John de Mol grijpt niet in bij VI: faciliteert hij racisme?

John de Mol is gek op de mannen van VI. Hij zat er ooit lachend aan tafel en schond in 2018 een heuse gentleman’s agreement met RTL door de heren naar zijn tv-bedrijf Talpa Network te halen. Nu, twee jaar later, ligt Veronica Inside ernstig onder vuur: Johan Derksen heeft de geweldsoproep van Akwasi beantwoord met een zwartepietgrap. Toch horen we niets van John de Mol. Sterker nog: zelfs de mannen van Veronica Inside hebben helemaal niets van de mediatycoon gehoord.

Johan Derksen vanochtend in het AD: “Ik heb ook niets gehoord van John de Mol, nee. Die weet toch wat er in ons contract staat? We hebben vast laten leggen dat wij alles mogen zeggen en over iedereen mogen praten. Tijdens de besprekingen zei John de Mol: ‘Ik leg de grens bij kinderporno’. Toen heb ik nog gezegd: ‘Vind ik een tikje burgerlijk, maar ik kan er wel mee leven’.

Talpa Network heeft in een officiële reactie laten weten: “Veronica is voor vrijheid van meningsuiting en tegen het opzettelijk kwetsen van medemensen of bevolkingsgroepen.

Het Arie Boomsma-kamp neemt daar geen genoegen mee. Zij wijzen gretig op de verantwoordelijkheid van John de Mol en zijn mediabedrijf. Arie’s medestander Veronica van Hoogdalem riep gisteren in RTL Boulevard dat Talpa hoognodig eens moet gaan nadenken over Veronica Inside.

Van Hoogdalem: “Ze zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor de uitspraken van de mannen aan tafel, maar dat ze wel tegen het opzettelijk beledigen en kwetsen van mensen en groepen zijn. Maar Veronica en Talpa geven deze mannen natuurlijk wel een platform en een podium om dit te blijven doen. Dan vind ik dat je indirect toch wel verantwoordelijk bent of in elk geval je verantwoording zou kunnen nemen.”

Ik zou willen zeggen tegen Veronica en tegen Talpa: misschien moet je je eens afvragen welke waarden zij als onderneming willen uitdragen.”

Het Arie-kamp wordt gesteund door de politieke partij DENK. “Veronica heeft racisme altijd gesteund. Via Derksen dan“, zegt Farid Azarkan.

Faciliteert John de Mol racisme?

Maar faciliteert John de Mol racisme door Veronica Inside op de buis te houden? De meningen zijn verdeeld. Albert Verlinde vindt dat de mediatycoon er goed aan doet om zich niet met de inhoud te bemoeien.

Albert: “Toen ik zelf mijn contract sloot met RTL heb ik gezegd: ‘De zender mag zich nooit distantiëren van wat ik zeg.’ Als je dat doet, ben je vogelvrij. Elke keer als iemand zich boos maakt, dan zegt de zender van: ‘Ja, dat vinden wij ook!’ Ik vind dus oprecht dat het klopt dat de zender er niets over zegt: de verantwoordelijkheid ligt bij die mannen. Die moeten met elkaar in de kleedkamer gaan zitten en overleggen, van: ‘Johan, even een kerel zijn.’”

Wel vindt Albert dat het het goed recht is van adverteerders om zich terug te trekken uit de VI-blokken. “Ik vind het logisch als je gaat nadenken over adverteren of niet.”

Al ergert hij zich wel aan de gretigheid van het Arie-kamp. “Als ik dan die campagne zie, dan is het ook wel heel erg er bovenop springen. Laten we eerlijk wezen: die adverteerders hebben al jarenlang heel veel plezier van het programma. Ze zitten er juist omheen omdat er reuring is in het programma en blijven er allemaal bij zitten. Ik ben ook heel benieuwd wie er nu twee weken afhaken en over acht weken weer terugkomen.

Bij Talpa heeft Albert ook irritatie opgevangen. “Volgens mij is iedereen het erover eens dat hij een ontzettend domme en idiote grap heeft gemaakt en het een foute uitspraak is. Ik heb niemand, ook binnen Talpa gesproken, die zegt: ‘Nou, dit moet allemaal kunnen.’ Eigenlijk vindt iedereen het belachelijk. Ik ben heel erg benieuwd of Johan Derksen zijn excuses gaat aanbieden.”

Beroepsdeugers

Story-hoofdredacteur Guido den Aantrekker kiest het VI-kamp. Hij ergert zich dood aan ‘beroepsdeuger’ Arie. “Veel BN’ers zijn een beetje beroepsdeugers. Denk aan iemand als Arie Boomsma. Zij gaan dan tekeer over zo’n programma en roepen adverteerders dan op om ermee te stoppen. Ik hou daar niet zo van. Adverteerders zijn natuurlijk mans genoeg om dat zelf te bepalen.”

Arie moet de boel niet zo ophitsen, vindt Guido. “Waar bemoeien ze zich mee? Als een adverteerder hier niks mee te maken wil hebben, dan kunnen ze zeggen: ‘Dat doen we niet meer.’ Maar waarom moeten het altijd dezelfde BN’ers zijn die dan dit soort dingen op Twitter zetten of Facebook en adverteerders roepen ermee te stoppen?

Lees ook:
Anouk vindt Johan Derksen ‘om te kotsen’ (woensdag)
Talpa-ruzie over Akwasi: Albert woest op Johan Derksen (donderdag)
Wilfred Genee over Akwasi-rel: ‘Ik had moeten ingrijpen’ (donderdag)
Arie Boomsma tipt: ‘Stop met adverteren rondom VI’ (donderdag)
Adverteerders sluiten geldkraan: einde Veronica Inside? (donderdag)
Wilfred Genee: ‘Ronnie Flex, je praat onzin’ (vandaag)
Felle BLVD-discussie over kapotmaken Veronica Inside (vandaag)
Beau geneert zich bijna: ‘Ik moet vaak om VI lachen’ (vandaag)
Johan Derksen blij, vond reclameblokken al vrij lang (vandaag)
Roderick vindt VI-boycot Albert Heijn en Gilette ‘sneu’ (vandaag)

Foto: Talpa

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen