Arie Boomsma tipt: ‘Stop met adverteren rondom VI’

Arie Boomsma denkt dat adverteerders er goed aan doen om te heroverwegen of ze nog wel willen adverteren rondom het tv-programma Veronica Inside. Dat laat hij weten in een bericht op Twitter. Arie zegt dat VI wat hem betreft wel gewoon op tv mag blijven omdat we in een democratie leven, maar nagelt tegelijkertijd wel merken aan de schandpaal die rondom de talkshow adverteren. Het is natuurlijk een contradictie, want een eventuele adverteerdersboycot zou indirect het einde van VI betekenen.

De sportschoolhouder, die altijd al mikpunt van spot is geweest in VI, vindt dat de talkshow zwaar is afgegleen. “Als redactie vraag je jezelf af hoe je een eigen draai kunt geven aan urgente thema’s. Ben je goed, dan kom je met verrassende invalshoeken. Je houdt de kijker wakker. Ben je over de jaren afgegleden van sportprogramma naar matige talkshow over de actualiteit dan praat je de alsmaar kleiner geworden doelgroep naar de mond. Voorspelbaar, als onderbuikspreekpoppen op repeat.”

Arie is helemaal klaar met Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. “Drie presentatoren die toen ze jong waren een bovengemiddeld talent hadden, en nu krampachtig vasthouden aan een tanend podium in de hoop dat hun rol als pestkop op het nationale mediaplein nog een paar jaar langer verward zal blijven worden met die van strijder voor het vrije woord.”

Wil hij VI van de buis hebben? “Tóch vind ik dat zo’n programma in een democratie een plaats verdient op televisie. Of op internet, waar de doelgroep van tegen vluchtelingen, gekleurde Nederlanders, vrouwen, homo’s en transgenders agerende toetsenbordtijgers nog net wat groter is. Dus nee, zo’n programma hoeft van mij niet uit de lucht.”

Maar dan: “Wel vraag ik me af hoe lang je als zender, als kijker en vooral als adverteerder nog de andere kant op kan blijven kijken. Steeds maar weer roepend dat het racisme en de homohaat die als diarree uit de monden van deze presentatoren sproeit, slechts de mening van die mannen zelf is, en niet de jouwe. Je steunt die mening. Je maakt hem mogelijk.”

Dat is al jaren een dubieus statement, maar deze maand mag je het onomwonden solidair noemen met waarden en woorden die loodrecht staan tegenover de positieve verandering die op dit moment de wereld in haar greep heeft. Nu er eindelijk echte verandering op gang begint te komen op zo’n groot thema, moet je jezelf toch afvragen of dit nu de groep is waar je bij wil horen.”

Japin

Ook schrijver Arthur Japin zou het goed vinden als adverteerders VI gaan boycotten. Hij retweet: “Beste Albert Heijn, het is niet de eerste keer dat de mannen in Veronica Inside minderheden belachelijk maken. Eerder waren bijvoorbeeld homo’s het doelwit.

Door rond dit programma te adverteren sponsoren jullie DOELBEWUST de verspreiding van deze narigheid. Ik vraag me af: waarom?

Mochten de Arie Boomsma’s, Arthur Japins en Halina Reijns van deze wereld er inderdaad in slagen om adverteerders zo ver te krijgen om VI te boycotten, dan zal dat veel kwaad bloed zetten bij de enorme doelgroep van het programma. In het hoogseizoen trekt VI zo’n 800.000 kijkers.

De sponsors van VI zijn Toto Sportweddenschappen en Bavaria.

Lees ook:
Anouk vindt Johan Derksen ‘om te kotsen’ (gisteren)
Talpa-ruzie over Akwasi: Albert woest op Johan Derksen (vandaag)
Wilfred Genee over Akwasi-rel: ‘Ik had moeten ingrijpen’ (vandaag)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen