Mediacourant verwijdert kwetsende reacties over Gordon

SBS 6-ster Gordon heeft aangifte gedaan tegen een aantal anonieme reaguurders op Mediacourant. Bovendien verzoekt de presentator deze website om een reeks ongepaste reacties te verwijderen.

Gordon Beeld: William Rutten

Gordon is gekwetst door bepaalde reacties die bezoekers hebben geplaatst op Mediacourant. Hij spreekt op zijn Facebook-pagina van ‘hate speech’ en somt een aantal voorbeelden op van kwetsende reacties, die veelal een homofoob karakter hebben. Dit zijn uiteraard reacties waar Mediacourant niet achter staat.

Moderatie

De reactiesectie op Mediacourant is al zeventien jaar een prominent onderdeel van de website. De vele inhoudelijke, vileine en kritische reacties zijn van toegevoegde waarde, maar net als andere online platformen en sociale media als Twitter en Facebook heeft ook Mediacourant steeds vaker te maken met grensoverschrijdende reacties.

Met onze technische partner sparren we al enige tijd over manieren om Mediacourant beter te wapenen tegen dit soort commentaren. Er zijn in de afgelopen maanden verschillende moderatiesystemen getest, met wisselend succes.

Sinds enkele weken is het niet meer mogelijk om te reageren op artikelen die ouder zijn dan een dag. Bovendien worden de meeste commentaren nu vóór publicatie beoordeeld: hoewel het mensenwerk blijft, blijkt dit de meest doeltreffende manier om de discussie zuiver te houden. Er wordt dagelijks een aanzienlijk aantal reacties tegengehouden.

Reactiemodule

Feit is wel dat Mediacourant door deze methode onevenredig veel tijd kwijt is aan het controleren van reacties. Dit is tijd die we uiteraard liever stoppen in de content.

Om deze reden heeft Mediacourant recentelijk opdracht gegeven aan onze technische partner om het reactiesysteem op korte termijn uit te schakelen totdat er een goede en werkbare oplossing is gevonden. Dit vergt een aantal technische aanpassingen aan de website.

Vanwege onze trouwe reaguurders en de toegevoegde waarde van de inhoudelijke commentaren, is dat geen eenvoudige beslissing. Het is echter belangrijk om een beheersbaar alternatief te creëren, waarmee excessen zoals de reacties die Gordon noemt nog beter kunnen worden voorkomen.

Uitlokken comments

Mediacourant wil er geen misverstand over laten bestaan: de cynische of vileine manier waarop soms wordt geschreven over bekende Nederlanders, is met klem niet bedoeld om haatcomments uit te lokken. Voor kritische of plagende reacties moet altijd ruimte zijn, maar we willen vanzelfsprekend geen podium bieden aan grensoverschrijdende reacties.

Uiteindelijk houden we namelijk van álle BN’ers, ook van al die sterren met enorm lange tenen, ook van Gordon. Een Mediacourant met alleen maar grijze tv-muizen als Vivienne van den Assem of Frits Sissing? Met alle respect: de horror.

Excuses

Vooruitlopend op het uitschakelen van de reactiemodule, is ervoor gekozen om alle reacties uit het archief per direct onzichtbaar te maken, waaronder dus ook die over Gordon. Het gaat om reacties op artikelen die tien dagen of ouder zijn. Met deze maatregel willen we in kaart brengen of en in welke mate dit probleem zich voordoet in de reactiesectie van andere artikelen in het archief.

We begrijpen goed dat Gordon gekwetst is door de betreffende commentaren van bezoekers en daar biedt Mediacourant welgemeende excuses voor aan.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen