Op1 verrast Ernst Kuipers met bij Jinek muitende Diederik Gommers

Erasmus MC-baas Ernst Kuipers werd gisteren in de talkshow Op1 verrast met uitspraken die zijn werknemer Diederik Gommers even daarvoor had gedaan bij concurrent Eva Jinek.

Diederik Gommers en Ernst Kuipers © RTL, NPO

Het ging zowel bij Op1 als bij Jinek over de avondklok. Ernst Kuipers zat aan tafel bij Op1, Diederik Gommers bij Jinek. Hoewel ze ’s middags nog overleg met elkaar hadden gevoerd in hun Rotterdamse ziekenhuis, verkondigden de heren ’s avonds tegenovergestelde meningen in de late talkshows van NPO 1 en RTL 4.

Diederik tegen avondklok

Diederik Gommers liet bij Jinek weten geen voorstander te zijn van de avondklok. “We hebben afgelopen vrijdag de eerste getallen en waarschuwingen gezien dat er een derde golf komt en toen hadden we nog het idee dat het vooral door de 20 tot 25-jarigen kwam. Dan zou je kunnen zeggen: zoeken die elkaar op en helpt dan een avondklok?”

Nu staan de zaken er anders voor, aldus Diederik. “Nu hoorde je vandaag het bericht dat ook bij die groep afgelopen week het aantal besmettingen is gedaald. Ik wil best wel denken aan een avondklok als het zin heeft, maar ik heb op dit moment nog geen data gezien (…) dat een avondklok daadwerkelijk effect zal hebben.”

Genoeg ic-capaciteit

Volgens ic-opperhoofd Diederik is er momenteel ruim voldoende ic-capaciteit in Nederland. “We zitten nu al veertien dagen tussen de 25 en 50 opnames. De bezetting is zo rond de 700. We zijn nu iets gezakt. We hebben 1.350 bedden open, dat is 30 procent meer dan normaal. We zijn duidelijk opgeschaald, maar merken wel dat er rust is.”

Er is op dit moment geen paniek, aldus Diederik. “Er zijn genoeg bedden en het daalt heel langzaam. We hadden het graag wat sneller gezien, maar het personeel is gevaccineerd en er hangt een goede sfeer. De ic’s gaan de goede kant op.”

Politiebond-voorzitter Jan Struijs merkte even later op: “Ik kijk even naar Diederik met z’n uitspraak, die hij terecht doet, maar dat krijgen de politiemensen terug op straat. Van: joh, je zit nu wel te handhaven, maar niemand is ervan overtuigd, waar ben je mee bezig? Op die discussie moet je je dan voorbereiden.”

Ernst voor avondklok

Ernst Kuipers is juist vóór de avondklok en werd even later bij Op1 verrast met de uitspraken van zijn collega Diederik.

Op1-host Tijs van den Brink: “Eén van uw werknemers, Diederik Gommers, zei vanavond: ‘Ik ben niet overtuigd. Het OMT moet er vrijdag eerst naar kijken. De cijfers lopen zó hard terug. Ik weet niet of het nodig is. Ik heb nog niet de data gezien waaruit blijkt dat het echt nodig is.'”

Ernst: “Nou… Ik heb niet precies exact gehoord wat Diederik gezegd heeft, dus ik kan daar niet op reageren.”

Politiek journalist Xander van der Wulp: “Waar zei hij dat?”

“Op televisie, bij de collega’s”, aldus Tijs, die om kinderachtige redenen de naam van Jinek niet wilde noemen.

Verrast

Xander vervolgens: “Op vrijdag was Diederik hier nog en toen zei hij: ‘Er komt een derde golf aan en we moeten nu ingrijpen.'”

Tijs: “Ja, die overtuiging is geslonken.”

Ernst was zichtbaar in ongemak. “Nou, ik weet niet of die geslonken is. Diederik en ik hebben vandaag nog overleg gehad en deze getallen en curve hebben we samen doorgesproken. Er is volle ondersteuning ook van zijn kant.”

Tijs: “Oké, maar dan zegt hij zelf iets anders.”

Ernst: “Ik denk niet dat hij enige twijfel heeft over dat die Engelse variant toeneemt en het zo hard kan gaan. De vraag kan dan hoogstens gaan over welke set aan maatregelen je precies kiest en wat de impact ervan is.”

Tijs: “De data dat de avondklok gaat werken hebben hem nog niet overtuigd. Dat is wat hij zei.”

BN’ers reageren

Bekende Nederlanders vinden het een merkwaardig schouwspel. “Vandaag was er een interzenderlijk talkshowdebat door Gommers en Kuipers”, merkt Tim Hofman op.

Nieuwsuur-journalist Arjan Noorlander: “Zien we hier een scheuring in het kabinet Gommers/Kuipers I?”

Politiek journaliste Wouke van Scherrenburg: “Ik snap werkelijk niks van Gommers, na onheilspellende verhalen over t zwarte scenario door Britse variant, zegt hij nu bij Jinek de derde golf in april goed te hanteren (!) en avondklok niet nodig is.”

Boulevard-ster Luuk Ikink: “Mooi dit. Als er iets is dat we moeten herontdekken in de wereld, dan is het wel hoe we het oneens met elkaar kunnen zijn. Soms liggen meningen uit elkaar, dan praat je er over en vind je elkaar in het midden, óf accepteer je dat je er gewoon anders over denkt.”

En Qmusic-ster Domien Verschuuren: “Kuipers vs Gommers. Dat wordt op z’n minst een ‘interessante dag’, morgen.”

Fragment Jinek

Het fragment van Diederik in Jinek:

Fragment Op1

Het fragment van Ernst in Op1:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen