Catherine Keyl: ‘Media durven niet naar islam te wijzen’

Catherine Keyl ergert zich eraan dat de media bijna niet durven te wijzen naar de rol van de islam bij de recente aanslagen in Sri Lanka. Dat heeft ze vanochtend gezegd in Spraakmakers op NPO Radio 1. Er vonden op paaszondag kort na elkaar acht aanslagen plaats in Sri Lanka, waarbij drie katholieke kerken en drie luxe hotels het doelwit waren. De islamitische terroristen vermoordden honderden mensen. Als land met christelijke roots moeten we het meer opnemen voor de slachtoffers, vindt ze.

Keyl is boos. “Ik vind het eigenlijk heel raar dat er niet wat meer nadrukt komt te liggen op dat de christenen zo onderdrukt worden. Ik bedoel: we horen overal over hoe erg het is als moslims hun godsdienst niet mogen uitoefenen, maar over de christenen hoor je dat eigenlijk helemaal niet. En dat vind ik zo raar, want wij zijn – al ga je niet naar de kerk – toch wel een christelijk land zeg maar. Ik vind het vreemd dat daar zo weinig solidariteit voor is.”

We schamen ons bijna voor onze cultuur, aldus Keyl. “Ik heb altijd een beetje het gevoel dat de media zich een beetje gegeneerd voelen om het voor christenen op te nemen.”

Journalist Erik Noomen, ook lid van het mediaforum, sluit zich daarbij aan. Hij zag in The New York Times een overzicht van geweld tegen christenen in de islamitische wereld. “Dan zie je ook dat er daarin bijna geen land is waarin christenen niet continu een kerk in de fik zien gaan of hun priesters gedood zien worden. Dat is natuurlijk een heel beangstigende positie.”

Het wordt onderbelicht, vindt Noomen. “Ik denk dat het zeker onderbelicht is, omdat dan meteen geroepen wordt: ‘Jullie hebben blijkbaar wat tegen moslims!’, terwijl het in dit geval het opstaan voor het recht van religie van de groep christenen is.

Het gaat er natuurlijk ook wel om wie het ze aandoet, omdat het vaak de moslims zijn, die het heel moeilijk vinden om een andere monotheïstische godsdienst naast zich te accepteren.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat SBS 6 ook na de zomer een dagelijkse talkshow met de VI-mannen moet uitzenden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen