Bruno Bruins: ‘Coronaprimeur niet bewaard voor NPO’

Minister Bruno Bruins ontkent dat hij de primeur van de eerste coronabesmetting in Nederland donderdag heeft bewaard voor de live-coronashow op NPO 1, waarin hij te gast was. Dat heeft hij vrijdag gezegd in Jinek. Bruins deed de corona-onthulling live op tv, waarna het RIVM direct een informatiefilmpje op sociale media postte. Boze tongen suggereren dat de overheid de besmetting onder de pet heeft gehouden om dit veilig te kunnen brengen tijdens de live-uitzending op tv.

Eva Jinek confronteerde de minister ermee. “Meteen na de bekendmaking werd er al heel snel gespeculeerd of u het wellicht al eerder had geweten en dat u het had achtergehouden om het te kunnen melden tijdens de live-uitzending. Wist u het eerder?

Bruins: “Nee. Iedereen wordt dubbel getest. De eerste test is ’s middags gedaan en die tweede test wordt dan een aantal uren daarna gedaan. Daarvan kwam de uitslag tijdens de uitzending.”

Jinek: “De uitslag van de eerste test had u wel al gehoord en die was positief voor corona, maar u moest alleen afwachten voor de tweede test en dat kwam tijdens de uitzending?”

Ja, want dan weet je zeker of er sprake is van een besmetting.

En dat ga je niet eerder melden natuurlijk dan je het zeker weet.

Nee, dat heeft niet zo veel zin. Dat creëert een hoop onrust.

Vindt u het vervelend dat mensen daarover speculeren of u het eerder had geweten en had bewaard?

Het lijkt wel net zo als het gebeurt in zo’n uitzending. Wekenlang heb je getest en dan is er één uur een uitzending en dan komt daarin de uitslag van de eerste patiënt. Dan kan ik het me wel heel goed voorstellen. Maar zou dat dan allemaal vooropgezet zijn? Nee, dat is niet van tevoren opgezet.

Lees ook: Minister doet corona-onthulling live op tv: toeval of niet? (gisteren)

Foto: RTL

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen