‘Geert Wilders verloor kiezers na kritische uitzending Arjen Lubach’

De politieke macht van Arjen Lubach is niet te verwaarlozen. Zo heeft zijn item over de retoriek van Geert Wilders’ PVV de partij in 2017 veel stemmen gekost, zegt communicatiewetenschapper Mark Boukes in het AD.

Arjen Lubach © VPRO

Mark Boukes, hoogleraar op de Universiteit van Amsterdam, stelt dat het item van Arjen Lubach van invloed is geweest op het stemgedrag. “(Kiezers)onderzoek wijst uit dat een groep mensen die toen op de PVV wilden stemmen toch aan het twijfelen werden gebracht en op een andere partij hebben gestemd.”

Lubach-effect

Het Lubach-effect wordt aangetoond in deze grafiek van het AD-artikel. “Dan zie je dat één medium van invloed kan zijn op de stemvoorkeur van mensen, dat satire bijdraagt tot opinievorming. Satire kan een mening ontkrachten.”

Waarom zouden mensen die PVV willen stemmen zich iets aantrekken van een presentator van de ‘linkse’ VPRO? “Het programma is in Nederland redelijk uniek. Het bouwt voort op Amerikaanse satireshows, maar er is een groot verschil: die zijn allemaal links georiënteerd. Lubach vist in heel de vijver, neemt iedereen op de korrel.”

“Daarmee bouwt hij geloofwaardigheid op en kan iemand ermee leven dat de eigen politieke kleur de maat wordt genomen. Het kan iedereen overkomen.”

Fragment

Het Wilders-item uit 2017:

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen