”, zei hij in de Volkskrant.

Hekel aan Twitter

Het incident komt naar voren als Hanneke in de VARAgids gevraagd wordt naar haar mening over Twitter. “Ik neem Twitteraars niet serieus. Ik heb zelf een mening, mijn omgeving en echte recensenten ook, maar al die meningen op sociale media tellen in mijn universum niet mee.”

Het is te ongefilterd, vindt Hanneke. “Ik had vroeger een blog, dat ik begon nadat ik weg moest bij Sterren op het doek. Ik wilde graag een journalistiek medium hebben omdat ik toen nog moeite had met die overgangsfase van grotendeels mijn werk kwijt zijn, naar een nieuwe positie in mijn leven vinden.”

’s Nachts in het donker

Die zoektocht bracht Hanneke naar het kielhalen van Margriet. “Zo schreef ik een keer om één uur ’s nachts op mijn blog dat Margriet van der Linden er die avond niks van had gebakken. Ik zat daar in het donker achter mijn computer, zonder enige feedback of een eindredacteur die zei: ‘Zou je dat nou wel doen?’.”

“Ja dus, dacht ik toen, en vervolgens werd die uitspraak helaas overgenomen door de Volkskrant. Dus als ik aan Twitteraars denk, zie ik mezelf daar weer zitten.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Hanneke Groenteman heeft spijt van haar felle kritiek. Begrijpt u dat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen