Adverteerders sluiten geldkraan: einde Veronica Inside?

De eerste adverteerders reageren op de oproep van Arie Boomsma en Glennis Grace om zich te distantiëren van Veronica Inside: scheermesjesfabrikant Gillette en kiwimerk Zespri. Dat is te zien op Instagram. Arie en Glennis hopen de mannen van VI monddood te maken door te zagen aan hun financiering. Ze hebben naast Gillette en Zespri ook Toto, Gamma, Kordaat, Veet, de KvK, Albert Heijn en SNS Bank opgeroepen om hun advertenties rondom de Veronica-show te heroverwegen.

Kiwi gaat Talpa Network niet meer betalen voor spotjes rondom VI. “Wij begrijpen jullie verontwaardiging en woede als reactie op wat gezegd is bij Veronica Inside. Wij distantiëren ons er uitdrukkelijk van en willen niet meer adverteren rond dit progamma. Deze uitspraken zijn verkeerd en in strijd met onze waarden. Zespri is als merk gericht op mensen, verbinding en inclusiviteit en we streven naar een betere wereld.

Gillette zegt in reactie op de video-oproep van Arie en Glennis: “In tegenstelling tot wat er in de video wordt gezegd, werken Gillette en Gillette Venus op geen enkele manier samen met Veronica Inside. We distantiëren ons dan ook van de uitspraken die in dit programma zijn gedaan.”

En verder: “Los hiervan steunen wij geen enkele boodschap die mensen kan kwetsen op basis van hun huidskleur, geslacht, hun mening of seksuele geaardheid.

Tot enkele jaren geleden was Gillette nog sponsor van Veronica Inside, maar werd toen al enkele keren in verlegenheid gebracht door ‘homofobe’ uitspraken in het programma. Zo distantieerde het merk zich al eens van de Renate van der Gijp-grap.

Ditmaal ligt VI onder vuur vanwege een zwartepietgrap. Het programma bracht maandag een Zwarte Piet in beeld en Johan Derksen wierp de vraag op of men wel zeker wist dat het hier niet om Akwasi ging.

Voor veel grote bedrijven ligt het uiterst gevoelig om geassocieerd te worden met vermeende homofobe of racistische uitlatingen, aangezien zij miljoenen spenderen aan hun merk en imago. Vaak zijn zij dan ook gevoelig voor acties zoals die van Arie en Glennis.

Gamma en SNS

Ook Gamma en SNS zijn uiterst gevoelig voor de actie van Arie en Glennis. “Wij nemen afstand van alle racistische uitlatingen die worden gedaan in welk programma dan ook“, laat SNS weten aan RTL Nieuws. “Wij nemen via ons media-inkoopbureau contact op met de zender om de dialoog aan te gaan.

Gamma denkt daar hetzelfde over. “We zijn doorlopend in gesprek met mediabedrijven waar we adverteren“, aldus een woordvoerder. “Maar het moet duidelijk zijn dat wij racisme in alle vormen afwijzen. We zien op socials hoe mensen reageren op de opmerkingen die in het programma gemaakt zijn. Daar gaan we over in gesprek.

Lees ook:
Anouk vindt Johan Derksen ‘om te kotsen’ (gisteren)
Talpa-ruzie over Akwasi: Albert woest op Johan Derksen (vandaag)
Wilfred Genee over Akwasi-rel: ‘Ik had moeten ingrijpen’ (vandaag)
Arie Boomsma tipt: ‘Stop met adverteren rondom VI’ (vandaag)

Tofik Dibi juicht VI-boycot Zespri toe:

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen