Talkshows willen corona-analyses De Hond niet horen

Maurice de Hond verbaast zich erover dat geen enkele talkshows hem heeft uitgenodigd om zijn uitgebreide analyses over het coronavirus toe te lichten. Dat zegt hij in de YouTube-show JortCall van Jort Kelder. De Hond heeft zich volledig vastgebeten in de coronapandemie, heeft talloze statistieken geanalyseerd en komt tot interessante conclusies. Boulevard-host Luuk Ikink spreekt zelfs van een ‘ontzettend interessante analyse’, maar talkshowuitnodigingen blijven uit.

Ikink heeft de JortCall met interesse bekeken, geeft hij aan. “Zijn theorie, in ’t simpel: temperatuur/luchtvochtigheid is wél van belang. Mondkapjes ook, gewoon zelfgemaakt, om anderen niet te besmetten. 1,5 meter samenleving is belachelijk en onmogelijk én niet nodig, als er geen superspread-events meer zijn en dus mondbescherming is.

Oude zeekaart

De Hond denkt dat we op het verkeerde kompas varen. “Het kabinet gaat dankzij onze virologen met oude zeekaarten de zee op. Er is een grote mist en we doen net alsof we precies weten waar we naartoe gaan. We wijzen ergens naartoe en dat is recht op de rotsen. Het is echt niet te geloven als je gewoon goed kijkt wereldwijd wat er aan de hand is met dit verschrikkelijke virus.”

Die virologen domineren ook de media. “Ik ben verbijsterd, letterlijk verbijsterd als ik zie wat er gebeurt. Ik kijk bijna niet meer naar de talkshows, omdat wat er gezegd wordt – met name door de virologen – niet meer door feiten onderbouwd wordt.”

Groningen is geen Bergamo

We moeten niet doen of elke regio een potentiële brandhaard is, aldus De Hond. “Ze nemen een soort overall-maatregel, die eigenlijk veel meer kwaad doet dan goed. Er is een soort beeld alsof we overal Bergamo kunnen worden en dat is gewoon niet het geval.

Snelle verspreiding kwam in alle gevallen door ‘superspread-events’, zegt hij. “In Korea in een christelijke kerk waar alle 3.000 besmet werden, in Mulhouse in Frankrijk was er ook een christelijke kerk, Mardi Grass is een goed voorbeeld, Bergamo had Atalanta tegen Valencia waar iedereen bijna besmet werd. Hetzelfde met après-ski en carnaval in Brabant. Maar waarom is dat gebeurd? Dat zien RIVM en het WHO niet onder ogen. Wat is er gebeurd in die kerken?

Uit data-analyse van De Hond blijkt dat een bepaalde temperatuur in combinatie met een bepaalde luchtvochtigheid zeer veel invloed heeft op virusoverdracht. “Ik heb al drie weken geleden aan politici gemeld: zorg nou dat op plekken waar veel mensen zijn, die elkaar niet kennen, dat de luchtvochtigheid in de buurt zit van 45 procent bij 20 graden. Dat beschermt mensen.

Maatregelen te fors

De maatregelen die nu genomen worden zijn te fors, zegt De Hond. Wel staat hij achter het evenementenverbod. “Het overgrote deel van de grote verspreiding wereldwijd gebeurt bij dat soort events. Omdat we die events niet meer doen, neemt de besmetting in hoog tempo af.”

In andere gevallen bieden mondkapjes uitkomst, zegt hij. De Hond wijst erop dat het aantal coronadoden in Europa veel hoger ligt dan in Azië, waar wél mondkapjes gedragen worden. “We zouden een groot deel van onze samenleving gewoon weer kunnen opstarten.

Media

De media lijken het niet te willen horen, aldus De Hond. “Ik heb tot nu toe in de normale media geen enkele mogelijkheid gehad om dit verhaal te vertellen.

Ik ben een sociaal geograaf, ik ben wetenschappelijk opgeleid en ik denk dat ik meer wetenschappelijke studies over dit onderwerp heb gelezen dan wie dan ook bij het RIVM.”

Iedereen denkt dat we in huis moeten zitten omdat we anders dood gaan. Als je letterlijk de cijfers ziet van wat het risico is van iemand onder de 60. Dat is miniem!

Op1

Met name de late talkshow Op1 staat bekend om zijn zeer conservatieve houding in het coronadebat. Mensen die kritisch wijzen op de noodzaak om de economie aan te zwengelen, worden door het programma neergezet als ‘dwarse denkers‘.

De JortCall ziet u onderstaand:

Foto: YouTube

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen