RTL Nieuws plaatst reclames als gewone artikelen

RTL Nieuws plaatst op zijn website gesponsorde artikelen zonder dat duidelijk te maken. Dat heeft Adformatie ontdekt, schrijft het mediavakblad op zijn website. Adformatie trok maandag bijvoorbeeld het artikel ‘Zo houd je het flex als zzp’er’ aan, waarin wordt uitgelegd dat ZZP’ers met een bepaalde regeling een belastingvoordeel van zo’n 1400 euro per jaar kunnen hebben. “Fijn dat de redactie van RTL Nieuws dat heeft uitgezocht, zou je zeggen, maar dat is niet het geval.”

In werkelijkheid is er betaald door ZZP Pensioen, aldus Adformatie. “Het ZZP-stuk – dat ook als eerste opduikt als we bij RTL Nieuws de zoekterm ZZP invoeren – is niet het enige betaalde stuk dat niet als zodanig herkenbaar is.”

Adformatie heeft ook de artikelen ‘Robeco blikt terug op een bewogen jaar’ en ‘Grafiek van de week: we hebben een nieuw beursrecord!’ gespot. Dit zijn tevens advertenties die zijn gepubliceerd als normale artikelen. “Nergens is een verwijzing bij de stukken opgenomen dat het gesponsorde content betreft.”

Adformatie wijst erop dat juist RTL Nieuws onlangs nog een artikel publiceerde over dat 82 procent van de scholieren nepnieuws niet herkent. “We vermoeden dat het percentage bij RTL Nieuws zelf wat hoger is.

Het vakblad vroeg RTL Nieuws om een reactie. Daarop heeft de nieuwsrubriek van RTL 4 direct gele balkjes met ‘sponsored content’ bij de artikelen gezet. “We hadden niet eens door dat ze zo op onze site stonden.”

RTL Nieuws gaat naar eigen zeggen alle stappen en procedures bij sponsored content nakijken.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Heeft Matthijs van Nieuwkerk de piek van zijn carrière al bereikt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen