Horecaondernemer kan Frits Wester wel wurgen in talkshow Beau

Frits Wester zorgde gisterenavond voor behoorlijk wat woede bij de horeca-ondernemers die aan tafel zaten bij Beau. Gastheer Beau van Erven Dorens moest zelfs even ingrijpen.

Frits Wester en Khalid Oubaha © RTL

Kroegbazen en restauranthouders in meer dan 50 steden kondigden gisteren aan dat ze op 17 januari 2021 hoe dan ook opengaan. Beau van Erven Dorens sprak er in zijn talkshow over met horecaondernemers Khalid Oubaha (foto: rechts), Johan de Vos en Helene Ganseman. Ook politiek journalist Frits Wester bemoeide zich met het onderwerp.

Bot

Frits Wester reageerde behoorlijk bot toen Khalid Oubaha riep dat het kabinet ‘niet respectvol’ omgaat met de horeca. “Wat zou je dan willen van het kabinet? Wat is nou een respectvolle manier? Ik ken al die discussies, ik bedoel: ik heb familieleden die horecazaken hebben. Nee, wacht even, nou mag ik!”

De tv-journalist wees op zijn eigen intimi, die ook deels in de horeca werken. “Vrienden en familie hebben ook zoiets van: ik heb een restaurant, heb alles goed geregeld, ik mag niet open, maar honderd meter verder mogen bij een hotel honderd mensen eten. En: mensen in de Ikea, ik snap het niet. Dat snap ik helemaal.”

Pochgedrag

Tegelijkertijd wees Frits ook op al die horeca-ondernemers die de afgelopen jaren flink aan het pochen waren. “Tegelijkertijd zie je ook horeca-ondernemers die de afgelopen jaren rondliepen van: ‘Kijk mij eens, ik heb zo veel zaken! Ik heb een nog grotere auto en nog dit erbij! Ik ben een ondernemer, kijk eens hoe goed het gaat!’”

Nu worden die horeca-ondernemers een keer geconfronteerd met tegenslag, aldus Frits. “Het gaat nu fout, shit happens, komt over ons heen, niemand heeft dit bedacht. En nu zeggen ze: ‘Ja, nu moet de belastingbetaler maar even helpen.’”

‘Ho, ho, ho!’

Het leidde tot flinke ophef bij de restauranthouders aan tafel. “Nee, ik vind dit te makkelijk!”, riep Khalid bijvoorbeeld.

Beau van Erven Dorens greep daarop in: “Ho, ho, ho, Frits, Frits! Laat mij die vraag even doorpasen. Als ik het goed vertaal, zegt Frits eigenlijk: ‘Dit is op een bepaalde manier, hoe wreed het ook klinkt, een ondernemersrisico.'”

Onzin, zegt Khalid. “Dat hoor je ook inderdaad bij de ministers, hè? Want informeel wordt het ook besproken van: ‘Corona is een ondernemersrisico.’ Nou, Frits, wij hebben er alles aan gedaan om mee te denken, hè. Maar elf weken geleden wilden we al met TNO en RIVM om tafel over NASA-techniek. Geen antwoord.”

‘Jullie veroorzaken derde golf!’

Khalid doet naar eigen zeggen alles aan een verantwoorde opening. “Ik heb al verschillende brieven gestuurd, ook naar onze burgemeester Bruls, van: ‘Wij willen onze gasten gewoon testen.’ Ik kan ervoor zorgen dat mijn mensen en mijn gasten negatief getest worden, maar we komen niet eens aan tafel, Frits. Het is niet zo dat wij negen maanden achterover leunen en we ons handje ophouden! Nee, wij worden gesloten om politieke redenen!”

Frits vervolgens: “Wil jij op je geweten hebben dat als jullie op 17 januari ongeoorloofd opengaan, dat jullie mogelijk een derde of vierde golf veroorzaken? Wil je dat de mensen in de zorg aandoen? Dat wil je toch ook niet? Dat risico loop je wel.”

Wurgen

De heren kwamen er niet uit met elkaar. Na het reclameblok merkte Beau op: “De heren zijn elkaar nog steeds aan het wurgen.”

Frits daarop: “Nee, nee, nee, we komen steeds nader tot elkaar.”

Het fragment kunt u onderstaand bekijken of via de RTL-site:

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen