Cornald Maas zwaar teleurgesteld in Jamai Loman

Cornald Maas vindt het heel erg jammer dat Jamai Loman er bewust voor heeft gekozen om de woorden ‘hem’ en ‘hij’ niet te bezigen in de liefdesliedjes op zijn nieuwe album. Dat zegt de presentator op Twitter. Maas en Loman zijn allebei hij’s die op hij’s vallen en hoewel dat algemeen bekend is, vond de zanger het toch een stap te ver gaan om over mannen te zingen op zijn album. “Ik heb over dit onderwerp veel gediscussieerd met mijn schrijfpartner“, zegt de zanger dit weekend in het AD.

Schrijfpartner Matthijs de Ronden vond dat Loman ‘hij’ moest schrijven. “‘Dat maakt het pas echt persoonlijk’, zei hij. Daar had hij gelijk in, natuurlijk. En mij leek het voor de homo-emancipatie ook heus wel belangrijk, maar ik durfde het uiteindelijk niet aan.” Dan zuchtend: “Misschien had ik het toch moeten doen. Ik weet het gewoon niet.”

Waar hij bang voor was? “De reacties van luisteraars, vooral de grote groep conservatievere oudere luisteraars. Zij zitten daar misschien niet op te wachten, nemen er aanstoot aan. Het blijft een dilemma voor homoseksuele artiesten.

Dan: “Ik hoef geen homo van beroep te zijn, hè. Ik ben juist bewust geen boegbeeld voor de homobeweging geworden.

Loman wordt bij homogerelateerd geweld altijd gebeld voor een reactie, zegt hij verbaasd in de krant. “Ik wil er niet voor op de barricades klimmen.

Maar wat vindt Maas ervan? Hij vindt het niet goed. “Juist die ‘grote groep conservatieve oudere luisteraars’ zou je moeten meenemen in je verhaal. Ook uit respect voor degenen die ooit -in lastiger tijden- het pad plaveiden. En omdat vooroordelen anders opnieuw leven worden ingeblazen Jamai Loman.

Loman tegen Maas: “Dat is absoluut waar, ik heb ook gezegd in het interview dat ik het misschien achteraf beter wel had moeten doen. Maar wilde ook niemand uitsluiten. We zeggen ook geen ‘dames en heren’ meer in de trein.”

Waarom MOET ik kleur bekennen? Ik leef samen met een man, mijn coming out stond op iedere voorpagina. Wat meer zou ik moeten doen dan gewoon mezelf te zijn? Ik beken al 15 jaar lang kleur alleen schreeuw ik niet…

Het AD-interview met Jamai Loman kunt u lezen via Blendle.

Foto: Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen