Arjen Lubach slaat terug naar Tijs van den Brink: ‘Dit is pas armoede!’

Arjen Lubach slaat terug naar Tijs van den Brink, die het gedachtegoed van de VPRO-presentator ‘armoedig’ noemde. Volgens Arjen is het gedachtegoed van EO-Tijs juist heel armoedig.

Tijs van den Brink en Arjen Lubach © NPO

Tijs van den Brink gelooft als rechtgeaarde EO’er heilig in god. Als ooit blijkt dat hij niet zou bestaan, zou dat voor hem heel ‘leeg’ voelen. In het AD: “Ik denk echt dat we hier zijn om voor elkaar te zorgen, elkaar te dienen. Het christendom zou onmiddellijk uitgevonden moeten worden om dat in stand te houden. Jongens, dit is wat we een goed leven vinden.”

Moordlustige Tijs

Het christelijk geloof staat in het teken van liefde, meent Tijs. “Ik heb liever dat-ie blijft. Als Hij echt niet bestaat, zou het ook niet uitmaken als ik jou nu dood maak.”

De AD-interviewster schrikt enorm van deze moordlustigheid: “Hè? Ik denk dat toch ook niet over jou?”

Tijs weer: “Nee, maar dat is wel de consequentie van stel dat God niet bestaat en dat goed en kwaad niet bestaan.”

Sneer naar Lubach

De AD-mevrouw werpt tegen: “Je hoeft niet christelijk te zijn om ‘je zult niet doden’ serieus te nemen.”

Tijs vervolgens: “Nee, zeker niet, gelukkig niet. Maar waarom zou je respect hebben voor het leven? Nihilisten zeggen: het zijn afspraken, iemand als Lubach zegt: ‘wij hebben met elkaar afgesproken elkaar niet te doden om de soort in stand te houden’. Dat vind ik armoede.”

Rare uitspraak

Wat een rare uitspraak, vindt Arjen. Hij laat van zich horen op Twitter. “Eerlijk gezegd vind ik het eerder armoede als je een God nodig hebt om niet te doden. Dan zeg je dus eigenlijk: als ik geen God had, was ik wel een moordenaar.”

“Terwijl: ik heb geen (geloof in) God en moord ook niet, gewoon omdat ik dat zelf niet wil. Welke moraal is dan steviger? Die uit eigen overtuiging of uit angst voor een boos opperwezen? Daarnaast worden jouw God en zijn collegae van de andere religies vaak ingezet juist óm te doden. Dus het argument werkt twee kanten op.”

Fantasiewezens

Arjen vindt Tijs’ gedachtegoed maar belachelijk. “Ik leef liever in een wereld vol ongelovigen waarvan de overgrote meerderheid uit eigen beweging heeft besloten om ‘goed’ te doen, dan een wereld vol gelovigen die hun fantasiewezens inzetten om te doen en laten wat ze willen.”

“Tot slot: er zijn ook manieren om toch in de buurt van een fundament voor goed en kwaad te komen, zonder een blik kaboutertjes open te trekken. Daar moeten we later dan nog maar eens over praten. Maar niet bij Op1.”

Twitter

Het Twitter-draadje van Arjen:

Wat vindt u?

Alle polls

Catherine Keyl vindt dat Gordon wel héél erg te koop loopt met zijn nieuwe geliefde. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen