Matthijs van Nieuwkerk ziet een roestbruine koe

Foto: RVD‘Een interview met Matthijs van Nieuwkerk in 14 sms’jes en 45 e-mails’, kopte de online kiosk Blendle afgelopen weekend in zijn krantenoverzicht. Het leverde Volkskrant Magazine een hoop clicks op, maar de lezers bleven in verbijstering achter. Dat Van Nieuwkerk graag wat ongewoon overkomt is geen geheim, maar dit interview slaat alles. De eerste zin zette de toon voor de rest van het interview: “De beste presentator van Nederland kijkt naar buiten en ziet een roestbruine koe.

De rest van het interview was even vaag, aldus de bekende tv-maker Jelle Brandt Corstius. “Ben ik de enige die het interview volstrekt onbegrijpelijk vind? Of is het kunst?“, twittert hij.

Corstius vindt vele medestanders. “Het leek een inleiding op iets groots. En toen hield het op“, zegt actrice Anniek Pheifer.

En collega Georgina Verbaan: “Begreep er ook geen snars van.

Columnist Martin Koolhoven vindt het stuk ‘waardeloos omschreven’ en drijft de spot met de manier waarop Van Nieuwkerk zichzelf omschrijft, namelijk als ‘een mozaïek van neurosen’. “Daar heeft ie rustig over nagedacht voor hij het mailde.

Komediant Klaas van der Eerden kon er met zijn pet niet bij. “Nee ik snapte er ook niks van…”, twittert hij.

Omslachtig

Het interview met Van Nieuwkerk vond op zo’n omslachtige manier plaats (via sms en mail), omdat de VARA-ster geen persoonlijke ontmoeting wilde. “We gaan elkaar zeker niet ontmoeten voor het interview, zet dat maar uit je hoofd”, zei hij tegen de interviewer.

De Volkskrant: “Vele jaren geleden heeft hij besloten zich alleen nog maar per mail te laten interviewen. Er was altijd wat en op deze rustige manier geeft hij de beste antwoorden, typte hij.

Roestbruine koe

Het leverde een vaag interview op, dat van gekke uitspraken aan elkaar hangt. “Ik kapseis niet onder een gevoel van minderwaardigheid“, zegt de tv-ster, om vervolgens te onthullen dat hij bonen, rabarber, courgette, sla, andijvie, worteltjes, biet en aardappelen in zijn moestuin heeft.

Iemand interviewen per sms en e-mail is dan ook lastig, maar, zo merkt Corstius op: “Je kan als Volkskrant dan toch dat interview weigeren? En als je het wel doet, er iets van bakken?

De fotoshoot bij het interview is wel geslaagd. Daar maakte Van Nieuwkerk uitgebreid de tijd voor. Bovendien wees hij zelf een fotograaf, een visagiste en een styliste aan.

 

 

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen