Linda de Mol confronteert Floortje Dessing met haar FvD-broer

Linda de Mol zorgde zondagavond voor een ongemakkelijk tv-moment door Floortje Dessing te confronteren met haar Forum voor Democratie-broer. Dat was te zien in Linda’s Wintermaand op SBS 6.

Floortje Dessing en Linda de Mol © Linda's Wintermaand

Het ongemakkelijke moment werd ingeleid met Linda’s vraag over Floortje’s politieke voorkeur. “Ik probeer waar ik in geloof en waar ik voor sta in mijn werk uit te dragen. Dat is natuurlijk moeilijk, want ik ben nog steeds in hart en nieren een groene rakker en dat zal ik altijd blijven, maar ja: ik ben natuurlijk ook een kilometervreter”, antwoordde ze.

Forum-broer

Het lijkt erop dat Floortje in de GroenLinks-hoek zit, maar dat wil ze niet toegeven. “Ik vind het heel belangrijk dat ik niet een stempel op me gedrukt krijg van: ik zit in die partij of in die hoek, omdat ik gewoon iedereen wil bereiken. Ik wil niet alleen maar preken voor eigen parochie. Dat vind ik gewoon heel belangrijk.”

Aan de andere kant van het politieke spectrum zit Forum voor Democratie, waarvoor haar broer Johan Dessing actief is. Als Linda hem ter sprake brengt, trekt Floortje een behoorlijk ongemakkelijk gezicht. Linda: “Dat lijkt mij binnen een gezin best wel lastig dat je twee zulke uit elkaar liggende politieke voorkeuren hebt.”

‘Nieuwe situatie’

Medegast Mark Rutte vervolgens: “In de Eerste Kamer zit hij toch ook?”

Floortje: “Ja, hij zit ook in de Eerste Kamer, ja. Het is inderdaad, mooi geformuleerd, een nieuwe situatie… Mijn vader is een echte PvdA’er in hart en nieren; daar heeft hij zijn hele leven op gestemd. Hij is nu 91, dus ga maar na. Voor mijn ouders was het ook een verrassing dat je eigen zoon een andere kant uit gaat, maar we zijn echt wel van het model: we houden van elkaar, wat je ook doet en hoe je ook in het leven staat en welke keuzes je ook maakt.”

Iedereen moet zijn eigen keuze kunnen maken, legde Floortje uit. “En we zijn ook trots op hem. Hij heeft namelijk geen enkele politieke ervaring, maar is daar in één keer doorgestoomd naar die functies. Heel interessant, dus daar ben je trots op dat hij iets kan doen wat hem gelukkig maakt.”

Discussies

Gaat Floortje discussies uit de weg met haar broer? “Ha ha. Ehmm… Wat ik al zei: we zijn van het liefhebbende model. Vroeger was er bij ons ook nooit ruzie. Ik heb mijn ouders nooit ruzie zien maken. Alles werd altijd met de mantel der liefde bedekt. We zijn sowieso geen mensen die elkaar de tent uitvechten. Het past ook niet bij ons om dan nu op heel hoge poten discussies aan te gaan.”

“Het is wel interessant omdat hij daadwerkelijk heel anders tegen sommige zaken aankijkt dan ik. Dan kan ik soms wel denken van: hè, we zijn toch hetzelfde opgevoed, hebben dezelfde ouders, dezelfde achtergrond en dezelfde vrije school?”

Rutte: “Het is toch ook mooi? Het is zo belangrijk in Nederland dat als je iets vindt dat je dan kijkt welke partij bij je past.”

Terugkijken

De uitzending van Linda’s Wintermaand kunt u terugzien via KIJK.nl. U kunt de uitzending ook terugluisteren als podcast, via JUKE.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen