Meilandjes danken Talpa-miljoenen aan Robbert Rodenburg

De Meilandjes danken de miljoenen euro’s die ze verdienen bij Talpa aan influencer Robbert Rodenburg, die een talkshow maakt op YouTube. Hij waarschuwde hen ervoor dat ze onderbetaald werden.

Martien Meiland en Robbert Rodenburg © YouTube

Martien, Erica en Maxime Meiland begonnen in 2019 met hun programma Chateau Meiland op SBS 6, maar toen kregen ze daar nog heel weinig geld voor. “Wij wisten in het begin natuurlijk niets van geld. Toen ging dat nog via Vincent TV Producties. Zij zeiden gewoon: ‘Je krijgt zoveel per uitzending'”, legt Martien uit in zijn biografie.

Onderbetaald

Dat was een habbekrats, vermoedelijk een paar duizend euro per aflevering. “Wij vonden dat prima. Niet wetende dat het zo’n succes zou worden en we zelfs de Ring zouden winnen. Later zeiden wij: ‘Dat bedrag dat wij per aflevering krijgen, is natuurlijk veel te weinig, dat moet omhoog.'”

Later nam Talpa die salarisgesprekken over. “Er is ook een dag geweest waarop Marco Louwerens, de tv-directeur van Talpa, contact met ons opnam”, zegt Martien. Hij kwam naar hun kasteel toe. Erica: “Hij ging zitten en zei: ‘Ik heb John de Mol gesproken en die wil jullie exclusief hebben voor dit en dit bedrag en dan voor langer dan een jaar.'”

Robbert adviseert

Aanvankelijk weigerden de Meilandjes. En toen kwam Robbert Rodenburg om de hoek kijken. Dochter Maxime: “Ik ben heel goed bevriend met Robbert Rodenburg. Die was in Frankrijk voor opnames voor een YouTube-filmpje voor Talpa. Hij zit al heel lang in dat wereldje en toen ging het over geld.”

Daar wist Robbert alles van. “Hij weet bijvoorbeeld hoeveel een studioprogramma kost. Heel veel geld. En toen zei-ie tegen mij: ‘Wat jullie hebben gekregen voor dat eerste seizoen slaat helemaal nergens op. Veel te weinig. Je moet dit en dit vragen.’ Dat heb ik toen tegen papa en mama gezegd.”

Foute manager?

Maxime drukte haar ouders op het hart dat Robbert gelijk had. “Ik zei: ‘Hij kent iedereen, hij heeft er verstand van. Die gaat echt geen verkeerd bedrag noemen, dus dit moet je gewoon vragen.’ Dankzij hem hebben wij zo’n hoog bedrag gevraagd en dankzij hem hebben we zo’n goeie deal met Talpa.”

Hun toenmalige manager Mirjam de Raaff adviseerde overigens tégen dat voorstel. “Meen je dat serieus, dat bedrag? Dat kan helemaal niet. Veel te hoog. Is helemaal niet gebruikelijk”, riep zij. Zij stelde een véél lager bedrag voor. Verdacht, vond Erica. “Ik zei: ‘Het voelt voor ons of jij aanschurkt tegen Talpa.'”

Megadeal

Uiteindelijk werd Mirjam, ook de manager van Gordon, aan de kant gezet door de Meilandjes. Erica: “Het had heel veel geld kunnen kosten als we ons contract met Talpa aan haar hadden overgelaten.”

Dankzij Robbert en Erica wisten de Meilandjes in december 2019 alsnog een megadeal te sluiten met Talpa, zonder tussenkomst van een manager dus. Het hele verhaal leest u in de biografie Martien.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen