Minister doet corona-onthulling live op tv: toeval of niet?

De ingelaste coronashow van Rob Trip op NPO 1 had gisteren de primeur van de eerste coronabesmetting in Nederland. Minister Bruno Bruins werd tijdens de uitzending geconfronteerd met het nieuws over de coronabesmetting. Een medewerker van de minister kreeg een telefoontje en schreef de boodschap op een briefje dat de minister voorlas. Is het toeval of niet dat dit zorgwekkende nieuws uitgerekend in deze veel bekeken tv-uitzending bekend werd gemaakt? Critici denken van niet.

Direct na de bekendmaking van Bruins publiceerde het RIVM een informatiefilmpje op Twitter over dit eerste besmettingsgeval. Daar is de nodige voorbereidingstijd aan voorafgegaan, constateert een geërgerde Thomas van Groningen, sterverslaggever bij BNR Nieuwsradio.

Thomas van Groningen: “Als je tijd hebt om een animatie te maken, dan heb je geen haast gemaakt met deze bekendmaking.”

Boulevard-ster Diederik Jekel: “Thomas we werken beide in de journalistiek toch? We hebben allebei wel eens een filmpje klaar gezet voor een bekend persoon dat op een ziekbed ligt toch? Of je weet hoe dat gaat… En het vervangen van een titel en snel exporteren kan in een paar minuten toch?

Van Groningen: “Dat kan, maar als het echt urgent nieuws is dan ga je niet wachten tot een filmpje gerenderd is, in my honest opinion.”

Jekel: “Want die 20 minuten zijn van levensbelang? Het vermoeden bij dit persoon bestond al want opgenomen in ziekenhuis, test duurt 24 uur, ze zijn al bezig met traceren. Beter goed helder informatie verschaffen dan panieknieuws zoals zoveel media doen. IMHO is je 1e tweet suggestief.”

Van Groningen: “Je hebt een punt hoor, maar neemt niet weg dat ik waarde hecht aan de snelheid van informatie, naast correctheid. De overheid moet niet op de stoel van de journalistiek gaan zitten.”

Gerichte communicatie

Ook tv-kenner Ron Vergouwen van RTL Boulevard denkt dat de overheid het nieuws bewust tijdens de live-uitzending heeft gebracht. “Het nieuws van de eerste Nederlandse Corona-patient komt preciés tijdens het speciale Corona-programma van de NOS binnen, via een briefje bij de minister. Heel erg toevallig, of beter gezegd: gerichte communicatie. Niet erg, wel opvallend.”

Op1-eindredacteur Rachel Franse merkt op: “Wat een timing.

Onderzoeksjournalist Vincent Verweij wijst erop dat dit nieuws twee dagen geleden al uitlekte op Twitter: “Was ook iets te toevallig dat de minister in speciale uitzending van de NOS dit zogenaamd hoorde en bekend maakte. Schandalig als dit twee dagen onder de pet gehouden is. Voer voor complottheorieën.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen