RTL Nieuws plaatst reclames als gewone artikelen

Geplaatst op Tue 13 Dec 2016 om 9:33

RTL Nieuws plaatst op zijn website gesponsorde artikelen zonder dat duidelijk te maken. Dat heeft Adformatie ontdekt, schrijft het mediavakblad op zijn website. Adformatie trok maandag bijvoorbeeld het artikel ‘Zo houd je het flex als zzp’er’ aan, waarin wordt uitgelegd dat ZZP’ers met een bepaalde regeling een belastingvoordeel van zo’n 1400 euro per jaar kunnen hebben. “Fijn dat de redactie van RTL Nieuws dat heeft uitgezocht, zou je zeggen, maar dat is niet het geval.”

In werkelijkheid is er betaald door ZZP Pensioen, aldus Adformatie. “Het ZZP-stuk – dat ook als eerste opduikt als we bij RTL Nieuws de zoekterm ZZP invoeren – is niet het enige betaalde stuk dat niet als zodanig herkenbaar is.”

Adformatie heeft ook de artikelen ‘Robeco blikt terug op een bewogen jaar’ en ‘Grafiek van de week: we hebben een nieuw beursrecord!’ gespot. Dit zijn tevens advertenties die zijn gepubliceerd als normale artikelen. “Nergens is een verwijzing bij de stukken opgenomen dat het gesponsorde content betreft.”

Adformatie wijst erop dat juist RTL Nieuws onlangs nog een artikel publiceerde over dat 82 procent van de scholieren nepnieuws niet herkent. “We vermoeden dat het percentage bij RTL Nieuws zelf wat hoger is.

Het vakblad vroeg RTL Nieuws om een reactie. Daarop heeft de nieuwsrubriek van RTL 4 direct gele balkjes met ‘sponsored content’ bij de artikelen gezet. “We hadden niet eens door dat ze zo op onze site stonden.”

RTL Nieuws gaat naar eigen zeggen alle stappen en procedures bij sponsored content nakijken.

Foto: RTL
10 Reacties op “RTL Nieuws plaatst reclames als gewone artikelen”


 1. yadi

  Commerciële TV en onafhankelijke berichtgeving; dat gaat niet samen.

 2. Jan

  Dit is waarom het goed is dat er veel publiek geld naar de NOS gaat.

 3. Ik

  Dit doet MC ook!!!
  als je een artikel leest lees je in zelfde opmaak de reclame midden in dat artikel..

  pot.. ketel

 4. Johan

  @ Ik. Daar staat ‘sponsored’ boven. Dat doen alle sites. Als je het er niet bij zet is het kwalijk en al helemaal bij een groot medium als RTL-nieuws.

 5. Woodstock

  @Ik: Je kunt een mediasite niet vergelijken met een nieuws-site. Daarnaast wordt hier duidelijk aangegeven dat het een advertentie, of sponsored item is.

 6. Anonymous

  Kijk om wat voor nieuwsberichten het gaat… wie geeft om dit?

 7. Jaap

  @Ik

  Zelf niet kunnen lezen en dan een ander de schuld geven?

 8. west

  Gaan nu pas de ogen open?,het is al jaren aan de gang, elk programma moet worden betaald of deels uit sponsoring , het is me jaren geleden al opgevallen dat er bij RTL vreemde praktijken plaatsvinden ook bij het nieuws! maar iedereen heeft oogkleppen voor !Als het nieuws voor 100 % betaald moest worden door RTL
  dan was het allang van de buis !Zou me niets verbazen dat mulitnationals minuten inkopen bij RTL NIEUWS om zo sluik reclame ,of te positief nieuws te brengen
  Com tv doen alles voor geld!

 9. Rick

  @west is be-jaarde NPO1 fanboy

 10. west

  Nee…. verkeerd geantwoord , gaat u door naar de volgende vraag?
  zal ik hem maar stellen voor mezelf, ….waar kijkt west naar? …….. ik ben een rtl sbs npo bbc brt zdf eredivisie tv monde discovery kijker en alles wat de moeite waard is om naar te kijken, Zenders zeggen me niets , zijn de programma`s die het hem doen Wat maakt mij het uit of the voice op NED 1 2 3 RTL 4, 5, 6 7, 8 of bij de zenders van SBS zit Als je en pak koffie van D.E. nodig hebt, maakt het toch ook niets uit of je het nu bij de Jumbo of AH haalt of gaat men 15 km van huis om bij PLUS een pak te halenL omdat je niet bij de ouwe lullen winkels waar veel bejaarden winkelen wil komen !
  nou dan ben je echt gestoord!
  nee ik kom overal en kijkk naar alle tv zenders!
  dus dat gezeik hebben we dan achter de rug. Begrepen!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.