Netflix-series kunnen nu ook Televizier-Ring winnen

Het Televizier-gala zet de poorten wagenwijd open voor het in Hilversum zo gevreesde Netflix. Series van de videogigant maken voortaan ook kans op een Gouden Televizier-Ring. Dat heeft de organisatie vanochtend laten weten. VOD hoort er nu ook bij, aldus de organisatie. “Netflix, Videoland, NPO Start en Kijk zijn niet meer weg te denken uit het leven van veel kijkers. Bingewatchen is een begrip geworden en sommige fans verlaten nog maar nauwelijks hun favoriete video-app“, klinkt het.

Nu ook de eerste Nederlandse series en programma’s opduiken die alleen op VOD-diensten te zien zijn, en dus niet meer op de reguliere tv, is het volgens de organisatie ‘de hoogste tijd’ om de Gouden Televizier-Ring verkiezing aan te passen.

Er zijn wel een aantal regels waar VOD-series aan moeten voldoen. “Ten eerste moet het gaan om programma’s en series van Nederlandse makelij die beschikbaar zijn op de in heel Nederland toegankelijke VOD-platforms, zoals hierboven genoemd. Er kan sprake zijn van coproducties met het buitenland, als de gesproken taal maar voor minimaal de helft Nederlands is (of Fries).

Reguliere tv-programma’s moeten minstens 475.000 kijkers trekken voor ze mee mogen dingen naar Gouden Televizier-Ring, maar dat is niet meetbaar bij VOD-producties. “De VOD-diensten publiceren zelf geen kijkcijfers, vandaar dat de redactie van Televizier een belangrijke rol krijgt in de preselectie. Op basis van kwaliteit en populariteit kiest de jury welke VOD-titels wel en welke niet meedoen in de kwalificatieronde voor de gouden Televizier-Ring.”

Netflix zou vooralsnog maar met één serie genomineerd kunnen worden: de Nederlands-Vlaamse co-productie Undercover. In 2020 komt de eerste volledig Nederlandse original Ares online, een horrorserie.

Videoland, het roemruchte platform waar alle kijkcijferflops van RTL enorme successen schijnen te zijn, maakt in de eerste nominatieronde kans met twee series: Love Island Nederland en Meisje van Plezier 2.

Foto: Netflix

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen