Netflix-series kunnen nu ook Televizier-Ring winnen

Geplaatst op ma 18 nov 2019 om 13:40

Het Televizier-gala zet de poorten wagenwijd open voor het in Hilversum zo gevreesde Netflix. Series van de videogigant maken voortaan ook kans op een Gouden Televizier-Ring. Dat heeft de organisatie vanochtend laten weten. VOD hoort er nu ook bij, aldus de organisatie. “Netflix, Videoland, NPO Start en Kijk zijn niet meer weg te denken uit het leven van veel kijkers. Bingewatchen is een begrip geworden en sommige fans verlaten nog maar nauwelijks hun favoriete video-app“, klinkt het.

Nu ook de eerste Nederlandse series en programma’s opduiken die alleen op VOD-diensten te zien zijn, en dus niet meer op de reguliere tv, is het volgens de organisatie ‘de hoogste tijd’ om de Gouden Televizier-Ring verkiezing aan te passen.

Er zijn wel een aantal regels waar VOD-series aan moeten voldoen. “Ten eerste moet het gaan om programma’s en series van Nederlandse makelij die beschikbaar zijn op de in heel Nederland toegankelijke VOD-platforms, zoals hierboven genoemd. Er kan sprake zijn van coproducties met het buitenland, als de gesproken taal maar voor minimaal de helft Nederlands is (of Fries).

Reguliere tv-programma’s moeten minstens 475.000 kijkers trekken voor ze mee mogen dingen naar Gouden Televizier-Ring, maar dat is niet meetbaar bij VOD-producties. “De VOD-diensten publiceren zelf geen kijkcijfers, vandaar dat de redactie van Televizier een belangrijke rol krijgt in de preselectie. Op basis van kwaliteit en populariteit kiest de jury welke VOD-titels wel en welke niet meedoen in de kwalificatieronde voor de gouden Televizier-Ring.”

Netflix zou vooralsnog maar met één serie genomineerd kunnen worden: de Nederlands-Vlaamse co-productie Undercover. In 2020 komt de eerste volledig Nederlandse original Ares online, een horrorserie.

Videoland, het roemruchte platform waar alle kijkcijferflops van RTL enorme successen schijnen te zijn, maakt in de eerste nominatieronde kans met twee series: Love Island Nederland en Meisje van Plezier 2.

Foto: Netflix
11 Reacties op “Netflix-series kunnen nu ook Televizier-Ring winnen”


 1. Bart

  Alleen niemand noemt het bingewatchen. Hoe graag ze bij de televisie ook willen.
  Jammer dat ze er alweer niet voor hebben gekozen om een aparte prijs voor series te maken. Lopen weer op achter de groeten aan bij de NPO.

 2. Bart

  Ik bedoelde, Lopen weer achter de feiten aan

 3. Mark

  Love Island gaat er natuurlijk met de ring vandoor volgend jaar. Half Tókkie-NL gaat er op stemmen…

 4. 123

  Misschien als extra eis: de programma’s moeten binnen afzienbare tijd (nog te bepalen) óók te zien zijn op de regulier tv.

 5. KoalaNL

  Netflix heeft ook heel veel erg slechte series. Bij mij ligt hij alweer buiten. Heel veel betekent meestal niet veel goeds.

 6. Ron

  Undercover is zeker Televizier Ring-waardig.

 7. Perspiet

  Afgelopen zondag was de uitzending van de Intocht van Sinterklaas in Oisterwijk op de tv-zender LOVO. Zoals elk jaar weer met Zwarte Pieten, zoals ze altijd in de traditie bedoeld zijn. Én met de ongecensureerde traditionele Sinterklaas-liedjes.

  https://www.youtube.com/watch?v=TqaNWjsuzME

  Rond 5 december volgt de uitzending van de voorstelling in theater Tiliander

  Blijft misschien toch wel de meest professionele Sinterklaas-productie van alle lokale tv-zenders. Televizier-Ring waard! :)

 8. Erik

  Undercover was met afstand beste Nederlandse /Vlaamse serie.

 9. FlyingLotus

  Alsof Netflix zit te wachten op een mickey mouse prijs. Van een 20 jaar geleden overleden omroep.

  Gemiddelde leeftijd van de televizier-ring-kijker is 131.

 10. Sender

  Dan kunnen de traditionele publieken voor een groot deel inpakken de komende jaren.
  Het budget van zo’n serie is veel groter en daarbij trekt Netflix veelal grotere en kwalitatief sterkere crew en cast aan.
  Bijkomend voordeel is dat het tuttige imago van de uitreiking misschien eindelijk tot het verleden behoort. Televizier gala 2.0.

 11. Joop55

  Ze hebben hun ogenkleppen afgedaan, en terecht, het is an sich al triest dat een gewone ondernemersfamilie uit de bollenstreek de prijs overhandigd kreeg bij gebrek aan beter.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.