Catherine Keyl: ‘Media durven niet naar islam te wijzen’

Geplaatst op ma 29 apr 2019 om 15:05

Catherine Keyl ergert zich eraan dat de media bijna niet durven te wijzen naar de rol van de islam bij de recente aanslagen in Sri Lanka. Dat heeft ze vanochtend gezegd in Spraakmakers op NPO Radio 1. Er vonden op paaszondag kort na elkaar acht aanslagen plaats in Sri Lanka, waarbij drie katholieke kerken en drie luxe hotels het doelwit waren. De islamitische terroristen vermoordden honderden mensen. Als land met christelijke roots moeten we het meer opnemen voor de slachtoffers, vindt ze.

Keyl is boos. “Ik vind het eigenlijk heel raar dat er niet wat meer nadrukt komt te liggen op dat de christenen zo onderdrukt worden. Ik bedoel: we horen overal over hoe erg het is als moslims hun godsdienst niet mogen uitoefenen, maar over de christenen hoor je dat eigenlijk helemaal niet. En dat vind ik zo raar, want wij zijn – al ga je niet naar de kerk – toch wel een christelijk land zeg maar. Ik vind het vreemd dat daar zo weinig solidariteit voor is.”

We schamen ons bijna voor onze cultuur, aldus Keyl. “Ik heb altijd een beetje het gevoel dat de media zich een beetje gegeneerd voelen om het voor christenen op te nemen.”

Journalist Erik Noomen, ook lid van het mediaforum, sluit zich daarbij aan. Hij zag in The New York Times een overzicht van geweld tegen christenen in de islamitische wereld. “Dan zie je ook dat er daarin bijna geen land is waarin christenen niet continu een kerk in de fik zien gaan of hun priesters gedood zien worden. Dat is natuurlijk een heel beangstigende positie.”

Het wordt onderbelicht, vindt Noomen. “Ik denk dat het zeker onderbelicht is, omdat dan meteen geroepen wordt: ‘Jullie hebben blijkbaar wat tegen moslims!’, terwijl het in dit geval het opstaan voor het recht van religie van de groep christenen is.

Het gaat er natuurlijk ook wel om wie het ze aandoet, omdat het vaak de moslims zijn, die het heel moeilijk vinden om een andere monotheïstische godsdienst naast zich te accepteren.”

Foto: NPO
45 Reacties op “Catherine Keyl: ‘Media durven niet naar islam te wijzen’”


 1. Zalmneusje

  Zo is het! De Islam moet koste wat kost beschermd worden,. Het komt uiteindelijk natuurlijk allemaal voort uit angst. Welke reden kun je anders bedenken om deze mideleeuwse, gewelddadige en intolerante godsdienst (en ideologie) te verdedigen.

 2. Enzo Voort

  Er worden bij de media geen wijze mensen worden gevonden om te kunnen wijzen, alleen maar politiek correcte idioten.

 3. Pieterke

  Femke Halalsema is meteen naar een in Nederland gebouwde Moskee getrokken na de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Met de aanslagen in Sri-Lanka, waar honderden doden en gewonden zijn te betreuren, is ze geen enkele kerk binnengestapt…!
  Van Jesse Klaver en Mark Rutte liepen de tranen via Twitter uit je telefoon na de Nieuw-Zeeland aanslagen. Met de aanslagen in Sri-Lanka hebben ze uit fatsoen ook maar gereageerd. Heel timide uiteindelijk…!

 4. dynamische dennis

  Dat item in Nieuwsuur op de dag van die aanslagen was ook echt surrealistisch

  De daders waren nog niet gevonden of er was al een “expert” die over de straalverbinding mocht uitleggen dat we vooral moesten oppassen voor het feit dat moslims als dader werden aangewezen

 5. Sjaalie van der Klappe

  De ramadan komt er weer aan.

 6. Godefroy France

  Iedereen op de kniën naar het oosten—– kont naar het westen
  NEDERLAND,,,, de geschiedenis bewijst!!!! lafste land van Europa,,,,, wouten zijn al in de ban van Allah,,,,,,,,, Iftar moet van de overheid!!! dezelfde wouten moesten ook van oom Adolf,,,, geschiedenis herhaalt zich,,,, Helaas de helden op 1 hand te tellen!!!
  GEERT DE GROOTSTE HELD, MET GEVAAR VOOR EIGEN LEVEN,,,,,, PVV EN FDV DE REDDERS VAN NEDERLAND!!!!!!!!
  Pas op voor Volkert en z’n bruinhemden schorriemorrie,,,,
  Van Agt,,, Gretta,,,,, SS.BIJ1,,,,,

 7. Huib

  Afgelopen 18 jaar 31.221 aanslagen door moslims met 146.811 doden. Desondanks blijven moslims zichzelf als slachtoffer presenteren. Hierbij geholpen door de media.

 8. Ray

  Wat zou het fijn zijn voor de wereld als Allah er voor zou zorgen dat alle moslims die zo gelovig zijn dat ze aan die belachelijke ramadanmaardoendan meedoen, van de honger omkomen. :) Smiley erbij, want dit is uiteraard slechts als smakeloos grapje bedoeld.

 9. Meneer Kaktus

  Ik vertelde jullie gisteravond dat Virgien met vriendinnen in Blanes zit. Dan komen dit soort berichten niet als een verrassing:

  https://www.ad.nl/buitenland/vijf-mannen-verzwakt-en-onderkoeld-uit-grot-in-virginia-gehaald~a7b369d0/

 10. Zo ist, en niet anders.

  @Huib
  Mon 29 Apr 2019 om 15:50

  Ben het eens met jou.

 11. Huiskamer

  Nou beste Catherine Keyl,
  er werd geen woord over de fraude van de VVD gesproken. Mw Duthler van de VVD werd volledig buiten het scherm geplaatst, ondanks de rechtelijke uitspraak. Het was Follow the Noney dat wel het één en ander ter spraken bracht maar Plag (van dat programma) wist niet hoe snel ze de mond moest snoeren. Geoorloofde onderwerpen zijn: Klimaat, Lieve islam en Otten. Want dat leidt zo lekker af. Alsof we achterlijk zijn.

 12. Peter

  Te idioot voor woorden dat geloof in het algemeen niet per direct wordt afgeschaft.

 13. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Volgens ons is Nederland nog volop bezig zich te schamen voor een aangepraat schuldgevoel voor de slavernij-perikelen. Daar kan natuurlijk dat vingerwijzen naar wéér een andere cultuur niet bij. Enfin. Vraag Sylvana lekker om raad. Die kan het prima verwoorden.

 14. StefanV

  Wat Keyl zegt, klopt gewoon. Bij een aanslag zoals in Christchurch, een eenmansdaad van een rechts-extremist gericht op moslims, buitelen media over elkaar heen om de drijfveren van de dader te duiden. Zonder aarzeling worden politici als Wilders en Baudet in het verdachtenbankje geplaatst als zouden zij dergelijke terreur aanmoedigen. Waanzin uiteraard.

  Omgekeerd wordt die analyse niet of nauwelijks gemaakt. Dat terwijl de aanslagen in Sri Lanka duidelijk georganiseerd zijn door een grotere groep mensen. De teneur is dan altijd: moslims in de slachtofferrol drukken, benadrukken dat niet alle moslims terreur goedkeuren, etc.

  De Duitse krant Welt Am Sonntag heeft gisteren een overzicht geplaatst van 31.000 (!) islamitische terreuraanslagen sinds 11 september 2001, waarbij in totaal 146.000 doden vielen. Achttien jaar terreur, overigens met veelal moslims als slachtoffer. En dat noemt zich dan “religie van de vrede”…

 15. Guttegut

  Ik heb met geen enkele religie iets. Ze zijn stuk voor stuk en al eeuwenlang een bron van ellende.

 16. Dwight Power

  Wijze woorden, geen speld tussen te krijgen!!

 17. CreaBea

  Cat ga toch lekker investeren in Fortis

 18. XXXL

  Heel veel mensen in NL kunnen niet wachten om van NL een kalifaat te maken waar de sharia ingevoerd kan worden zodat ze lekker onderdrukt kunnen worden en niks meer mogen.

 19. Baron

  POF.RED – een geweldige datingsite voor volwassenen met een slim zoeksysteem om een sekspartner te vinden

 20. Selina

  We kunnen ze ook zien als terroristen maakt niet uit welk achterlijk geloof ze aanhangen.
  Het zijn zieke geesten dus niet de rest ook over een kam scheren

 21. Huib

  Nou Selina, gelukkig spreek je over een achterlijk geloof. Heel verstandig van je. Nu nog handig indien je de cijfers bekijkt: Vanuit welk achterlijk geloof vind deze terreur voor het over, overgrote deel plaats? Boedisme, Hindoeïsme, Katholicisme of Islam? Nou…….? Selina…..?

 22. Yacub Nasr

  Hoe vaak zal Cat didt nog moeten herhalen? Ik vrees dat het nog niet veel anders zal worden. Moslims koesteren hun slachtofferrol, dat heeft een geweldig verbindende interne impact. Bovendien kunnen ze telkens wijzen op Islamfobie dat is hun wapen. Maar de meeste mensen hebben geen Islamofobie, maar een Islamwalging. Dus Cat ga rustig door!

 23. anoniem

  We kunnen beter uitkijken dat de wereld niet massaal naar foute Hollanders gaat wijzen, het verleden heeft uitgewezen dat dit niet zo goed is voor onze economie..

 24. aammehoela

  Het is inderdaad de islam die niet tolerant is. Je zult maar voor de “gein” een bijbel meenemen naar bepaalde landen. De Saudi’s bijvoorbeeld. Je gaat dan jaren de bak in. Maar ook in Noord-Korea worden christenen opgesloten in kampen. Ze staan nr. 1 in de lijst van landen die christenen vervolgen. Maar de landen die hierna komen kennen allen een islamitische achtergrond.
  Inmiddels hoor je wel bij het NOS dat het moslimterreur is. De twijfel die er enigszins was kwam doordat tegenwoordig ook boeddhisten tegenwoordig ook aanslagen plegen in bepaalde Aziatische landen. Dit zou de reden zijn en had het wellicht ook kunnen zijn. Alleen de aanpak van die aanslagen deed al wel vermoeden dat IS er achter zat.

 25. anoniem

  @aammehoela: Ook veel christenen hebben terreur gezaaid in de wereld. Maar daarentegen zijn er ook integere christenen. En dat geldt ook voor andere religies.

  Wat mw. Keyl doet is de onderbuik proberen te voeden.

 26. Paul

  Catherine Keyl heeft volkomen gelijk.

 27. JandeHond

  Nu laat Donald Dumb zich niet horen, die vuile landverrader.

 28. XXXL

  DONALD DUMB sucks.

 29. XXXL

  Het is toch ook heel gek dat de Yezidi’s (christenen) geen asiel krijgen in NL.

 30. Dwight Power

  @JandeHond,
  lees de reactie van deze halve gare, hij klinkt precies hetzelfde.
  anoniem
  Mon 29 Apr 2019 om 21:31

 31. Mike

  Dat wisten we al lang. De media doet aan censuur en laat alleen horen wat ze willen dat je hoor.

  Neem dus het NOS Journaal, RTL Nieuws, actualiteiten en kranten met een korreltje zout.

 32. liefkleinhertje

  Natuurlijk heet Mevrouw Keyl hier helemaal gelijk maar de regering dringt ons wel wat anders op.
  Deze regering heeft gesubsidieerde en betaalde VOLKSVERADERS op ons af gestuurd deze mensen verkwanselen de hele Nederlandse samenleving en dit alleen voor geld ,zelfs ongedierte heeft nog meer principes .
  Hier komen hun namen Paul de Leeuw (vetbek) ,Marc-Marie Huijbrechts (piepkuiken),Claudia de Breij (paardenbek) ,ik noem er maar een paar.
  Allen heel toevallig ook nog homo dus volgens een bepaalde godsdienst dienen zij van het hoogste gebouw gekukeld te worden.
  Toch nemen deze VOLKSVERADERS het graag op voor deze godsdienst alleen omdat zij dan vooraan mogen staan als zij gulzig uit de subsidieruif mogen vreten.

 33. Wijze van Zion

  Een fobie is een ongezonde angst voor iets.
  Islamofobie getuigt echter van gezond verstand……

 34. B Brands

  Blijkt maar uit de dubbele standaard bij vooral ons linkse bevolkingsdeel, het deel wat de publieke omroep overheerst – waar Zwarte Piet is verdwenen en blanken geen blanken zijn maar “witten” ( en maar blijven toegeven aan anderen vanuit hun nepverdraagzaamheid.. nou ja, zolang iemand maar hun mening heeft dan ).
  En ben steeds meer bang ook justitie, het OM met die veroordeling van die blokkeerfriezen als een stel vreselijke criminelen, de politie, de rechters, veel onderwijs ( wat Baudet ook heeft aangekaart wat hem dan natuurlijk ook weer wordt kwalijkgenomen . ze zien de bui al hangen ;) ) , enz.en.z

  Vaak hebben die linksen, en ook zo´n partij als D 66, het niet zo op met die grrristenen, hebben ze vaak een grote hekel aan. Als die bij aanslagen omkomen, goh, zij zullen het vaak niet missen , boeien hen ook niet. Liet Femke maar ook weer mooi zien, want een kerk heeft zij daarna niet bezocht, en hoeveel ministers, volksvertegenwoordigers en premiers hebben kruisjes gedragen uit solidariteit- net als ze toen niet wisten hoe snel ze om die reden een hoofddoek moesten opdoen zoals die Nieuwzeelandse premier – en hoeveel kerken werden er direkt daarna beschermd ( tegenover de moskees toen wel na “Nieuw Zeeland” ??

  Het is allemaal zo vreselijk schijnheilig bij vooral dat linkse bevolkingsdeel. Over Moslims geen kwaad, moskees erbij vinden ze wel verdraagzaam van zichzelf maar die kerken willen ze het liefst allemaal verbouwen tot iets anders, want die christenen en katholieken die zijn allemaal toch zo slecht en ouderwets ( Moslims niet dan als het gaat vanuit hun standpunten dan waarom maken ze daar dan weer onderscheid tussen, ook als het gaat om de scheiding tussen kerk en staat, dat dat bij de Islam blijkbaar niet nodig is voor hen ?? )

  Het lijkt wel alsof ze doodsbang voor hen zijn. Zo bang hen voor hun neus te stoten, en vooral ook de verkeerden misschien, dat ze soms nog fanatieker zijn dan die Moslims zelf zouden willen, om hen maar niets in de weg te leggen. Want er zou iemand zich eraan kunnen storen en je weet nooit wat er dan kan gebeuren he

  Afijn, Israel – ook zo´n haatitem bij links , en dat noemen ze dan niet antisemitisch – weet al heel lang hoe zij met die terrroristen moeten omgaan en dat doen ze ook. En o wat is dat land weer fout

  Vraagje, wat klopt hier allemaal niet aan als je dat zo leest ;) ??

 35. B Brands

  En nog iets wat Catherine aankaart en geef haar helemaal gelijk inderdaad. Ons land heeft een geweldige cultuur, waar het christendom en katholicisme een hele grote bijdrage aan heeft geleverd. Niet alleen maar positieve dingen maar het lijkt wel alsof het ook alleen maar over die negatieve bijdragen nog mag gaan. Dat we vooral moeten schamen voor onze geschiedenis , ons schuldig moeten voelen.. omdat anderen vinden dat wij bij een fout ras horen wat heel veel op hun geweten heeft

  Alsof ze in andere landen zo kritisch zijn over hun leiders uit hun verleden. Nooit gehoord van de Arabische slavenhandel, daar al een soortgelijke discussie over gevoerd in die landen ? Zwarten die zelf ook goed verdienden aan de slavenhandel, daar wel eens over gesproken ? Discriminatie en zelfs oorlog in die landen zelf omdat men vindt dat de ene stam meer rechten heeft dan de andere, dus die ene stam mag wel blijven leven en de andere krijgt niets. Komt geen blanke aan te pas, maar weer moeten zij er de schuld van krijgen natuurlijk dat zij blijkbaar niet met elkaar kunnen leven en elkaar afmaken

  Moslimgroeperingen – zie Syrie, Irak maar ook Yemen idem dito !!

  Waarom wordt er dan wel van ons ge-eist dat wij wel zo negatief moeten zijn over onze cultuur en ook over het christelijke deel ervan, waar we toch o.a. onze feestdagen nog steeds aan te danken hebben – die zij in die landen niet hebben maar hier wel. En waar ook veel niet christenen hun vrije dagen nog steeds aan te danken hebben, al vieren ze het dan op hun manier, de meesten willen er toch niet vanaf

  Waarom zo negatief daarover, en gaan we daar zo slecht mee om ? Passen we die aan aan hen die daar moeite mee hebben, aan mensen die niet eens hier oorspronkelijk vandaan komen, die vaak zelf geen enkele moeite doen om te integreren en erbij te horen – de goeden nagelaten maar die zijn daar vaak ook niet zo moeilijk over ?

  Waarom ? Zij willen niet integreren en vluchten of vertrekken uit landen waar ze niet meer willen wonen, maar gaan dan wel hun cultuur en gebruiken op degene die ze opvangen en onderdak geven opleggen ?

  En daar gaan we dan nog mee mee ook, geven ze hun zin ?

  Probeer dat als Nederlander eens in een ander land waar je naartoe gaat. Verwachten ze ook dat je je aanpast en dat land heeft helemaal gelijk

  Maar blijkbaar is het in Nederland bij veel mensen omgekeerd. Past de gastgever zich aan aan de gast en doe je dat niet dan heb je hekel aan buitenlanders, discrimineer je ze, gun je ze het beste niet, enz.enz.

  En dan vreemd vinden dat er niets van je eigen cultuur en land overblijft. Logisch met zulke slappelingen en dan vooral aan die linkerkant die dat zo makkelijk inleveren voor de andere

  En natuurlijk is er ook protest van hen die daar niet zo makkelijk mee akkoord gaan en die stemmen op bepaalde partijen die dan ook weer bij hen in de verdomhoek liggen, zoals PVV en FvD

  Want dat het echt toch aan henzelf ligt en aan hun eigen slappe politiek – ook naar Moslims en ook naar die anti- ZP/racisme zanikerds – dat zij steeds meer stemmen kwijtraken en rechts alleen maar groter wordt en nooit meer weg gaat. Hoe hard ze die ook het zwijgen willen opleggen ook !!

  Dat is namelijk het nadeel van democratie, dat mensen ook op partijen kunnen stemmen die jou niet aanstaan als partij. Als D 66, als Groen Links, als PvdA en zeker ook als DENK.. en dat is nou heel jammer maar ook dat is democratie

  En maak er anders een communistische heilstaat van of zo ;) !!

 36. Annoniemus

  Alle Nederlandse cabaretiers zijn schijtbakken , er is er niet éen meer die over moslims grappen durft te maken , en hebben zich daar mee overbodig gemaakt en kunnen rustig op zoek naar echt werk !

 37. Johan Cramer

  Een van de grootste verdiensten van het Christendom, is dat het zijn aanhangers heeft doen inzien, in de loop van de laatste eeuwen, dat het ook wel eens zou kunnen zijn, dat God niet bestaat. Het duurt op deze manier nog eeuwen voordat de belijders van het geloof van de haat en aggressie ook tot die overtuiging gaan komen. Overigens, veruit de meeste slachtoffers van Moslimaanslagen zijn andere Moslims. I rest my case.

 38. Bebke

  De media durft niet te reageren, anders moeten ze ook beveiligd worden.
  De regering heeft ons verkwanseld voor olie.

  Lees. De resolutie van Straatsburg de. 7 en 8 Juli 1975.

 39. Dikkiedik

  ik zie anders steeds meer hoofddoekjes op tv, zappen dus.

 40. Juul

  Al sinds het ontstaan van de islam is het aantal slachtoffers meer dan alle andere grootste genocide plegers bij elkaar opgeteld: nazisme + communisme + christendom.

  Moslims moorden, verkrachten, plegen incest, stelen, liegen, maken tot slaaf, met uiteindelijk tot doel de genocide van ALLE niet-moslims. Die toestand noemen zij vrede en elke moslim is verplicht jihad (strijd, al dan niet met geweld) te voeren tot dit is bereikt.

  Als moslim zeggen dat de islam de religie van de vrede is, dan bedoelen zij die toestand nadat ALLE niet-moslims gedwongen zijn bekeerd of vermoord.

  Het is tijd voor vrede. Het is tijd voor Die Endlösung der Muslimfrage.

  Er zal pas vrede met moslims zijn bereikt als er geen moslim meer zijn!

 41. Jan

  Nou is het algemeen bekend dat allah een hondelul is en moslims het smegma van die hondelul, dus kan het goed zijn dat uit medelijden minder hard wordt geoordeeld.
  Maar het blijft een feit dat allah een hondelul is en moslims het smegma van die hondelul.

 42. Frank

  Gogelen met woorden en de boel verdraaien,iedereen zand in de ogen strooien om het eigen doel te verwezelijken,daar zijn de meeste reageerders op uit.Een strak wetenschappelijke benadering,dat is wat iedereen nodig heeft om alles in perspektief te zien !

 43. Frank

  @ Jan…Grappig…provocerend….in de ogen van I S moslims zwaar beledigend.
  Laat ze maar reageren !

 44. John

  Toevallig een goed artikel gelezen wat meer opheldering geeft over dit trieste fenomeen.

  https://tpo.nl/2019/04/29/de-onheilige-alliantie-tussen-links-en-islam-is-geen-raadsel/

  (Let wel, TPO heeft nu een betaalmuur)

 45. Theo Treffers

  Het zou eerlijk zijn als de pers eens laat zien wat er in moslimlanden gebeurd, kerken worden in brand gestoken voorgangers vermoord, 245 miljoen Christenen worden vervolgd. Maar de de moslims zij zielig. Het is een omgekeerde wereld.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.