Patty Brard: ‘Werkwijze KRO huichelachtig katholiek’

Patty Brard (foto) is woedend op KRO’s Profiel, dat dinsdagavond een portret van de televisiediva op de buis bracht. Ze noemt de werkwijze van de makers ‘huichelachtig katholiek’. “Nee, ik heb er niet naar gekeken“, vertelt Patty Brard op Q-Music. “Omdat de werkwijze van de KRO, de manier waarop dit programma tot stand is gekomen, niet die van mij is. Ik heb geen zin om te kijken naar een beeld waarvan ik denk dat het volledig subjectief is. Ik wil echt niets te maken hebben met dat beeld.

Patty Brard is door Profiel wel gevraagd mee te werken aan het portret. “Toen heb ik gevraagd: word ik dan ook geïnterviewd? Dat werd ik niet. Ik vroeg wat mijn input dan wel zou zijn. Dat zouden zij achteraf nog wel besluiten. Het kwam er op neer dat ik er niets aan had, maar dat ik gewoon erg onder de indruk moest zijn voor het feit dat zo’n programma aan mij gewijd zou worden. Laat mij met rust.”

Ik vind dat als allemaal mensen om je heen benaderd worden, tot zelfs mijn broer, dan moeten ze eerst mij bellen om te vertellen dat ze zo’n programma gaan maken. In plaats van dat de hele wereld mij gaat bellen of ze hier aan mee moeten doen of niet. Ik wist niet eens dat het gemaakt ging worden. Ik vind hun werkwijze gewoon huichelachtig katholiek. Ik vind het niet oké. Ik hou er niet van.”

Tekstschrijver Hans van Hemert was in Profiel niet mals over Patty Brard. “Dat bedoel ik. De keuze in mensen die ze gingen interviewen. Die macht ligt bij hen. Maar wat is er ooit gebleven met het oude hoor-en-wederhoor? Hij is naar over alles. Iemand had mij kunnen vragen wat ik van hem vind. Dat schijnt bij de KRO niet belangrijk te zijn.

Een journalistieke fout maakte Profiel toen het stelde dat Patty Brard en Ron Brandsteder uit elkaar gingen, na overspel van Ron. “Dat vind ik ook één van die dingen. Zo werkt het niet. Je kan niet voor mensen beslissen hoe het zit. Je kan niet zulke statements maken. Ik vind het gewoon een slecht programma, klaar.”

Patty Brard vindt dat ze het volste recht heeft om Profiel terecht te wijzen. Haar eigen Shownieuws past volgens Patty namelijk altijd hoor en wederhoor toe. “Iedereen die de Publieke Omroep zo hoog houdt, integer en journalistiek verantwoord… Ik denk: geef mij maar lekker een commerciële omroep. Er is nog nooit iets uitgezonden bij ons dat niet bij beide bronnen geprobeerd is te checken. We bellen altijd twee partijen. Als één van de partijen geen commentaar wil geven, melden we dat zo. Het is niet zo dat net als bij Profiel zowel Ron Brandsteder als Patty Brard niet gebeld zijn en het dan toch in een zogenaamd integer programma gemeld wordt als zijnde feit.”

Ik maak me er erg kwaad om. Ik meen het serieus. Ik kan het heel slecht hebben dat mensen van ons belastinggeld dit soort programma’s in elkaar draaien.”

Ook in De Telegraaf reageert Patty Brard woedend op de uitzending. “Ik heb begrepen dat Profiel een vriendin van de lagere school heeft geïnterviewd. Complimenten voor de KRO, ik denk inderdaad dat de redactie daar goed aan heeft gedaan, zij zal vast een correct en actueel beeld van mij hebben, ze heeft er in ieder geval decennia over na kunnen denken.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen