Felle BLVD-discussie over kapotmaken Veronica Inside

Update 11.15 uur: Johan Derksen blij, vond reclameblokken al vrij lang

De actie van Arie Boomsma en Glennis Grace om de mannen van Veronica Inside op de knieën te krijgen door middel van een adverteerdersboycot leidde donderdagavond tot gemengde reacties in RTL Boulevard. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Boulevard besprak de actie met zijn eigen verslaggeefster Veronica van Hoogdalem, die de actie van Arie en Glennis ondersteunt. “Dit is de zoveelste pijnlijke en gevoelloze uitspraak bij dit programma“, zei ze over VI.

De enige manier om VI een halt op te roepen is een adverteerdersboycot, denkt Veronica van Hoogdalem. “Wij zijn commerciële zenders en zonder hun geld maken wij geen programma’s. Nu is dit niet de eerste ophef na een bizarre uitspraak van Johan Derksen of de mannen daar aan tafel en Talpa doet hier helemaal niets aan. Op deze manier proberen we via een omweg de zender duidelijk te maken dat dit niet oké is en tegelijkertijd het bewustzijn te vergroten bij de adverteerder en de kijker.”

Collega John van den Heuvel is het niet eens met Veronica van Hoogdalem. “Ik ben het met je eens dat het een domme opmerking is geweest, maar ik vind het nogal vergaand om adverteerders erbij te betrekken om die discussie te voeren. Dat moet daar helemaal los van staan, want het brengt een groot gevaar met zich mee. Als jij de volgende keer iets zou zeggen wat een adverteerder niet aan staat, dan zou zo’n adverteerder dat ook kunnen gebruiken om te zeggen: ik sponsor zo’n programma niet meer. Ik vind dat inhoud en advertenties altijd gescheiden moeten zijn.”

Gaat VI van de buis?

Van Hoogdalem: “Ik hoor wat je zegt, maar dit is niet een eenmalig incident. Natuurlijk zijn adverteerders niet verantwoordelijk voor wat er in een programma wordt gezegd, maar ik denk wel dat ze wat meer mogen nadenken over waar ze hun geld brengen. Als een zender niet wil luisteren, dan is het follow the money en dan praat je met de adverteerder. En je ziet het, hè: er is op gereageerd, ha ha.”

Overigens denkt zij niet dat VI nu op korte termijn van de buis wordt gehaald. “Ik denk dat er verder op korte termijn niet heel veel gaat gebeuren hoor, maar het stukje bewustzijn is wel belangrijk voor de lange termijn. Adverteerders staan er op dit moment sowieso niet bij stil. Zij open gewoon blind reclametijd in zonder verder na te denken wat het dan precies betekent. Wat ze kiezen is aan hen, maar dan denken ze er in elk geval wel over na.”

‘Rare actie

Tv-kenner Rob Goossens sprak van een rare actie. “Maar dit is toch eigenlijk het rare van de hele actie? Uiteindelijk gaat het geen zin hebben, want dit programma gaat niet van de buis gehaald worden. En tegelijkertijd zeggen ook mediamakers dat adverteerders zich mogen gaan bemoeien met de inhoud, terwijl we al juist decennialang zeggen: adverteerders hebben er niets mee te maken.”

Het is gevaarlijk wat hier gebeurt, aldus Rob. “Een Samsung kan niet zeggen: ‘Als jullie positieve dingen over ons zeggen, dan gaan wij rondom jullie programma adverteren.’ Dat is wel een beetje waar je de deur voor open zet door nu te zeggen: ‘Kom op, bemoei je met de inhoud van dit programma.’”

Van Hoogdalem: “Dat denk ik niet. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we zeker weten waar we ons geld brengen. Ik wil helemaal niet dat dit programma verdwijnt, hè jongens, maar ik zou het fantastisch vinden als we met dit statement Johan Derksen eindelijk eens wakker kunnen schudden. Het zou hem sieren als hij zich realiseert dat hij mensen kwetst met de uitspraken die hij doet. Wie weet stopt hij ermee en daar wordt het programma leuker van.”

Lees ook:
Anouk vindt Johan Derksen ‘om te kotsen’ (woensdag)
Talpa-ruzie over Akwasi: Albert woest op Johan Derksen (donderdag)
Wilfred Genee over Akwasi-rel: ‘Ik had moeten ingrijpen’ (donderdag)
Arie Boomsma tipt: ‘Stop met adverteren rondom VI’ (donderdag)
Adverteerders sluiten geldkraan: einde Veronica Inside? (donderdag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen