Mark Rutte grapt over avondklok-escape voor talkshowgasten

Goed nieuws voor politici, tv-virologen en BN’ers die iets te promoten hebben: als dit weekend de corona-avondklok ingaat, mogen mensen met een talkshowuitnodiging wél gewoon de straat op.

Mark Rutte © NOS

Mensen die de straat opgaan vanwege een talkshowoptreden horen bij de uitzonderingen op de avondklok, die geldt van 20.30 tot 4.30 uur. “Er is op social media wat hilariteit ontstaan over de uitzondering voor talkshows. Waarom is dat?”, vroeg een journalist van BNR Nieuwsradio zojuist aan minister-president Mark Rutte tijdens zijn coronapersconferentie.

‘Is voor Gommers!’

Mark Rutte grapte daarop: “Dat is voor de heer Gommers, zodat hij naar programma’s kan.”

De BNR-journalist: “Gaat u zelf ook nog bij talkshows zitten?”

Mark: “Ik ben er in het hele vorige jaar één keer geweest, in de zomer bij Op1.”

BNR: “Meneer De Jonge, u tijdens de avondklok?”

Hugo de Jonge: “De heer Rutte voert ook geen campagne overigens.”

BNR: “Nee, u ook niet geloof ik.”

Hugo: “Nee, ik hoef dat niet meer te doen.”

Hugo niet in talkshows

BNR: “Maar een serieuze vraag: gaat u tijdens de avondklok wel aan tafel zitten bij zoiets?”

Hugo: “Nou, dat is een goede vraag. Er zijn ook andere mogelijkheden om de boodschap over te brengen, dus ik denk eerlijk gezegd dat het voor mij niet passend is om dat te doen bij een avondklok.”

Het lijkt erop dat we Hugo de Jonge voorlopig dus niet te zien krijgen in talkshows op te televisie.

Rutte vindt media belangrijk

De BNR-journalist: “Kunt u uitleggen meneer Rutte waarom dat is? Heel Nederland moet binnen blijven en zij dan niet.”

Mark Rutte vindt de rol van de media erg belangrijk: “Ik maak er een grapje over, maar Nieuwsuur, Op1, Jinek, Hart van Nederland en natuurlijk de journaals en RTL Nieuws – misschien vergeet ik nu iemand, EenVandaag, dat is niet handig als de campagne eraan komt – zijn natuurlijk hartstikke belangrijk voor informatie-overdracht. Dat merk je gewoon. Je ziet de oplages van kranten stijgen, de kijkcijfers stijgen.”

“Mensen zijn heel erg bezig met wat er allemaal gebeurt, wat de maatregelen zijn en wat de discussies daarover zijn. Dat is ontzettend waardevol. Ik maak een grapje over Diederik Gommers, maar de aanwezigheid van deskundigen in die programma’s is natuurlijk ook ontzettend belangrijk. Dat willen we mogelijk blijven maken.”

Terughoudend

De ministers zullen minder te zien zijn in talkshows. “Wij hebben zelf als kabinet gezet dat we er zelf heel terughoudend in zullen zijn tijdens de fase dat die avondklok er is. Je kunt ook inbellen of je ’s middags even laten filmen.”

“Je hoeft niet per se aan tafel te zitten, maar als het móet – en dat zou een keer voor Hugo de Jonge kunnen zijn omdat hij natuurlijk de minister is op dit terrein – dan vind ik ook dat dat verstandig is.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen