Amusementsverbod NPO van de baan

De nieuwe Mediawet is veel minder hard dan gevreesd. De Publieke Omroep (NPO) kan gewoon amusement blijven uitzenden en de afzonderlijke omroepen houden een flinke vinger in de pap. Dat blijkt uit het Kamerstuk over de wijziging van de Mediawet 2008. Als nieuwe kerntaak van de NPO wordt weliswaar ‘educatie, informatie en cultuur’ genoemd, maar ook amusement mag gewoon worden uitgezonden, zélfs als dat geen middel is om een informatief, cultureel of
educatief doel te bereiken.

Amusement mag volgens de nieuwe Mediawet ook worden uitgezonden om ‘een breed en divers publiek te trekken en te binden zodat deze doelen onder de aandacht worden gebracht’. Oftewel: de NPO mag plat amusement uitzenden in de hoop dat de massa ook blijft hangen voor de informatieve, culturele en educatieve programma’s.

De Telegraaf spreekt van een U-bochtconstructie. “Het amusementsverbod voor de publieke omroep blijkt een wassen neus”, aldus de krant.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) repte er eerder nog over dat elke vorm van plat amusement moet verdwijnen bij de NPO, maar nu blijkt dat deze VVD-man is gedraaid onder druk van de PvdA. “De VVD geeft toe dat dit op voorspraak van de PvdA alsnog in het wetsvoorstel is gekomen.

Programma’s als Bananasplit of Ranking the Stars, die geen enkel publiek doel dienen, kunnen gewoon blijven staan. PvdA-Kamerlid Mohandis in de Volkskrant: “Met hoogwaardig amusement kun je niet alleen een informatieve of educatieve boodschap verpakken, maar ook kijkers trekken voor andere publieke programma’s.

Externe partijen en omroepen

De Volkskrant wijst er verder op dat ook de afzonderlijke omroepen een flinke vinger in de pap houden. Dekker was van plan om de zendtijd van de NPO vanaf 2016 voor de helft aan de omroepen te geven en voor de helft aan externe partijen.

Tv-producenten en maatschappelijke organisaties kunnen zo concurreren met de omroepen, betoogde Dekker. “Het maakt niet meer uit of een programma komt van de VARA, de ANWB, of de Vereniging van Keurslagers.

Uiteindelijk staat in de Mediawet dat externe partijen ideeën mogen gaan neerleggen bij de NPO, maar dat de afzonderlijke omroepen altijd co-producent en eindverantwoordelijk zijn, weet de krant.

Reactie NPO

De NPO is er blij mee dat het amusementsverbod van de baan is. “De nieuwe wet blijft ruimte bieden voor amusementsprogramma’s. Om kennis en informatie over te dragen op een aantrekkelijke manier, maar ook om lastig bereikbare groepen kennis te laten met het aanbod van de publieke omroep.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen