Cornald Maas zwaar teleurgesteld in Jamai Loman

Geplaatst op zo 18 mrt 2018 om 13:00

Cornald Maas vindt het heel erg jammer dat Jamai Loman er bewust voor heeft gekozen om de woorden ‘hem’ en ‘hij’ niet te bezigen in de liefdesliedjes op zijn nieuwe album. Dat zegt de presentator op Twitter. Maas en Loman zijn allebei hij’s die op hij’s vallen en hoewel dat algemeen bekend is, vond de zanger het toch een stap te ver gaan om over mannen te zingen op zijn album. “Ik heb over dit onderwerp veel gediscussieerd met mijn schrijfpartner“, zegt de zanger dit weekend in het AD.

Schrijfpartner Matthijs de Ronden vond dat Loman ‘hij’ moest schrijven. “‘Dat maakt het pas echt persoonlijk’, zei hij. Daar had hij gelijk in, natuurlijk. En mij leek het voor de homo-emancipatie ook heus wel belangrijk, maar ik durfde het uiteindelijk niet aan.” Dan zuchtend: “Misschien had ik het toch moeten doen. Ik weet het gewoon niet.”

Waar hij bang voor was? “De reacties van luisteraars, vooral de grote groep conservatievere oudere luisteraars. Zij zitten daar misschien niet op te wachten, nemen er aanstoot aan. Het blijft een dilemma voor homoseksuele artiesten.

Dan: “Ik hoef geen homo van beroep te zijn, hè. Ik ben juist bewust geen boegbeeld voor de homobeweging geworden.

Loman wordt bij homogerelateerd geweld altijd gebeld voor een reactie, zegt hij verbaasd in de krant. “Ik wil er niet voor op de barricades klimmen.

Maar wat vindt Maas ervan? Hij vindt het niet goed. “Juist die ‘grote groep conservatieve oudere luisteraars’ zou je moeten meenemen in je verhaal. Ook uit respect voor degenen die ooit -in lastiger tijden- het pad plaveiden. En omdat vooroordelen anders opnieuw leven worden ingeblazen Jamai Loman.

Loman tegen Maas: “Dat is absoluut waar, ik heb ook gezegd in het interview dat ik het misschien achteraf beter wel had moeten doen. Maar wilde ook niemand uitsluiten. We zeggen ook geen ‘dames en heren’ meer in de trein.”

Waarom MOET ik kleur bekennen? Ik leef samen met een man, mijn coming out stond op iedere voorpagina. Wat meer zou ik moeten doen dan gewoon mezelf te zijn? Ik beken al 15 jaar lang kleur alleen schreeuw ik niet…

Het AD-interview met Jamai Loman kunt u lezen via Blendle.

Foto: Avrotros
29 Reacties op “Cornald Maas zwaar teleurgesteld in Jamai Loman”


 1. Peter

  Gejank om niet. En doorrrrr

 2. Peter

  Gejank om niets. En doorrrrr.

 3. Dries Rioolvink

  Cornald luistert iedere ochtend naar de monsterhit van Corry K: He Nol haal je vinger uit mijn hol.

 4. piet

  De grote oren zijn er groot genoeg voor Dries.

 5. Rick

  Loman heeft dit gedaan uit commerciële redenen en zichzelf daarmee verloochend. Geen man met ballen en een prutsplaat.

 6. Jamai

  Ik heb ook tegen Cornald gezegd dat hij wel eens wat meer voor de homo-emancipatie op zou mogen komen maar dat is lekker uit het interview gelaten. En kom op mensen: iedereen weet dat ik op mannen val dus mag ik zingen wat ik wil. Het is niet gezegd dat ieder liedje van m’n cd ook echt over mij gaat hè…

 7. B

  Puur commercieel belang, alsof mensen dan eerder zijn muziek gaan kopen…

 8. Peter emmeloord

  Als je goed spoelt, heb je geen poep op je mast! Nou en dat beetje wat een keer mee komt ach Dat spoel je er zo weer af!

 9. Diderick

  Waar zijn die diepere lagen nu dan? Geen wonder dat hij alleen wordt uitgenodigd als het over Idols gaat. Het komt er gewoon op neer dat Jamai het alleen maar om de centen doet. Of een nummer gewoon goed is, doet het er bij hem totaal niet toe. Verder dan het RTL Idols niveau zal hij nooit komen, omdat er verder niks bij hem inzit.

 10. Viking

  Het meervoud van “hij” is “hijen”. Als het meervoud zou worden gevormd door toevoeging van “-s”, dan zou het meervoud nog altijd “hijs” zijn, zonder apostrof. Twee koeien van fouten in zo’n kort woordje. Ze hebben er talent voor bij MC.

 11. Woodstock

  War erg dat sommige mensen denken dat er altijd po ep in de hol zit, hahaha. Nooit opgelet op school en dan wel onzinnige uitspraken doen. LBO niveau. Sneu.

 12. tammer

  Heel verstandig ! Nederlands meest succesvolle popartiest ooit, Ronnie Flex, gebruikt toch ook geen HIJ en HEM?

 13. Loop

  In songteksten wordt toch ook niet gerept over dikke mensen. Hij zal toch ook niet zingen dat hij aan zijn lovehandles wordt beet gepakt. Hij zingt toch ook niet” Toen greep je me bij mijn tietjes.” Hij moet wel over zijn seksuele voorkeur zingen, maar niet zijn lichaam. Hypocriet.

 14. Elvis

  Zanik toch eens op man, jullie gays zeuren altijd over acceptatie, maar zetten jullie zelf altijd voor paal…

 15. Bart

  Loman wordt bij homogerelateerd geweld altijd gebeld voor een reactie, zegt hij verbaasd in de krant. “Ik wil er niet voor op de barricades klimmen.”

  Dat wil hij niet maar het wel extra uitvergroten als hij in programma’s opdraaft. Probeer je nou eens te gedragen als Jamai die voor hij er voor uit kwam op mannen te vallen i.p.v. te doen zoals jij vindt dat een homo doet.

  In de trein zeggen we ook geen dames en heren meer. Wat belachelijk is. Van iedereen is juist wel een dame of heer, jongen of meisje en man of vrouw. Hoe je het noemen wilt. Maar de etiketjes homo, lesbo of nog erger LHBTI gemeenschap blijven we maar hanteren. Jamai begin eens met het niet zeggen dat je homo bent (en doe ook niet als een homo maar als Jamai) maar na buiten toe uit te leggen dat je een man bent die een relatie heeft met een andere man of op mannen valt.

  Je bent mens. In geval man/vrouw en je valt op andere mannen/vrouwen
  Verder niet meer dan dat. Daar is geen enkel ander etiketje voor nodig. Als men echt die acceptatie wil dan moet dit het uitgangspunt zijn. Niet allerlei afkortingen, aparte clubjes, protocollen, een eigen vlag en allemaal geen gaypride achtige toestanden. Dit verhaal zouden Jamai (en andere bn’rs) eens naar buiten moeten uitdragen.

 16. Norvo

  “Hij’s die op hij’s vallen”? Really, MC? Maak er dan meteen “hemmen die niet haren” van.

 17. Rodrigo

  sorry Tammer, maar Ronnie Flex de meest succesvolle popartiest ooit in Nederland, laat me niet lachen,

  Er is maar 1 meest Nederlandstalige popartiest, en als je kijkt naar zijn chartresults, mag Flex nog niet eens de voeten likken van MARCO BORSATO

  Ik vind beiden overigens verschrikkelijk

 18. Noëlla

  vooral de grote groep conservatievere oudere luisteraars. Zij zitten daar misschien niet op te wachten, nemen er aanstoot aan…Ik betwijfel of er uberhaupt een grote groep mensen naar zijn muziek gaat luisteren.

 19. Barbara

  Jamai zingt gewoon een liedje.
  Moet Arthur Japin zich literair ook beperken tot het schrijven van verhalen die passen bij zijn geaardheid?
  Moet Ellie Lust zich inzetten voor gender neutrale toiletten op het politiebureau?
  Moreel kompas en songfestival expert Cornald denkt alles beter te weten.

 20. Bert

  Hij had ook twee versies kunnen uitbrengen, één met ‘hij’ in de teksten en één met ‘zij’ in de teksten. Sticker op de buitenkant met ‘homo uitvoering’ of met ‘hetero uitvoering’ erop en je bent een trendsetter geworden waarover gepraat zou worden.

 21. Bart

  @Barbera Ellie Lust zet zich wel in maar op een verkeerde manier. Dekant van gender neutrale toiletten en overal een etiketje opplakken (LHBTGI) moeten we juist niet op.

 22. Floddero Flunk

  Uh oh Jamai, paniek! Teleurgesteld zijn is erger dan boos zijn! :D

 23. Mevrouw van ter Vis

  Ik wil graag weten of Jamai de Duitse voorzetsels nog kan opdreunen? In de klas was hij altijd één van de domsten. Zoals hij er ook uitziet. Zou nou iemand zo dementerende zijn om een album van deze kwalachtige aan te schaffen? Sorry hoor …..

 24. Rick

  De meerderheid is heteroseksueel. Ik begrijp de ergernis van die man niet.

 25. Loop

  Wie draait hem in de vlaai van Jamai?

 26. Simon_W

  Laat hem doen waar hij zich het prettigst bij voelt.

 27. Mevrouw van ter Vis

  Jamai vind ik zo vreselijk eng.

 28. Stefan

  Jamai heeft volledig gelijk. Hij is aan niemand (artistieke) verantwoording schuldig over zijn songteksten of woordkeuze. Wat mensen als Cornald Maas doen, is juist bijzonder kwalijk: Jamai wordt in een bepaald hokje geduwd.

  Jamai moet gewoon artiest kunnen zijn, zonder dat het steeds over zijn geaardheid gaat. De obsessie van Cornald Maas en anderen met de geaardheid van Jamai is hun probleem.

 29. Nick

  Kan cornald maas niet met zn eigen zaken bemoeien ipv met Jamai, wat een idioot

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.