André Hazes jr. laat ‘kwetsende’ cornrows zetten: excuses op komst?

André Hazes jr. heeft gisteren op het strand van Ibiza cornrows laten zetten in zijn haar en daarmee maakt hij zich volgens critici schuldig aan culturele toe-eigening. Gaat hij zijn excuses aanbieden?

André Hazes jr.

Het nieuwe Oku-hotel op Ibiza, waar eerder dit jaar Lil’ Kleine werd aangehouden door de Spaanse politie, begint inmiddels dé nieuwe cliché BN’er-hotspot te worden. De ene na de andere ster van ons land moet ineens óók per se in dat hotelletje slapen en nu zijn André Hazes jr. en zijn nieuwe vriendin Sarah van Soelen aan de beurt.

André met cornrows

André en Sarah gingen gisteren lekker naar het strand toe, alwaar ze besloten om cornrows bij hem te laten zetten. En dat wordt gezien als culturele toe-eigening. “Zwarte mensen worden ontslagen vanwege hun haardracht, terwijl het bij witte mensen cool wordt”, zei de Amerikaanse beroemdheid Kylie Jenner er bijvoorbeeld over.

En ook André en Sarah vinden die cornrows, waarbij het haar plat tegen de hoofdhuid aan wordt ingevlochten, wel een grappig modestatement. Ze plaatsen er diverse foto’s en filmpjes van op Instagram. “Mooi hè?”, zegt Sarah.

Adele

Het lijkt erop dat André niet bepaald heeft geleerd van de missers van andere beroemde collega’s. Zelfs megaster Adele werd eind vorig jaar flink onder vuur genomen nadat ze op Instagram met een typisch Afrikaanse haardracht poseerde.

Mode-activist Janice Deul legde destijds uit bij RTL Nieuws: “De pijn zit ‘m er vooral in dat vlechten of Bantu-knotjes bij witte vrouwen worden gezien als iets cools, modieus en vooruitstrevends. Maar bij zwarte mensen met kroeshaar is dat anders. Zij worden doorgaans gezien als onprofessioneel. Ze worden niet serieus genomen en in sommige gevallen zelfs gevraagd of ze hun haar ‘normaal’ willen dragen.”

Excuses van André?

Een paar maanden geleden ging ook Victoria Koblenko nog door het stof vanwege het plaatsen van een foto met cornrows. “Waar ik me niet bewust van was – evenmin als de haarstylist zelf (van Surinaamse afkomst) – is dat specifiek deze vlechten zwarte vrouwen diep kunnen kwetsen”, schreef de actrice.

Deze cornrows refereren namelijk aan het verleden van slavernij en onderdrukking, legde Victoria uit. Ze bood daarop haar excuses aan. “Ik had kunnen weten dat de tijdsgeest deze braids niet kan verdragen. Mijn oprechte excuses voor de mensen die dit heeft gekwetst.”

De grote vraag is: gaat André nu ook zijn excuses aanbieden?

Victoria

De excuuspost die Victoria in april plaatste:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u vlechtjes mooi staan bij André Hazes jr.?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen