Eva Jinek merkt dat kijkers coronamoe worden

Eva Jinek heeft het gevoel dat de mediaconsument meer behoefte begint te krijgen aan reguliere berichtgeving, in plaats van alleen maar berichtgeving over corona. Dat zei ze donderdagavond in gesprek met de hoofdredacteuren van het AD, NOS Journaal en een regionale krant. Het is al een maand corona wat de klok slaat in de media. Eerst werden de mensen er vooral angstig en depressief van, tegenwoordig worden ze er vooral moe van. De Nederlander begint te wennen aan de crisis.

Jinek merkt het in de reacties om haar heen. “Wat we ook merken nu langzamerhand – en dat is denk ik een teken dat de druk iets van de ketel af gaat – is een zekere coronamoeheid. Proeven jullie dat ook een beetje? Dat de lezers denken: verlos mij van al het coronanieuws en geeft mij ook iets als een recept voor snert?

Hans Nijenhuis ziet dezelfde behoefte. “Het leven is veel meer dan nieuws alleen en als je alleen maar dat coronanieuws krijgt, en vaak ook nog eens slecht nieuws, dan kun je daar een beetje depressief van worden. Wij willen onze lezers informeren, maar ook helpen en vermaken en in deze tijd ook wel troosten en omarmen. We doen nu veel aan feel good. Zowel in print als in filmpjes online.”

Martha Riemsma, de baas van de regionale krant Tubantia, staat daar iets anders in. “Je kunt wel zeggen dat we coronamoe zijn – dat snap ik heel goed, ik ben zelf ook wel eens moe – maar als het onze samenleving op zijn kop zet, zet het onze krant ook op zijn kop.”

Corona bij de NOS

Marcel Gelauff van de NOS sluit zich daarbij aan. Hij verandert zijn berichtgeving nog niet. “Nauwelijks, nauwelijks. We praten er wel over. Die discussie is denk ik elke dag op de redactie. Ook bij jezelf herken je wel het gevoel van: mag er even iets anders zijn? Maar elke dag gaat het toch weer over corona, omdat het zo ingrijpend is en het zo veel betekent. En ook wel omdat er weinig andere onderwerpen voorbijkomen, waarvan we zeggen: die zijn het waard om corona niet de opening te maken.

Wat we wel proberen is er soms net even een ander accent bij te geven. Wat we bijvoorbeeld op Eerste Paasdag deden, is dat we het Achtuurjournaal openden met een heel klein stukje beeld van de eucharistieviering in Sint-Pieter. En daarna pas naar het verdriet en de ellende van corona. Er zijn in print, op televisie en online manieren om toch even naar de andere kant van de wereld te kijken en dat proberen we wel. Het moet wel in balans en gepast zijn.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen