Minister doet corona-onthulling live op tv: toeval of niet?

Geplaatst op vr 28 feb 2020 om 8:15

De ingelaste coronashow van Rob Trip op NPO 1 had gisteren de primeur van de eerste coronabesmetting in Nederland. Minister Bruno Bruins werd tijdens de uitzending geconfronteerd met het nieuws over de coronabesmetting. Een medewerker van de minister kreeg een telefoontje en schreef de boodschap op een briefje dat de minister voorlas. Is het toeval of niet dat dit zorgwekkende nieuws uitgerekend in deze veel bekeken tv-uitzending bekend werd gemaakt? Critici denken van niet.

Direct na de bekendmaking van Bruins publiceerde het RIVM een informatiefilmpje op Twitter over dit eerste besmettingsgeval. Daar is de nodige voorbereidingstijd aan voorafgegaan, constateert een geërgerde Thomas van Groningen, sterverslaggever bij BNR Nieuwsradio.

Thomas van Groningen: “Als je tijd hebt om een animatie te maken, dan heb je geen haast gemaakt met deze bekendmaking.”

Boulevard-ster Diederik Jekel: “Thomas we werken beide in de journalistiek toch? We hebben allebei wel eens een filmpje klaar gezet voor een bekend persoon dat op een ziekbed ligt toch? Of je weet hoe dat gaat… En het vervangen van een titel en snel exporteren kan in een paar minuten toch?

Van Groningen: “Dat kan, maar als het echt urgent nieuws is dan ga je niet wachten tot een filmpje gerenderd is, in my honest opinion.”

Jekel: “Want die 20 minuten zijn van levensbelang? Het vermoeden bij dit persoon bestond al want opgenomen in ziekenhuis, test duurt 24 uur, ze zijn al bezig met traceren. Beter goed helder informatie verschaffen dan panieknieuws zoals zoveel media doen. IMHO is je 1e tweet suggestief.”

Van Groningen: “Je hebt een punt hoor, maar neemt niet weg dat ik waarde hecht aan de snelheid van informatie, naast correctheid. De overheid moet niet op de stoel van de journalistiek gaan zitten.”

Gerichte communicatie

Ook tv-kenner Ron Vergouwen van RTL Boulevard denkt dat de overheid het nieuws bewust tijdens de live-uitzending heeft gebracht. “Het nieuws van de eerste Nederlandse Corona-patient komt preciés tijdens het speciale Corona-programma van de NOS binnen, via een briefje bij de minister. Heel erg toevallig, of beter gezegd: gerichte communicatie. Niet erg, wel opvallend.”

Op1-eindredacteur Rachel Franse merkt op: “Wat een timing.

Onderzoeksjournalist Vincent Verweij wijst erop dat dit nieuws twee dagen geleden al uitlekte op Twitter: “Was ook iets te toevallig dat de minister in speciale uitzending van de NOS dit zogenaamd hoorde en bekend maakte. Schandalig als dit twee dagen onder de pet gehouden is. Voer voor complottheorieën.

Foto: NOS
80 Reacties op “Minister doet corona-onthulling live op tv: toeval of niet?”


 1. 60+ kijker

  Heeft iemand een bron van dat Twitterbericht?

 2. Willie

  Natuurlijk was dit geen toeval, het werd niet voor niets een show genoemd.

 3. Antonio

  Met andere woorden: het was gisteren al bekend vandaar de ingelaste Coronashow

  Het was dus allemaal show, wat een onzin.

 4. Borderline tv

  Ze willen ons dood

 5. Ron

  Er klopte wel meer niet: Wat een slecht programma was dit! Ze koketteerden alleen maar met ‘we hebben maarliefst 7000 vragen gehad. En dan hebben we social media nog niet meegeteld’. Van die 7000 vragen werden er misschien maar 10 getoond waarvan nog niet de helft behandeld/beantwoord werd. Er waren zelf onzin berichten zoals die van die mevrouw die vertelde op Twitter dat het virus nu ook in NL is terwijl dat 5 minuten ervoor in datzelfde programma bekend was gemaakt. Zonde van de tijd! Wat een slechte redactie heeft dit gemaakt!!!

 6. Koos

  Eerste Nederlander met coronavirus opgenomen in Tilburg, ‘man vierde carnaval’

  Het is gedaan…

 7. Ralf

  Die Twitter bron die het al verklapte bestaat niet meer. Compleet verdwenen
  Er zijn wel screenshots dat hij het 3 dagen geleden al zei inc llaatsnaam
  Jacco Schreuder MD invoeren op Twitter

 8. 60+ kijker

  NOS heeft van de uitzending al een hele tijd het draaiboek gemaakt.
  Eergisterenavond werd het Coronaslachtoffer al opgenomen.
  Toen had de NOS nog een dag de tijd voor de productie van de show.

  26 februari 18:39u —>
  Extra NOS-uitzendingen over het coronavirus op radio en tv
  https://nos.nl/l/2324678

 9. Willie

  Ik wacht wel op mededelingen van Peter de Vries , die man weet alles.

 10. NPO de enige echte!

  Er werd direct door de minister gesuggereerd dat die man in Tilburg mogelijk niet bij ’t carnaval was!! Hoe kan die minister dat nou weten??? Als ’t NL publiek maar niet in paniek raakt!!!

 11. Jos

  Het vermoeden van een besmetting is geen reden om iets naar buiten te brengen. Dat zorgt alleen voor verwarring.
  Dat vermoeden kan wel reden zijn om een filmpje te (laten) maken en klaar te zetten. Het was natuurlijk een kwestie van tijd.
  Complottheorieën bestaan bij de gratie van verspreiding van onbevestigde onzin.
  Stoppen met gissen dus. Eerst bewijs. Feiten doen ertoe.

 12. Bart

  Dit was natuurlijk geen toeval. Wat een slecht toneelstukje. Anno 2020 trappen mensen daar niet in.

  Verder een goed programma. Goede vragen en duiding. De uitzending was eigenlijk te kort. Constant oproepen om vragen te stellen maar ze dan nauwelijks behandelen in de uitzending. Maar we gaan online nog even door. Echt slecht! De mensen die allen een vraag hebben ingestuurd dienen een persoonlijk antwoord te krijgen op hun vraag. Dat doet onze NOS dan weer niet. Terwijl ze dat juist wel moeten doen.

  We goed dat er wat meer duidelijkheid werd verschaft in wat het virus nu precies is. Mensen moet gewoon normaal doen en hoeven dus in paniek raken. Alleen een beetje jammer dat de media zelf van alle kanten paniek veroorzaakt heeft. Tot aan Koffietijd en Halina Reijn aan toe.

 13. Tsja

  Wat een paniek om niks.

 14. Ralf

  Die man was wel bij het carnaval en op 60 plekken
  dus op 60 plekken minimaal 10 mensen besmet
  die tien mensen ook weer 10 etc
  heel Tilburg heeft het virus en het is vakantie dus iedereen dagjes weg en bios etc

 15. re-cycle

  toeval in combinatie met tv bestaat niet. Dit was dus al bekend. uiteraard moet zo n briefje suggeren dat het hot van de pers is.

 16. Trumpo

  Absoluut geen toeval. Volledig gescript.

  Geval was ook al eerder bekend en door een arts getwitterd (lees het echte verhaal op GeenStijl).

 17. gerdien

  Dat ze het dagen/uren hebben stilgehouden en speciaal deze uitzending hebben bedacht zodat het live op tv kon worden bekend gemaakt? Dat lijkt me flauwekul. Alle talkshows hadden hun eigen Coronaspecial gehad met verschillende niveaus van paniekzaaierij en desinformatie dus dat is gedacht: we moeten als NOS-journaal alle zin van onzin scheiden lijkt me logisch. Het was alleen niet zo’n geslaagd programma: teveel deskundigen met vage taal en aandacht voor hun eigen deskundigheid en te weinig concrete antwoorden op vragen van het publiek. Dat vóor aanvang de aanwezigen wisten dat er een mogelijke Coronabesmetting in Nederland was zal best. Maar ik kan me niet voorstellen dat als het vooraf 100% zeker was geweest ze voor dit lullige briefjesmoment hadden gekozen en was het een ander programma geworden. Want dan heb je een concreet geval en dat praat toch anders dan dat je het over kansen en mogelijkheden hebt. De minister maakte sowieso een hele zwakke indruk, iemand die tekstjes van anderen opdreunt zonder éen moment te overtuigen.

 18. Trumpo

  Absoluut geen toeval. Volledig gescript.

  Geval was ook al eerder bekend en door een arts getwitterd (lees het echte verhaal op GeenStijl).

  UPDATE: In deze tweet van iemand die zich arts noemt van 2 dagen geleden wordt al een besmetting gemeld. Het gaat over een patiënt uit Noord-Brabant die één week geleden in Noord-Italië is geweest. Later zei de twitteraar dat hij ‘prematuur’ was geweest. UPDATE VAN DEZE UPDATE: Account van “Jacco Schreuder MD” is inmiddels verwijderd.

 19. dynamische dennis

  Iedereen die het RIVM nog vertrouwt na alle stikstof en Corona propaganda is volslagen idioot

 20. Jaap

  Ik denk dat dit gewoon gepland is door de bilderberg groep.

 21. Bart

  @gerdien Ik geloof niet dat dit al dagen bekend was maar het werd ook zeker niet bekend daar aan tafel doormiddel van dat briefje. Dit was van te voren zo gepland en heel amateuristisch uitgevoerd. Dan onderschat je toch echt de mensen.
  @Jaap Ook dat zou kunnen maar dat zullen we dan nooit weten.

 22. PJV

  Stop ogenblikkelijk met de multikul willen we deze chinese ziekte nog groter maken dan het al is!

  Grenzen dicht en alle niet-Nederlanders ERUIT!

 23. Roos

  25 februari was dit al bekend. Zie twitterbericht Jacco Schreuder onderaan het “Briefje van Jan”.

 24. NPO de enige echte!

  Alles werd door de specialisten ”klein gehouden” en gebagatelliseerd, zeker door de minister, typisch VVD politiek!!! De VVD is immers de grootste partij van list & bedrog en staat met stip op nr. 1 met ministers en staatssecretarissen die de VVD hebben moeten verlaten!!!

 25. Jeje

  Dit is toch wel heel schandalig.

  Een overheid die haar burgers als kleuters benadert en overheidsdiensten die info over de volksgezondheid achterhouden.

  Wat wordt er nog meer bewust verzwegen?

  Ik wil een overheid die betrouwbaar, bereikbaar en transparant is. Geen kleuterjuf die ons voorliegt om ons eigen bestwil.

 26. NPO de enige echte!

  Je zag heel duidelijk aan ”t gezicht van Rob Trip dat ie over vele antwoorden zeer ontevreden was!! Rob was zeer scherp en vroeg ook zeer goed door maar al zijn vragen werden ”afgedaan”!!!

 27. 60+ kijker

  NOS heeft van de uitzending al een hele tijd het draaiboek gemaakt.
  Eergisterenavond werd het Coronaslachtoffer al opgenomen.
  Toen had de NOS nog een dag de tijd voor de productie van de show.

  26 februari 18:39u —>
  Extra NOS-uitzendingen over het coronavirus op radio en tv

 28. NPO de enige echte!

  VVD minister Bruno Bruins hakkelde enorm met ’t voorlezen van ‘dat Briefje!!! Alsof ie ’t bericht niet wilde voorlezen!!!

 29. Trouvée

  Nu weet ik nog steeds niet hoe besmettelijk een winkelwagentje kan zijn. De vraag werd gesteld en leek relevant.

 30. Dennis van Splinteren

  Corona is entertainment!

 31. Dennis van Splinteren

  Ik pleit voor een coronajournaal, iedere avond om 19.30 uur op de campingzender, gepresenteerd door Cornelis Willem Heuckeroth en Patty Klisma Brard.

 32. Trumpo

  Wanneer sluit de Efteling?

 33. Joost

  Bangmakerij van de eerste orde. Schandalig in mijn ogen.

 34. gerdien

  @Bart: dat de aanwezigen wisten dat er een kans was: ja. Dat ze wellicht vlak van te voren zekerheid hadden: zou kunnen al kan ik me niet voorstellen dat je er dan zo’n knullige vertoning van maakt op driekwart van het programma. Dan open je ermee.

 35. Bart

  @gerdien Inderdaad raar dat ze dit niet aan het begin meteen gezegd hebben.

 36. Boudewijn

  @gerdien weet jouw man dat je hier post?

 37. Monica.

  toeval of niet! dat zullen en hoeven nooit we om mij nooit te weten.

 38. Bart

  @Monica Waarom hoeven we dat niet te weten? Jij misschien niet maar andere mensen willen dat wel weten.

 39. Monica.

  Vertel waarom wat heb er aan??

 40. Bart

  @Monica Dat betekend dat we naar een toneelstukje zaten te kijken.

 41. Monica.

  Dat bedoel ik nou met reactie vr 28 feb 2020 om 9:23 die man ligt in het ziekenhuis als ik dat een uur eerder of later weet zal me een biet zijn, zijn fam zal op de hoogte zijn geweest.

 42. Nes

  Monica vindt een voorliegende en onbetrouwbare overheid geen probleem.

  Ik wel.

 43. Monica.

  Tv is toneel je moet nieuws maken, en de overheid zal daar een graantje van meepakken.

 44. Paolo 2.0

  @Jeje,@Gerdien@NPO de enige echte en meerdere,

  Er wordt veel meer voor ons verzwegen dan je voor mogelijk houdt, op alle gebied.
  Of zo mogelijk wordt ons niet het hele verhaal of een andere versie verteld.Reden: geen extra onrust zaaien en de economische gevolgen een klein beetje proberen het hoofd in te drukken. De economie zijn we immers allen en is heilig, en je leven, je lot ligt in handen van een minister met VVD bloed en een zoutzak uitstraling. Moest weer even denken aan Henk Bleker met een briefje voor Mauro bij P&W en hem uitnodigde mee te gaan naar Voetbal. Kort daarvoor had hij zijn uitzetting verdedigd. De vergelijking gaat een beetje mank, toch schoot het mij te binnen. Dus Gerdien, het klopt echt indruk maakt Bruins niet. Jammer dat doen verschillende landen beter terwijl dit de testcase is.
  En @ NPO, Trip wilde wel maar dan moeten de uitgenodigde specialisten en minister ook meewerken. Meest overtuigend was de professor die later aanschoof van wie even de naam is ontschoten.

 45. Almeerder

  Gelukkig gaat Rutte ons weer redden. Zoals altijd vlak voor de verkiezingen. “Nee joh, nee joh, wij doen het wel” Aldus de man van “Geen cent naar de Grieken, iedereen 1000 euro erbij, we gaan 130 rijden ipv de slakkengang, windmolens draaien alleen op subsidie, wij zijn er voor de boeren (echt waar !)”.
  Let maar op. Deze leugenaar trekt de hele aandacht naar zich toe. En de blinde calvinisten knikken instemmend toe.

 46. Willie

  Is de koninklijke familie al terug om hun onderdanen te steunen. Of zitten ze al op een ver eiland met radio Oranje om ons moed in te spreken

 47. anonymous

  Die besmetting was er al, hebben ze mee gewacht om te vertellen.
  Kwalijke zaak.

 48. Willie

  Toen Baudet een vervroegd debat aan vroeg omtrent het Coronavirus werd die nog uitgelachen.

 49. Bart

  @Almeerder De reactie van Rutte ook weer. Deze mail gebruikt hij altijd. Past gewoon steeds een paar woordjes aan.

 50. Almeerder

  En dit zijn we zeker ook vergeten ?
  En nu ineens wel paniek spelen:
  https://www.youtube.com/watch?v=zQy1cxcqb8U

 51. NPO de enige echte!

  Absoluut lof voor de NOS, Rob Trip was zeer goed en scherp, maar werd tegengewerkt door vnl. VVD minister Bruins!! Je zag overduidelijk dat Bruin’s zat na te denken, bij ’t voorlezen van dat briefje, wat zal ik wel en zal ik niet zeggen!!!! Schandalig!!!

 52. Almeerder

  En dit zijn we zeker ook vergeten ?
  En nu ineens wel paniek spelen:

  Kijk op youtube en toets in Baudet en Corona.
  Hij wilde toen een spoeddebat, maar kijk naar de reacties van de Tweede Kamer.
  En nu een potje janken bij de tv. Omdat het Baudet was, mocht er geen debat volgen.

 53. NPO de enige echte!

  Wat betekent VVD ook alweer? Volks Verloederende Democraten!!!

 54. gerdien

  Net op de radio: de uitslag van de 2e test kwam tijdens de uitzending. Dus: ze wisten van de mogelijkheid maar zaten te wachten op bevestiging -zo zegt de minister het ook letterlijk. Dan heb je pas 100% zekerheid, eerder kan je het ook niet brengen als serieuze nieuwsorganisatie..

 55. gerdien

  @Alexander: er worden om de haverklap spoeddebatten aan gevraagd door politieke partijen alleen maar om er zelf mee te scoren. Die krijgen wel vaker geen steun. Hou toch eens met dat kleinzielige gejank als Baudet tegenspraak of kritiek krijgt of zijn zin niet krijgt.

 56. gerdien

  @Alexander=@Almeerder

 57. gerdien

  @Paolo: als alles steeds bekend zou worden is er voortdurende paniek om niks en zijn de mensen murw en reageren ze niet meer als je wel alert moet zijn.

 58. NPO de enige echte!

  Gerdie n, hoe wist Bruins dan zo zeker te vertellen dat de ”Tilburger” niet op carnaval was geweest??

 59. Mousse

  @gerdien, je hebt helemaal gelijk.

  Velen die hier reageren willen alleen maar horen wat ze willen horen.

 60. NPO de enige echte!

  En dat we ons absoluut geen zorgen hoeven te maken!! Hoe meer de VVD zich ermee gaat bemoeien, des te meer zorgen ik me ga maken!!!

 61. NPO de enige echte!

  Ik ben heel benieuwd wat Mark Rutte vanavond weer voor gaat liegen in z’n wekelijkse praatje op tv???

 62. NPO de enige echte!

  Liegen en lachen!!! (weglachen)

 63. Mousse

  “niet op carnaval was geweest??” Beste @NPO de enige echte!

  Je viert Carnaval
  of
  je bent (niet) op vakantie geweest.

 64. Jimmy Aquarius

  @ Willie JiJ LIEGT NOG MEER!!!

  Je schrijft nl. op vr 28 feb 2020 om 8:19:
  “Natuurlijk was dit geen toeval, het werd niet voor niets een show genoemd.”

  Maaar, de Juiste titel die iedereen kon lezen op tv was: “Het Coronavirus: Feiten & Fabels”.

  Willie ga maar weer lekker de fabelstjeskrant lezen ….

 65. Ron

  Complete hysterie en echt geen toeval maar het kwam wel even goed uit met veel kijkers om dit kenbaar te maken. Media hysterie.

 66. NPO de enige echte!

  Mousse, bedankt voor de tip!!!!

 67. gerdien

  @NPO de enige: volgens mij zei Bruins dat hij niet wist of deze man carnaval had gevierd. Zonder deze uitzending was er een officiële persconferentie geweest met meer informatie dan dit slecht voorbereide mediamoment. Daarom geloof ik er ook niks van dat het doorgestoken kaart is.

 68. Harrie

  Pure nep dat briefje, dinsdagavond was het al bekend via Twitter, al is de leugen nog zo snel de waarheid achter haalt hem wel.

 69. Sander

  Natuurlijk was dit een groot toneelstuk. Al bij de aankondiging van de show kon je voelen aankomen dat gisteren de eerste besmetting bekend gemaakt zou worden.

  Constant Twitter screenshots laten zien en dan op het einde “hebben we nog een aantal twitterreacties, of eigenlijk een” en dan is dat ineens geen screenshot meer maar gewoon een stukje tekst “ik ben Loes uit Tilburg en ben Longpatient, loop ik risico?”

  Ik heb erg gelachen om deze poppekast gisteravond.

 70. gerdien

  @Harrie: Ja, want Twitter is een héle betrouwbare informatiebron. NOT.

 71. Mousse

  @Harrie, op dinsdagavond was de uitslag van de 2de test nog niet bekend. Men test namelijk 2x, voordat een eventuele besmetting naar buiten wordt gebracht.

  En zoals @Gerdien al schrijft, twitter is geen betrouwbare informatiebron.
  En al helemaal niet als het berichten betreft van derden en niet van erkende instanties zoals het RIVM of GGD.

 72. Monica.

  Mousse niet reageren, dit zijn mensen die geloven alleen fake en nepnieuws, laat ze in hun sop gaarkoken.

 73. NPO de enige echte!

  Mousse, by the way, ’t is vele die hier reageren en niet ”velen” en 2de schrijf je 2e!!!

 74. NPO de enige echte!

  Mousse, en zoals Gerdien al schrijft is: zoals Gerdien schrijft, al is pleonasme!!!

 75. X

  @NPO enzovoort: Heb je niks beters te doen dan mensen corrigeren?
  By the way: Wanneer je zo goed bent in nederlands kun je ook trouwens schrijven.

 76. NPO de enige echte!

  Mousse, prima dat je mij op m’n fouten wijst, heel leerzaam, maar maak ze dan zelf ook niet!!! Ik dacht dat ’t bij deze site om ’t inhoudelijke ging!!!

 77. Sens

  Op GeenStijl het bewijs dat de overheid al veel eerder op de hoogte was en dus speelt met onze gezondheid.
  Het CDA stelt kamervragen herover.

 78. robb

  Het kwam Bruins heel goed uit ,voor op gezet is onzin daar werkt een ziekenhuis niet aan mee .

 79. NPO de enige echte!

  Ik vond de opzet van NPO zeer goed, echter wordt ik bijna misselijk als de ”specialisten” alles zitten te bagatelliseren, vooral VVD minister Bruno Bruins!! Typisch VVD!!!

 80. Penny Wise

  Zorgvuldig geregisseerd en waardeloos geacteerd door Bruins… lachwekkend!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.