John de Mol probeerde GTST naar SBS 6 te verhuizen

John de Mol heeft in 1998 geprobeerd om zijn toenmalige Endemol-productie Goede Tijden Slechte Tijden te verhuizen naar SBS 6, omdat hij ruzie had met RTL 4. Dat heeft Fons van Westerloo, die destijds topman was van SBS, gezegd op Radio 1. Vanwege onmin met RTL bood John de Mol een hoop van zijn hitshows en sterren aan bij de nieuwe commerciële concurrent. SBS 6 was destijds nog maar drie jaar oud en Fons ontving mediamagnaat John dan ook met open armen.

Fons was destijds helemaal perplex. “Op een gegeven moment kwam De Mol langs en die had ruzie met RTL. Hij leverde in één klap Peter R. de Vries, Willibrord Frequin en Robert ten Brink. We werden daar echt een grote zender mee.

Hij kon het aanbod bijna niet geloven. “Het was natuurlijk ongelooflijk. Ik werd door De Mol gebeld en ik dacht echt dat het Bananasplit was. Ik dacht: ik word in de maling genomen en iemand doet alsof hij De Mol is. Hij zei: ‘Ik wil ze allemaal verhuizen.’”

Er werd zelfs gesproken over GTST, aldus Fons. “Hij wilde eigenlijk Goede Tijden Slechte Tijden ook naar SBS brengen, maar dat kon niet, want daar had RTL voor de helft de rechten op. Dat kon eenvoudig niet.”

Die sterren wilde Fons echter maar al te graag binnenhalen. “Ik heb onmiddellijk de eigenaar van SBS gebeld, die direct in zijn private jet sprong om naar Nederland te komen. Harry Sloan heet die man en hij was doodmoe. Hij viel in slaap met zijn hoofd op het bureau en ik onderhandelde verder met John.”

Peter Jan Rens moest ik overigens meekopen, want die wilde ik eigenlijk helemaal niet hebben. Ik heb het maar gedaan, want die deal moest gemaakt worden. Die hebben we dus meegekocht. Het ging om vele miljoenen, want niet alleen de sterren, maar ook hun programma’s kwamen mee. All You Need Is Love bijvoorbeeld. Het ging echt over heel veel geld.”

De afgelopen jaren heeft John de Mol, nu eigenaar van SBS, ook heel wat sterren en programma’s weggehaald bij RTL vanwege een ruzie met de top van die zender. Zo stapten onder meer Linda de Mol, Wendy van Dijk en de mannen van VI over.

Foto: RTL

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen