Diederik ‘jojo’ Gommers slikt uitspraken bij Eva Jinek alweer in

Voor de tweede keer in korte tijd komt ic-opperhoofd Diederik Gommers terug op uitspraken die hij in de media heeft gedaan. Zo slikt hij nu zijn halve talkshowoptreden in de Jinek van gisteren alweer in.

Diederik Gommers © RTL

Nadat Diederik Gommers vorige week al zijn uitspraken over zwangerschappen tijdens de coronacrisis corrigeerde – hij riep op NPO Radio 2 dat je zwangerschappen maar beter even kunt uitstellen, maar had daar al snel spijt van – trekt hij nu zijn mening over de avondklok alweer in. Gisteren adviseerde hij in Jinek tégen de avondklok, nu is hij voor.

Muitende Diederik

Terwijl zijn baas Ernst Kuipers bij concurrent Op1 vóór een avondklok adviseerde, zat Diederik bij Jinek te muiten. “Ik wil best wel denken aan een avondklok als het zin heeft, maar ik heb op dit moment nog geen data gezien dat een avondklok daadwerkelijk effect zal hebben.”

Dat is verrassend: een ochtend na zijn talkshowoptreden bij Jinek heeft Diederik die data wél onder ogen gekregen. “Zojuist de nieuwe berekeningen gekregen van het RIVM/OMT en deze zien er beduidend minder goed uit dan die van afgelopen vrijdag”, aldus de coronadeskundige, die nu ineens vreest voor de maximale ic-capaciteit.

Diederik draait 180 graden

Waar Diederik gisteren nog riep dat er ‘genoeg ic-bedden’ zijn, vreest hij nu ‘ruim’ boven de maximale capaciteit uit te komen. “Helaas ziet er nu naar uit dat extra maatregelen noodzakelijk zijn, waaronder een avondklok, maar dat is aan het kabinet.”

Op de vraag of hij na Jinek op de vingers is getikt, antwoordt Diederik: “Zoals gisteren ook aangegeven in het interview heb ik aangegeven dat ik op de data van vrijdag nog niet de noodzaak zag. Ik ben niet tegen een avondklok maar wel gestoeld op goede data. Die heb ik vanmorgen gekregen van Jaap van Dissel en dat laat een ander beeld gezien dan afgelopen vrijdag.”

Kritische reacties

Het gedraai van Diederik leidt tot kritiek. “Diederik Gommers zag gisteren het nut niet in van een avondklok. Maar niets zo veranderlijk als de mens. Vandaag ziet hij dat nut toch wel”, zegt politiek verslaggever Floor Bremer van RTL Nieuws.

Yesim Candan, RTL Nieuws-columniste en bestie van Ferry Doedens, zegt: “Huh? Gisteren nee en vandaag ja. Oprah Winfrey zegt bij twijfel niet doen. Dit geldt niet hiervoor blijkbaar.”

NieuwNieuws-journalist Jelmer Visser: “Hoe voelt Ernst Kuipers zich hier vandaag onder? En in hoeverre is dit compleet het tegenovergestelde van gisteren?”

En opiniemaker Jan Roos: “Gisteren was Diederik Gommers tegen een avondklok want onzin. Vandaag is Diederik Gommers voor een avondklok want heel nodig. Wie zal hem in de tussentijd gebeld hebben en wat beloofd?”

Gisteren werd Diederik bij Op1 ook al neergezet als een draaikont, toen door Xander van der Wulp.

Avondklok

Overigens heeft minister-president Mark Rutte zojuist op een persconferentie bekendgemaakt dat die avondklok er gaat komen. Vanaf dit weekend wil de premier het hele land ophokken tussen 20.30 en 4.30 uur. “We moeten ons nog één keer schrap zetten, we moeten ervoor zorgen dat we samen dat virus bestrijden.”

Je krijgt geen strafblad als je toch op straat bent tijdens de avondklok en je niet onder de uitzonderingen valt, zegt Rutte. “Je kunt dan een boete krijgen van 95 euro. Mensen die voor hun werk op pad zijn moeten een werkgeversverklaring hebben, en mensen met een hond mogen die uitlaten.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen