VVD wil regionieuws na Achtuurjournaal op NPO 1

Geplaatst op ma 28 nov 2016 om 15:30

De VVD wil dat NPO 1 elke dag direct na het Achtuurjournaal tien minuten lang ruimte geeft aan de regionale omroepen. De primetimeprogrammering zou daardoor met tien minuten opschuiven. Dat heeft mediawoordvoerder Ton Elias van de VVD vandaan gezegd in het debat over de mediabegroting van 2017. Elias vindt dat regionieuws niet genoeg ruimte krijgt op NPO 1. “Veel mensen zijn geïnteresseerd in regionaal nieuws, maar de toegankelijkheid kan omhoog”, zo laat hij weten.

Hij wil daar verandering in brengen. “Om hier aan tegemoet te komen stel ik voor om op werkdagen na het achtuurjournaal, een van de best bekeken dagelijkse programma’s, een regiojournaal van een minuut of tien uit te zenden.”

Het is volgens Elias gemakkelijk te realiseren. “De techniek is er. Automatisch krijg je die tien minuten je eigen regionale omroep op NPO 1. In Maastricht begint om tien voor half negen L1 en in Leeuwarden Omroep Friesland.

Elias stelt dat het een bewezen succes is. “De BBC doet dit al jaren, en met veel succes. Het kan op 1 januari 2018 ingaan.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media), ook van de VVD, is terughoudend. De regiovensters zijn niet zomaar te regelen en kosten bovendien geld, heeft hij laten weten.

Foto: NOS
33 Reacties op “VVD wil regionieuws na Achtuurjournaal op NPO 1”


 1. Dikke Piet

  ROT OP MET JE REGIONIEUWS! Alsof het al niet ergerlijk genoeg is dat dat wordt uitgezonden op een landelijke zender. Als ik wil weten wat er in Kцttekrabberveen gebeurt, kijk ik wel naar SBS.

 2. Andreas

  Iets voor de bevolking wat geld kost? Nou zeg, dat komt zelden voor hahahahaha

 3. Bartolomeus

  Er zijn regiozenders genoeg; ophouden met die waanzin.

 4. Daniel

  Ton Elias gaat denk ik aan de slag voor regionalen als hij straks niet meer welkom is op de lijst van de VVD.

 5. Pe dante lul

  Ton Ellias het Michelinmannetje van die volgevreten VVD’ers, zeik niet zo gek, voorlopig met alles meegestemd om Nederland helemaal naar de klote te helpen. Ga je volvreten van je wachtgeld misselijke inhalige liberaal.

 6. B. Driel

  Zijn de regionale omroepen hier niet speciaal voor uitgevonden? Wellicht weet Ton Elias dit (nog) niet.

 7. Anoniem

  NEEEEEEE. Die flutzender L1 die we hier in Limburg hebben kan nu nog
  niet eens een fatsoenlijk nieuwsprogramma maken.
  Ik heb die zender dan ook uit mijn voorkeurspakket gegooid.
  Moet er niet aan denken dat ik die zooi ook nog op NPO 1 zie.

 8. TV-GIDS

  Overheidsbemoenis met PO. Liberaal hoor VVD

 9. b

  Ton Elias de gepasseerde VVD parlementarier heeft een idee en rolt het zo de tweede kamer door . Dacht toch echt dat we daar de regionale omroepen voor hadden maar ik kan mij vergissen.

 10. Marcel

  Totaal onhaalbaar plan en gaat er ook niet komen. Het is sowieso achterhaal, regionieuws nemen mensen via andere bronnen wel tot zich.

 11. Thijs P

  Als mensen zo graag regionieuws willen zien, kijken ze toch naar de regionale nieuwszender? Ik snap dit plan niet zo goed…

 12. Sven

  Dit gaat zo niet werken.

 13. Otto Groeneveld

  Kan die dikke liberale trol niet oprotten en lekker van zijn wachtgeld gaan profiteren als een echte liberaal.

 14. Mediaprak

  Afscheids kado van Elias? Ik zou zeggen til dit idee over de verkiezingen heen

 15. jan

  Wel ff lezen he jongens: “Automatisch krijg je die tien minuten je eigen regionale omroep op NPO 1.” Op BBC werkt dat systeem inderdaad erg fijn. Het is ook fijn voor de kijkersgroep van NPO1: wat ouder.

  Vraag mij alleen wel af: zijn hiermee de commerciële zenders niet in het voordeel? Dan starten de prime time programma’s van PO 10 minuten later dan de meeste commerciële programma’s. Heeft iemand daar hier verstand van? Wat zijn de effecten?

 16. Karel

  Sneaky Elias.
  10 minuutjes regionieuws op de publieke zender, met de achterliggende bedoeling de regiozenders op te doeken.

 17. Gonzo

  Elias reist met een vrachtvliegtuig

 18. echtwaar

  Die VVD, en vooral die onfatsoenlijk vette Elias, kan de BOOM in. Kunnen ze de blaadjes, of nu de kale takken, gaan vervelen.

 19. esther

  Misschien zien de elite dan wel eens hoe het is in de regio.

 20. Anoniem

  Slecht idee

 21. Rik

  Wat een niet innovatie totale piet praat. Regionieuws kan prima online. Daarnaast heeft de BBC een kwaliteitsstandaard en komt dat regionale nieuws vanaf een regionale redactie.

 22. LD

  Regio-Nieuws… bahbah! In zo’n kleine vlek op de kaart als NL zeker! Doe thuis je regionieuws tussen de schuifdeuren met Katja meneer Dekker en val mij er niet mee lastig!

 23. Sjaak

  De eerste keer in een heeel lange tijd dat ik het volledig met Elias eens ben.

 24. Laura Vamp Fatale

  Hoorde dat de roltrap in de 2e kamer verleden week spontaan stopte toen Elias er op stapte.
  En dat er overwogen wordt om de man wegenbelasting te laten betalen.
  Ook sloeg de schaal van Richter op 5,3 toen hij een keer stampvoete van kwaadheid.
  Tja……

 25. Bertje

  Een paar keer per dag een regiovenster lijkt mij een goed idee. Maar dan wel de aparte kanalen van de regionale omroepen opheffen. Buiten de tijden van de regionale vensters kunnen geïnteresseerden wel via de websites van de regionale zenders of via NPO Gemist on demand naar de programma’s van de RPO kijken. Lineaire kanalen die steeds herhalingen uitzenden is niet meer van deze tijd.

 26. aammehoela

  Deze volgevreten vetzak moet ook weer wat roepen. Elke dag is het regionieuws te zien op de regionale zender. Ik hoef het nieuws niet te zien wat er in Zeeland afspeelt. Daar hebben we SBS en de regionale zenders voor. Maar deze volgevreten vetzak, liefhebber van 3×8 minuten reclame met 5 minuten voetbal er tussen komt gelukkig niet meer voor op de kieslijst. Het eerste positieve nieuws voor 2017.

 27. BBcee

  Ga weg Elias. Oh ja, dat doe je al over 4 maanden.
  Neem aub Sandertje D.met je mee.
  Als je het helemaal goed wilt doen, ook Halbe Z.

 28. Ikke

  Kan beter als onderdeel in EEN Vandaag

 29. Anoniem

  Dat willen ze toch niet want dan zapt iedereen weg en is het bye bye lead in voor prime time.

 30. Gerard

  ik vind het een topidee van Ton Elias, na het 8 uur journaal elke dag 10 minuten een andere regiozender. Waarom? Omdat de regiozenders dan ook meer kunnen en mogen.Ze zitten nu altijd aan te hikken tegen het ‘echte’ journaal maar dan heb je ook primetimetijd voor dergelijk nieuws. Gewoon een leuk blok van 10 minuten. Ik ben voor en ik denk dat het ook voor de regiozenders een opsteker is! Daarmee speel je als NPO ook in op de wens van de rtl of sbs kijker.

 31. Jawie

  Het regionale nieuws komt toch al in het journaal Als het Belangrijk geacht wordt?
  Dat een dikbetaalde vvd-pad zo een idee oppert heeft een angel. Voor de niet-sportvissers (niet-dierenbeulen) onder ons, dat is een gemeen haakje dat je hapt terwijl je denkt iets anders te krijgen. Politiek, mensen.
  Regionale omroepen moeten opgedoekt van sommigen, omdat er te weinig kijken.. Maar niet omdat het gepeupel nog verder van hun regionale politiek af gaat staan, zodat bijvoorbeeld TTIP er nog makkelijker doorgedrukt kan worden. En dat is al zo makkelijk met jarenlang pulp nieuws over ene sylvana en haar tegenstanders met schuim op de bek naast negerschminkresten.
  (Ja ik ben tegen zwarte slavenpieten met mooie pluimen en een ondergeschikte rol in het spel.)

 32. HArrY

  Jawie, slavenpieten hebben nooit bestaan. In jouw hoofd en dan van Sylvana wel, maar ik heb het over de realiteit.

 33. Jawie

  Ach, ik ben toch al tegen het sinterklaassche, liegen tegen je kinderen met beloftes van mooie kadootjes. Dwazen met een nihil besef van wat een kind nou eigenlijk nodig nodig heeft – betrouwbare ouders met stabiele argumenten, of sprookjes en leugens vol symboliek over vervlogen tijden vol VOC-mentaliteit.
  Jouw keus, liegen tegen je kids voor een fake smile op een paar foto’s, of gewoon regelmatig een leuke dag besteden aan je kind zonder poespas, maar met wat echt gevoel. Dat van zwarte piet is puur symbolisch omdat het perfect past in het plaatje, van neo-kolonialisten die aan verdeel-en-heers blijven doen. Jammer dat veel volk liever in sprookjes blijft geloven, ook al is hen rond hun 7e verteld dat volwassenen onbetrouwbaar zijn. Geef je kind gewoon op bijvoorbeeld 3 juli een kadootje omdat het zo lief is geweest.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.