Tegengeluid: Beau-tafel in de bres voor Veronica Inside

Beau van Erven Dorens deed vrijdagavond nadrukkelijk níet mee aan de Johan Derksen-uitzwaaidag. Als één van de weinige media liet Beau het geluid horen waar de gewone man in de straat zich in herkent: samen met zijn gasten sprong de gastheer in de bres voor de bij het volk zeer populaire mannen van Veronica Inside. Angela de Jong, Jort Kelder, Wouter de Winther én Beau van Erven Dorens waren het roerend met elkaar eens: de oproep tot een VI-boycot gaat veel te ver.

Angela de Jong kwam als eerste aan het woord. “Vind ik het te veel ophef? Ja, los van wat je van de heren vindt: als je kijkt naar wat de heren zeggen in de uitzending, zie ik er niets racistisch aan. Daar kan ik niets aan doen, dat vind ik gewoon.”

De zwartepietgrap van Johan Derksen is volledig uit de context gehaald, vindt Angela. “Er is niet naar de omgeving gekeken waarin het gezegd is. Er zit een stuk van tien minuten voor en tien minuten na, waarin ze enorm afstand nemen van het racisme.”

Angela ergert zich aan domineeszoon Arie Boomsma, die nu kennelijk de macht heeft om te bepalen wat wel en niet kan in Nederland. “Los van wat je van VI vindt en van die mannen vindt: het is gewoon vrijheid van meningsuiting die wij hebben in Nederland en die staat enorm op de tocht.”

Er is een soort kleine bovenlaag in Nederland die gaat bepalen in Nederland wat je wel en niet mag vinden. Dat doet mij toch denken aan een soort rare dictatuur, waarin ik niet wil leven. Dat zie je meestal meer in het Midden-Oosten.”

Hysterie

Telegraaf-columnist Wouter de Winther sloot zich bij Angela aan. “Ik zie ook wel dat het land een beetje ten prooi is gevallen aan een soort vorm van hysterie. Op allerlei vlakken zie je dat tot uiting komen. Ik vond inderdaad die advertentieboycot echt belachelijk. Je kunt ook besluiten om niet te gaan kijken. Er ligt een verantwoordelijkheid bij de zender zelf of zij het binnen hun omgeving vinden passen, maar ik vind het heel erg laf om adverteerders te gaan bellen.”

Angela: “Wat is het volgende? Een cabaretier die je niet zint?

Wouter: “Precies. De volgende keer dat je iets zegt dat Arie Boomsma niet bevalt, dan moet er kennelijk een advertentieboycot komen. Als je daar eenmaal aan gaat beginnen, dan is het einde zoek. We moeten de vrijheid van meningsuiting strenger bewaken.”

Hypocrisie

Jort Kelder vindt de afhakende adverteerders, waaronder Albert Heijn, Gilette en Zespri, heel laf. “Dat adverteerders er ook aan toegeven… Dat vind ik de hypocrisie van de adverteerders. Een grote scheermesjesfabrikant – ik gun ze niet dat ik hun naam noem – weten precies dat ze altijd in een programma adverteren waar ze voornamelijk de man spelen en iets minder de bal. Dat weet iedereen van dit programma. En dan gaan ze bij het minste geringste – want over humor kun je twisten en of het racistisch is of niet – de advertenties terugtrekken.”

Gilette is walgelijk, vindt Jort. “Nou, ik denk dat ik mijn baard laat staan voor straf nu. Ik vind het zó zwak dan. Echt, toen ik bij Quote zat had je ook altijd van die acties dat er dan adverteerders weglopen als je even iets schrijft wat ze niet bevalt. Jongens, dit is een democratie, dit moet kunnen.”

Beau: “Ja, we moeten het los van elkaar zien wat er in het programma gebeurt en wat er omheen wordt geadverteerd.”

Beau steunt VI

Om zijn kijkers een compleet beeld te bieden, liet Beau fragmenten zien waarop Johan Derksen zich fel uitspreekt tegen racisme. “We gaan even naar het moment toe en de nuance die er in het programma is gemaakt. Ja, er was nuance. Ik heb het teruggekeken. Ze hebben twee keer negen minuten over racisme gesproken in de zin van: wij zijn niet racistisch. Ze hebben zich meermalen uitgesproken tegen racisme.”

Na de fragmenten vroeg Jort Kelder aan Beau: “Voel jij je ook geremd?

Beau: “Ja, ik voel me er eigenlijk wel in geremd, ja. Je kan niet een goede kant op vallen hierin.”

Kritiek op M

Gelukkig is Beau geen M, wilde Wouter de Winter daarna zeggen. “De hele sfeer ontstond daar op die Dam met wat Akwasi riep. Bij M mocht hij het uitleggen en Margriet van der Linden zei ‘helder’, terwijl het helemaal niet helder was. Het was vrij schandalig. Toen heeft hij hier aan tafel ook gezeten en daar kreeg ik een heel naar gevoel van. Er ontstond een heel nare sfeer.

Uit hoffelijkheid nam Beau het voor Akwasi op door te zeggen dat hij emotioneel was vanwege racisme. Wouter: “Dat betekent toch niet dat je alles wat hij zegt met applaus hoeft te ontvangen?

Beau: “Nee, absoluut niet, dat heb ik ook niet gedaan. We zijn extreem gevoelig met z’n allen.

Anti-VI

Er vielen ook kritische noten over VI. Die kwamen van Miljuschka Witzenhausen en Ellie Lust, die steevast op de hak wordt genomen in VI. Wel merkte Lust op: “Ik denk ook niet Johan Derksen een racist is. Hij heeft zelfs geen hekel aan homo’s. Dat denk ik echt. Maar er zit een soort van beperkte blik naar minderheidsgroepen omdat niet gevoel wordt hoe het is om op een bepaalde manier stelselmatig te maken krijgen met pesterijtjes.”

Beau: “We zijn ontzettend gevoelig, we lopen allemaal op eieren, maar ik ben het wel met Jort eens. Als iedereen rond de tafel gaat zitten, kun je elkaar in de ogen aankijken en met elkaar kletsen.”

Jort: “Volgens mij valt het best mee met meneer Derksen. Het is een rare, oude mopperkont, maar we hebben toch allemaal een oom die rare dingen zegt?

Beau: “We gaan, jongens, we gaan voor de verbinding!

Jort: “Dat doen ze alleen bij de NPO, we zitten nu gewoon bij RTL.”

Angela: “En een beetje stoom afblazen en gewoon een beetje lachen af en toe!

Lees ook:
Anouk vindt Johan Derksen ‘om te kotsen’ (woensdag)
Talpa-ruzie over Akwasi: Albert woest op Johan Derksen (donderdag)
Wilfred Genee over Akwasi-rel: ‘Ik had moeten ingrijpen’ (donderdag)
Arie Boomsma tipt: ‘Stop met adverteren rondom VI’ (donderdag)
Adverteerders sluiten geldkraan: einde Veronica Inside? (donderdag)
Wilfred Genee: ‘Ronnie Flex, je praat onzin’ (vrijdag)
Felle BLVD-discussie over kapotmaken Veronica Inside (vrijdag)
Beau geneert zich bijna: ‘Ik moet vaak om VI lachen’ (vrijdag)
Johan Derksen blij, vond reclameblokken al vrij lang (vrijdag)
Roderick vindt VI-boycot Albert Heijn en Gilette ‘sneu’ (vrijdag)
John de Mol grijpt niet in bij VI: faciliteert hij racisme? (vrijdag)
Jan Slagter walgt van boycot Veronica Inside (vrijdag)
Oranje boycot Veronica Inside, Akwasi ligt in een deuk (vrijdag)

Foto: RTL

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen