Diederik Gommers roept Sywert van Lienden op in Beau: ‘Stort geld terug’

IC-opperhoofd Diederik Gommers heeft coronagluiperd Sywert van Lienden gisteren in de talkshow Beau opgeroepen om zijn mondkapjesmiljoenen terug te storten. “Ik vind het ongelooflijk.”

Sywert van Lienden en Diederik Gommers © NPO, Beau

Sywert van Lienden is miljonair geworden dankzij een buitengewoon twijfelachtige mondkapjesdeal met onze overheid. Hij heeft 9 miljoen euro gecasht, geld dat afkomstig is van de belastingbetaler. Aangezien hij in de media altijd deed alsof hij alles voor niets deed, is er een grote woede ontstaan. Het ging er gisteren ook over bij Beau.

Terugstorten

IC-opperhoofd Diederik Gommers sprak zijn walging uit over Sywert. “Ik vind het ongelooflijk. Ik begrijp ook niet waarom hij dat geld niet gewoon terugstort, snap je? Wat hier nu uitkomt, dat hij eigenlijk nul procent risico heeft gelopen… Als hij nou die honderd miljoen voorgefinancierd had en daarna verkocht, dan zit er een risico in, namelijk of die kapjes nog wel komen…”

Het was toentertijd echt spannend, eind maart en begin april, aldus Diederik. “Er waren veel leveringen die al of niet kwamen, dus dan loop je een risico. Maar ja, als je honderd miljoen krijgt en je hoeft alleen maar naar China te gaan en je krijgt het daarna afgeleverd… Ik begrijp het gewoon niet, snap je? Als wij zo in de zorg zouden gaan werken…”

Afkeurenswaardig

Beddenbaas Ernst Kuipers is het met hem eens. “Het is buitengewoon afkeurenswaardig. Als dit nu zo naar buiten komt, moet je drie keer nadenken van: hoe zorg ik dat het geld toch op een bepaalde manier terugkomt? Ik heb er geen goed woord voor over. Het was een crisissituatie en als je daar op deze manier misbruik van maakt…”

“Ik ben zelf geholpen door mensen uit het bedrijfsleven met uitstekende contacten in China en die vroegen daar nul voor. Ze zeiden: ‘Het is crisis, we gaan jullie helpen en al onze contacten inzetten.’ Dan was het niet van: ‘Mag ik eerst een bepaald ondernemersrisico afdekken?'”

Beau van Erven Dorens: “Dus die ondernemers zijn er ook?” Ernst: “Absoluut.”

Jort in de bres

Bij Op1 sprong presentator Jort Kelder in de bres voor Sywert. “Het is makkelijk om op hem te pissen, want het is een bekende Nederlander, maar het heeft ook iets makkelijk. Wat gaan we straks met die duizend andere gevallen doen? Heeft het iets goedkoop om iemand die er niet bij is en geen lid van het parlement is…”

JA21-Kamerlid Joost Eerdmans daarop: “Maar hij het toch zo oplossen, Jort? Hij weet het bankrekeningnummer volgens mij, hij kan het zo terugstorten en dan is hij overal van af. Terugvorderen heeft geen zin, want het is volgens mij allemaal rechtmatig verlopen, al is het wel pikant verlopen.”

Fragment

Het bewuste fragment uit Beau:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen