Frits Barend: ‘Hele collectie naar Beeld en Geluid’

Frits Barend en Henk van Dorp brengen vandaag alle 976 afleveringen van hun talkshow naar de depots van het Neder- lands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De schenking is opvallend, aangezien Beeld en Geluid het vaste archief van de publieke omroep is. “Ons programma schijnt een soort tijdvlak te verslaan“, zegt Frits. “We zijn het eerste commerciële praatprogramma dat wordt opgeslagen daar. En waarschijnlijk ook het laatste, ha ha! Veel is het niet wat er nu gemaakt wordt.

De populaire talkshow, waarin Jan Mulder lange tijd vaste gast en side-kick was, was zeven jaar lang elke werkdag te zien. In het programma ontvingen Barend en Van Dorp gasten uit de actualiteit. “Henk en ik werden anderhalf jaar terug al benaderd door het archief van Beeld en Geluid. We zeiden: enig! Onlangs lieten de RTL-advocaten weten ‘t ook goed te vinden“, vertelt Frits Barend in De Pers.

Frits arriveert vandaag met een bakfiets bij Beeld en Geluid. “Vól met banden. Ook alle draaiboeken zijn bewaard. We dragen de hele bende over. En iedereen die in tien jaar B&vD iets aan het programma heeft bijgedragen is erbij.

Toch kijkt de presentator niet met heimweer terug. “Nee, nee, o nee… Ik ben tien jaar elke dag opgestaan met zeven kranten. Ik klaag niet, het was leuk. Maar Leon de Winter zei toen hij onlangs stopte met zijn Elsevier-column dat het zo heerlijk was niet overal een mening over te hoeven hebben. Daar geniet ik ook zo van.

De schenking is opvallend te noemen, aangezien Beeld en Geluid bekendstaat als het vaste archief van de publieke omroep. Voor Barend & Van Dorp is een uitzondering gemaakt. “De hele collectie heeft een grote cultuurhistorische waarde en ik ben blij dat Beeld en Geluid het materiaal kan beheren, ontsluiten en veiligstellen voor de toekomst“, stelt directeur Edwin van Huis in een verklaring.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen